Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (882)

plakát

Černí baroni (2004) (seriál) 

Možná že by si to zasloužilo při zavření obou očí i tu třetí hvězdu, ale vzhledem ke všem promarněným příležitostem tady prostě budu podhodnocovat. A položím jednoduchou otázku - proč se předělávají věci, které jsou dokonalé ve své knižní i filmové podobě? Nabízí se jediná odpověď - aby ještě více vynikla dokonalost literárního a filmového zpracování. Je neuvěřitelné, jak se dá promrhat takový potenciál s takovými herci. Smutný příběh.

plakát

Příběhy obyčejného šílenství (2005) 

Obyčejně se mi Zelenkoviny líbí, ale tady jsme si nějak nesedli do noty. Je to bezpochyby dobrý film, ale ať ho tedy dobře ohodnotí ti, kterým se jako dobrý jeví. U mě to přes všechnu dobrou vůli přes tři hvězdy jít nemůže.

plakát

Mazaný Filip (2003) 

Mám rád Sklep, mám rád Hanáka, mám rád Lišku, mám rád Kaisera, mám rád Šteindlera... mám rád Raymonda Chandlera a mám rád filmy, které dobře vypadají - to všechno jsem tady dostal. Možná že to není objektivně na pět hvězd, ale to je mi úplně jedno - pro mě to je na pět hvězd. Pro někoho můžou být ty hlášky příliš jednoduché a příliš suché, vtipy příliš infantilní a děj předvídatelný - ale takový přece Raymond Chandler v kombinace se Sklepem být musí. Howgh.

plakát

Anděl Páně (2005) 

Scény z nebe mi přijdou o dost silnější než scény ze země, škoda že jich není trošku víc. Každopádně po dlouhé době pohádka, která není ani debilní ani infatnilní ani špatná ani hloupá. Asi to nebude úplně pohádka pro ty nejmenší děti, ale o to víc ji dokážu ocenit pro její chytrost, milost, lehkost a nadhled. Dvojku jsem zatím neviděl, trochu mě děsí ten obrovský humbuk kolem ní - počkám si až opadne a uvidím, jak na to je. Na každý pád nám ale ze staršího Bajzovic syna vyrostl kvalitní režisér, který ví, co si publikum žádá, aniž by se mu nějak zásadně a prvoplánově podbízel.

plakát

Četnické humoresky (2001) (seriál) 

První sérii jsem hltal a viděl jsem několikrát všechny díly. Pak už mé nadšení začalo pomalu upadat - už to prostě nebyla ta poctivá upřímná Moskalykova filmařina, ale jen ždímání pořád dokola. Naštěstí pochopili, že ždímat donekonečna to prostě nejde a po třetí (dost slabé) sérii už to se ctí ukončili příchodem druhé světové války. Je až neuvěřitelné, že to bude už 20 let od chvíle, kdy jsme poprvé měli možnost slyšet tu úžasnou hudební znělku, která pro mě ten seriál dostává ještě výš. A taky myslím, že i Ivan Trojan může být tomuto seriálu vděčný za své v současnosti výsostné postavení mezi českými herci - strážmistr Jarý je postava, po které baží každý herec a je dobře, že ji dostal právě Trojan. S Töpferem se skvěle doplňují a jde o jednu z nejlepších hereckých dvojic u nás.

plakát

Čtvrtá hvězda (2014) (seriál) 

Na české poměry kvalitně odvedená práce. Je jasně vidět, že tvůrci se u výroby tohoto seriálu vynikajícně bavili. Někdy bohužel více než samotný divák, ale to jsou prostě Dejvice. Je třeba nepřehlédnout přes pár křivých stromů celý dobře vystavěný a zdravý les.

plakát

České století (2013) (seriál) 

Pokud to člověk bere s rezervou a má určité povědomí o historické skutečnosti, je to dívatelný seriál. Sám jej viděl celý už několikrát. Kdo to chce brát jako doslovný dokument a přepis historie, ten bude asi dost zmaten (v tom lepším případě), nebo dost zklamán a naštván (v tom horším případě). Autoři se snaží provokovat, na můj vkus někdy až moc zbytečně (např. komunisti s párkama, nahý Beneš, sprostý Kopecký apod.). Ale silných momentů to má opravdu hodně (např. rozhovor Beneše s Moravcem, jednání v Moskvě 1968 aj.).

plakát

Sicilský klan (1969) 

Jak je možné, že jsem tohle ještě nehodnotil ani nekomentoval?! Stydím se, stydím se, stydím se, protože tohle je jedno z nejskvostnějších děl klasické francouzské kriminálky se silnou trojicí (ne jen jedním jak bývá často zvykem) hlavních hrdinů - Gabin, Delon a Ventura. A hudební Morriconeho motiv? Kdo nezná, nepochopí.

plakát

Hamlet (1990) 

Věrná a decentí adaptace nejslavnějšího dramatu všech dob. Nesnaží se o žádné novátorské přístupy, o žádné zásadní experimenty - jen co nejvěrněji přednést látku shakespearovským nováčkům. Zeffirelli je zárukou dokonalé výpravy (btw před měsícem jsem byl ve Vídeňské opeře na Bohémě v Zeffirelliho produkci - nesdělitelný zážitek). Herecké obsazení je přímoúměrné kráse díla - pro mě zvlášť Alan Bates jako Claudius je úžasný.

plakát

Legenda o "1900" (1998) 

Pro mě jeden z nejsrdcovějších filmů. Pruitt Talor Vince je úžasný típek a jeho očka neustále lítají sem a tam - krása. O Timu Rothovi, Enniovi Morriconem a Tornatorem nejde pochybovat nikdy. Hlavní hudební romantický motiv je čistá láska v hudbě. No a scéna hudebního souboje je čtvrthodinové filmové mistrovství. O závěru nemohu mluvit, ale patří mezi několik filmů, které mě na určitých místech stoprocentně vždy (ano, přiznávám) rozbrečí.