Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (153)

plakát

Král (2019) 

Nikdo není osamělejší než král. Ten film jsem musel rozdýchávat a po dlouhé, dlouhé době, jsem při tom nechával uplynout celé titulky s naprostým ponořením do ne epické, jak by se dalo u takového filmu čekat, ale velmi komorní a procítěné hudby. S (ne)příjemnými zimomriavkami prožité vnitřní drama někoho, kdo ke konci jenom zjišťuje, jak bláhový byl a jak se jeho hrdinské skutky pro národ stávají ve světle pravdy pouhými uspěchanými a na tak promyšlenými rozmary. To vše v perfektním řemeslném hávu, s vynikajícími, pohublými a středověkem zuboženými pány (hlavně) Edgertonem a Chalametem, i ostatními (za mě osobně dostatečně vředy pokrytý a odpudivý král "Otec" v podání mého oblíbence Mendelsohna nejlepší "vedlejší" figura). Dva finální rozhovory po "příjemné akční vložce v bahně" absolutně masochistické, co do radosti z dramatických momentů. Nezbývá než doporučit, ale akčňák s rytíři a zářivým koncem to není...

plakát

LEGO® příběh 2 (2019) 

Dyť já si ve sklepě taky stavím město! A když máte trochu větší věkový rozdíl s nejmladším sourozencem (naštěstí to v tomto případě není setra! :D), sem tam z vašich dokonale propracovaných kreací něco zmizí do země "Za dveřmi a schodištěm". Už jen litanie Hustěnky nad tím, že mohli všechno znovu vybudovat na tisíckrát a ONI se vždy vrátili, mne navnadila na to, že duch jedničky se neztratil a bude to jízda. Byla. Barevná magořina, odkazy na filmy, licence a série Lega ("Marvel nám nebere telefon!"), na jedničku samotnou, mix zábavy a (I !!!) vážných momentů. Ony i ty "otravné"písničky nebyly vůbec otravné (zní to divně, jenže vám jednoduše posouvaly děj). Propojení dimenze DUPLO a FRIENDS fungovalo na 101%, a i přes doslovnost některých vtipů nemohu být nespokojen. Navíc, když jste AFOLák (dospělý Lego fanda= magor), který vyrůstal ve válce s "mladšími" a "Úložný box" byl vážná a reálná hrozba, nemůžu jinak něž za plnou palbu. A narážky samotného scénáře na "skřípot" reálné a fantaskní lego roviny tenhle rozpor dokonale smázly. Fanouškovský sen a další utracené prachy v Pompu vedle kina.

plakát

Zrodila se hvězda (2018) 

Když je velkým kladem filmu Lady Gaga a není to tím, že by zbytek byl tak úděsný. Příjemné překvapení, až neskutečně! Tedy, ne že bych Gagu neměl na seznamu nenáviděných tvůrců, ale její hudba jde mimo mé spektrum, a určitě jsem od ní neočekával tak dobře zahranou postavu, kdy v podstatě je na ni velmi trefně nastavena (při zjištění, koho chtěl obsazovat Eastwood, no nevím...) Navíc, když zpívá ty "klidnější" z písniček, páni, ona je fakt dobrá! A Bradley jede, ono někdy mám u filmů "jednoho muže" (režie, produkce, scénář, hlavní role) strach, aby to nebyly nepovedená oneman show, ovšem tady platí opak, on ví co dělá a vše pěkně odsejpá. Ústřední píseň fajn, i když osobně mým uším více "zachutnaly" ty vedlejší, hlavně ty country-rockové od Jacka. A že to bylo "sladké"? Není to náhodou romantický film? Když ve mne po konci zůstával opravdu dobrý pocit, a pokyvoval jsem hlavou nad fungující chemií Bradlyho a Gagy, s občasnými vstupy sympatických vedlejších postav (otec, řidič, bratr), říkal jsem si i "Není to nejlepší hudební film minulého roku?". A ano, viděl jsem Bohemian Rhapsody.

plakát

Želvy Ninja (2014) 

Nečekejte od filmu nic a i málo udělá neskutečně mnoho! Ale hloupost, tady ani žádné "málo" nebylo, film šlape, je vtipný (Michelangelo jednoznačně nejlepší želvoid), akční sekvence s kamionem je i nápaditá. Co že zápletku máte rozklíčovanou do detailu po třetině filmu s pár promluv postav, překvapivost tedy na záporné úrovni, a Trhač co by záporák "jen" vypadá hustě, je to film o želvách co jsou ninjové...chtít "poezii", hledám jinde. Příjemné vypnutí a výtahová sekvence včetně "želvího freestylu" vám i příjemně utkví v hlavě. Ani to nepotřebovalo Megan na solidní hodnocení, i když k mínusům rozhodně nepatří!

