Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (346)

plakát

Templář (2011) 

Ty 4* se hodně vratce viklají, ale budu pro tentokrát laskavý. Výjimečně jsem si dokázal užít to dobré a vstřebat to nepovedené. Asi mě tak rozněžnily ty gore scény, které jsem vůbec nečekal:). Jinak je to dosti prostoduché a předvídatelné dílo s několika hloupými, několika neuvěřitelnými a taky několika hodně sympatickými momenty. Velkým plusem filmu je celková atmosféra, tj. středověká temnost, syrovost a špína. A taky sympatický nemluvný templář s obouručákem :)

plakát

Tarzan (1991) (seriál) 

Z tohohle seriálu si pamatuju jedinou věc: Janiny bradavky rýsující se pod jakýmkoliv svrškem. Jako čerstvému puberťákovi mi to stačilo ke štěstí. A v retrospektivě to je jediná věc, která si zaslouží aspoň nějaké uznání :).

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Pro mě osobně tohle byl všehovšudy druhý alespoň trochu snesitelný film o Pjótrovi z celé "ságy". i když za ten ichtylní konec bych nejraději tak 2* sestřelil. Ale co, já si to vynahradím u předchozích dílů:-). Snad je ten konec aspoň definitivní :-). Víc se o téhle nejnafouknutější filmové figurce všech dob psát nedonutím.

plakát

Polibek draka (2001) 

Ale jo, dám i slabé 4*. Přeci jen je to velmi solidní a soudržný akční film. Nevyhnuly se mu sice některé zcela nadbytečné žánrové klišé, bez nichž by to byla mnohem větší machrovina, ale není jich tak mnoho a jiné stránky filmu to vyvažují. Proto přimhouřím oči, protože v produkci tématicky podobných filmůje to jasný nadprůměr. A taky asi nejlepší Jet Li po americku.

plakát

Tohle je Sparta! (2008) 

Tož já nevím. V mých očích byl tento snímek stejně zábavný jako 300, jen poněkud z jiných důvodů. A možná dokonce i trochu zábavnější než 300. Kritizovat úroveň humoru s tím, že je velmi povrchní, trapný či hloupý... no a? Přesně odráží dnešní dobu, je jí zcela poplatný, stejně jako filmy, které paroduje, stejně jako 300. Oba filmy jsou stejně zbytečné, stejně povrchní...a stejně zábavné.

plakát

Transformers 3 (2011) 

Pestrobarevné angličáky potřetí zachraňují svět. Doufám, že už konečně naposledy.

plakát

Father Ted (1995) (seriál) 

Karikatura kněžství par excellence. Velmi přehnaným, ale o to vtipnějším způsobem vykresluje pokrytectví katolických kněží, coby v jádru normálních lidí, ze kterých kněžství udělalo lidi nenormální. Askeze a celibát se kompenzují nezvládnutým bujením a zvýrazňováním jistých povahových vlastností, kazů či zvlaštnůstek, pročež je každý kněz vystupující v seriálu jistým způsobem ujetý, úchylný. Paradoxně nejnormálněji proto působí sám Otec Ted, který trpí "pouze" láskou k penězům a povšechným světským radovánkám. Ale seriál takto nebije jen do knězů, nýbrž vlastně do každé i civilní postavy, co se tu jen mihne. Každý má nějakou svou nezvládnutou povahovou stránku, která se dostává na paškál. Jedná se o převážně geniální dílo, kterému musím dát 5* kdyby ne za vtipnost (což bych stejně dal), tak za odvahu, že vůbec vznikl. "Jak jsem říkal posledně, Tede: slibuju, že už se to nebude opakovat." :-D

plakát

Poslední mise (2004) 

Začínám těmto filmům přicházet na chuť. Konečně jsem pochopil, že se jedná o zcela nový, doposud nepochopený umělecký směr "Art-Seagal". V tomto kontextu bych dal 5*. Ale jelikož doba na to ještě není připravená, zůstanu u konzervativní 1*:-) . Některé úžasné pokrokové art-prvky, které vás ve filmu neminou: "Nezlobte se, nemám čas, mám ještě poslat email" / "Podívejte, to je jasný případ kolize signálu s množstvím přenášených dat" (Stevenovy umné prsty se zvlní po klávesnici a ze šmouhy je rázem ostré foto). / polní operace v kuchyni pomocí příboru / tajná chodba z dob krále Stanislava v polském nevěstinci / tajná šifra pomocí kaviáru / boxovací pytel na zámeckém schodišti / sokolí skřek při závěrečném střetnutí mečů. :-D

plakát

Muž proti muži (2006) 

Velmi komorní drama s ne zcela stravitelným a poněkud mystickým vyústěním. Ano, nějaký kruh se uzavřel a oba hlavní hrdinové dosáhli pokoje, či zatracení (záleží na úhlu pohledu), dozajista ale usmíření. V tomhle film i celý příběh jako celek opravdu zafungoval, ačkoliv se nedivím, že to většina diváků nedovede pochopit či docenit. Zpracování je totiž poněkud neobratné, není od začátku dostačně vyhraněné, aby diváka upozornilo, že tu se budou vyvíjet věci netradičně, jinak, než je v hollywoodsky schematické pohodlnosti zvyklý. Zřejmě proto se film pro většinu lidí stane s přibývajícími minutami rozčarováním a konec to jen potvrdí. Na druhou stranu jsou tu i tací, pro které to je celé příjemné překvapení, jako já, ovšem jsme zřejmě v menšině. Celé jsem si to užil, včetně konce, který přijímám a chápu, ale zpodobněn mohl být trošku šikovněji a bylo by to za 5*. Jinak jde o první film, kde se mi Brosnan opravdu líbil. O Neesonovi nemluvím, ten nemusí hrát, stačí mu jen stát před kamerou a vyzařovat:).

plakát

Expedice Altaj - Cimrman mezi jeleny (2007) 

3* dávám jen proto, že jsem v místech, kde se na Altaji natáčelo, byl, a tak jsem si nostalgicky zavzdychal při připomínce krásy a atomosféry oněch úžasných míst. Cimrmanovskou kvalitu tohoto díla lze shrnout jedním slovem: patetická. Přesně jak píše Radek99, toto je budoucnost cimrmanovského kultu v rukou samozvaných nástupců, kterých se však o přídavky nikdo neprosil. To na Cimrmana není autorský copyright? Ten by to snad vyřešil...