plakát

Halloween (2007) 

Tak to zabolelo! Mike vypadá skvěle, hora s děsivými vlasy (možná i působí děsivěji, když nemá masku), podle první půle filmu vytvářen (mmm?) racionálně, ale to co s ním, resp. celým filmem provede Rob v druhé půli? Děs. Původní Halloween byl vlastně "pohádka", ano, Mike byl nepřirozené zlo, snažil se zabít nevinnost, ztvárněnou tenkráte mnohem hezčí děvuchou, nic si nehrálo na "rozumné" psycho. Tady jsem se v prvních minutách spokojil s pojetím, malý Miky děsí, scéna po útěku, kdy jsou ukázány "nohy" je libová, ale jak jsem již naznačil, poté se tohle pojetí hroutí, Miky je zase onen magický netvor, ale absolutně je popřena první půle! Co na tom, že vraždy mají brutální razanci, ten rozpor pojetí mi tak bije do očí, kdy v momentě několikrát nastaveného konce (ten film měl mít o dobrých 25 minut méně!) padá téměř na totální dno. Rob měl asi nápad na tři možné formy konce a prostě je naházel za sebe. Film mohl být mnohým, realisticky pojatým Mikyho originem, poctou původnímu filmu moderním "lookem", či úplně novým uchopením postavy. Je to ale nelogický patvar (protože i slasher by měl být konzistentní co do pojetí) s přepáleným koncem. Velké zklamání a špatný film, škoda.

plakát

Spider-Man: Paralelní světy (2018) 

Nejprve jsem se zastyděl, velmi zastyděl, za všechna ta (teď si troufám i napsat) odporná slova na adresu tohohle filmu po prvním traileru..."Další Spiderman, co je to za animaci, fakt musí být i černý a blablabla...". A pak? Pak jsem si říkal, kolik by muselo být nejvyšší hodnocení, aby se dalo ubrat...a to nejde, ono tohle je ten typ filmu, kdy se vždy dá nejvyšší, prostě X z X. Už od "proměn" loga Columbia pictures na začátku mi bylo jasné, že vizuál mě uhrane, a nejen on, postavy (Milesy, ty jsi Black Panther!), hudba (teprve ve filmu mi došlo, jak moc se mi Sunflower libí!) a to "odsejpání". Každá scéna, vtipná, vážná, ujetě akční, klidná, se neskutečně přirozeně přelívala do další, to nebyly ani dílky zapadajícího puzzle, byla to... tekutina? Je to nepopsatelné, nic nedrhlo, nebilo do očí, jen jste se dívali, žili v tom filmu a ani na okamžik si neříkali, to je divné, nedává to smysl či "Proč?". V SONY se víc než překvapivě zrodil zázrak roku! O nejlepším Spidermanovi se netřeba hádat, tady se posouváme k diskuzím o nejlepší komixárně vůbec! (+ z TOP uživatelů se tu již dost rozepsali o tom, jak je Morales sympatický a nenuceně fajnpostava, a nezbývá než souhlasit, jestli jsem před filmem byl na pochybách, aby charaktery nebyly načrtnuté jen kvůli požadavkům barvy pleti či pohlaví (teď jsme u Gwen), při sledování jsem si ani nevzpomněl na tyhle myšlenky, za které se až stydím. A ještě...komixárna, čeká se na ten nejúplnější konec titulek, vy, dvě třetiny sálu, co jste odešly. :D )

plakát

Mission: Impossible - Fallout (2018) 

Učedník Balfe možná až vykrádá mistra Zimmera, vše nabaluje kolem nestárnoucího klasického motivu...ale my mu to odpustíme, protože to zní skvěle a perfektně doplňuje další "nemožnou" jízdu nestárnoucího Ethana (i když "Tom" už přeci jenom nějaká ta léta za sebou má a některé scény na to velmi vtipně poukazují!). Hudba spolu s onou sebeironií (záchodová scéna) pak dál šlape v osvědčeném mustru šílenství-klid-šílenství-klid + množství zvratů (povedených i méně povedených) a ten vizuální "fetiš" (výskok z letadla, Pařížská "party", konečná honička) se vyrovnává, ne li překonává pro mě za tím nejvíc oku lahodící Dubajskou zastávku z Ghost Protocol. A když už jsme u toho "oku příjemné", někdo měl hodně dobrý nápad s obsazením Vanessy Kirby (i Alix Bénézech se ve své pětiminutovce neztratila). Záporák taky nezapadne a až mě i překvapilo, kolikrát jsem u "akčňáku" pociťoval skutečné a nefalšované napětí, co bude dál, i když místy se pak člověk nad zvraty musel pozastavovat. Tak či onak...všechny ty pozitivní ohlasy nelhaly! Solidní jízda, kino opouštěno s nadšením a Tom na to stále (vlastně nijak překvapivě) má! ... A bude li pokračování, zase Simona Pegga, prosím!

plakát

Já, Earl a holka na umření (2015) 

Zatraceně...zase někdo zapracoval (mmm, zase, nebo po dlouhé době?) dost solidně s hudbou bez epičnosti, přesto dokonalou, suchým vtipem, přesto s potenciálem vyvolat záchvat smíchu, a hlavně s dojemností, která není citovým vydíráním, a přesto si tu slzu zatlačíte (což jsem dělal jen kvůli těm chladným bestiím vedle mě, jinak bych připomínal nervově zhroucenou želvu). Navíc, film je jako hlavní postava na první pohled bezstarostný a cynický, avšak ve skutečnosti neskutečně milý (plus si přidejte více než osobní pochopení k samotnému Gregovi, ono, jeho kroky kopírovali mnohdy cestu, kterou bych šel sám). Rachel je v podání Olivie Cook nezapomenutelná (a "milá" v tom naprosto nepolapitelném významu slova smyslu, protože...píšu přece o postavě s leukémií!). Co do jakési "formy" filmu jsou trefné, vtipné a smutné zároveň názvy kapitol a animované vložky doplňující prupovídky Grega vskutku originální. Nemůžu jinak, než z plné (uslzené) spokojenosti té mé části, která je smějící se kostka rozpouštějícího se másla (a i těch ostatních) dát plnou palbu. (+ postava Gregova otce je "nejlepší vedlejší" za notně dlouhou dobu! A Berthal jako stylový dějepisář, no, raději už nic. :D )

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) 

Jestli jsme u TO psal o dokonalém umění zkratky vůči "nadupaným" knihám, tady už nejsem schopný slovního vyjádření. Možná... bravurně? Spielberg (s Clineho rozumným souhlasem) dokázal projevit takový neskutečný um v zpracování mojí topové knihy, až jsem se místy jenom divně usmíval. Některé dějové zvraty byly v modifikaci filmu snad i lepší než ty knižní (monstrózní a těžce nepřehlédnutelný odkaz na Stephena Kinga byl více nápaditý než knižní verze té samé pasáže vedená skrze oldschoolovou hru - jo, aby se člověk vyhnul jasným spoilerům, píší se dojmy těžce :D). A to nemluvím o tom, že s přehršle odkazů na 80ky a všechnu tu smět z nich plynoucí v knize si film uměl vybrat ty (pro mě) nejvíc "cool". Krom samotného Kinga hold mým oblíbencům jako Joy Division (potažmo New Order). Jednoduše lahoda! Herecký výběr se chytl nejlépe v Marku Rylancovi, kdy obdobnou podobu musel postavě Hallidaye přiřadit snad každý čtenář předlohy. Očekávaný důraz na přátelství a "realitu reality" byl podán snad nejlépe, co to šlo, plus záporák s tváří mi čím dál tím více se zamlouvajícího se Mendelsohna a funkční (a hlavně vtipný!) humor posouvají RPO opravdu vysoko na mém "žebříčku". Ale kde je pátá hvězdička? Nemůžu ji dát z prostého pocitu, že i když na filmové možnosti nešla předloha zpracovat lépe, kniha zde stojí jako císař vůči králi. Ono to umění zkratky je i v nejryzejší podobě stále jen osekávání velkých knižních příběhů. Každopádně...klobouk dolů a uvidíme s dalšími projekcemi, které určitě budou!

plakát

Pacific Rim: Povstání (2018) 

Obří robot řízený "noname" mladou herečkou s rotačním "vrtáko-palcátem" v souboji s produktem mezidruhového křížení kraba, krokodýla a kudlanky v černobylském reaktoru... na půdě (doplnit libovolné město s hromadou mrakodrapů). Co asi očekávat od filmu, který z upoutávek nabízí tohle? Přesně výše zmíněné. Roboti jsou velcí, zbraně předimenzované a v libovolném kaiju najdete jaké zvířátko chcete. Rezignujte na přání, že film přinese víc a bavte se destrukcí, navíc, Pacific Rim 2 dokonce i mírně překvapil... zápletka se i snažila (a úspěšně) o drobné překvapení a byly i dvě scény, které (sám jsem se divil) dokázaly "vyděsit" (brát s rezervou). Spaeny a Boyega i přes žádné veledílo, které by jim scénář vložil do úst, byli sympatičtí a rozpuštěné vlasy Tian Jing ke konci filmu to "všechno" na pěkné tři hvězdy i dotáhnou. (ale i tak se člověk neubrání tomu, že i přes stejnou "stupiditu" se jednička vydařila lépe, uvidíme, jestli nám Číňané zaplatí trojku :) )