Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roger Sartet má za sebou bohatou kriminální minulost. Osudnou se mu stala poslední loupež v klenotnictví, po které byl brzy odhalen a po přestřelce dopaden. Po ukončení předběžného vyšetřování převáží policie Rogera do jiného vězení. Během transportu jim však vězeň za pomoci Sicilského klanu uteče. Klan tvoří rodina Manalesových, v čele s otcem Vittoriem. Společně plánují další velkou loupež, protože Roger ve vězení vytáhl ze svého spoluvězně plán zabezpečovacího zařízení, které instaloval ve vile Borghese. Tam se právě koná výstava šperků v hodnotě padesáti milionů dolarů. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (212)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Může člověk chtít od filmu víc než Gabina, Delona a Venturu najednou? Odpověď zní, že samozřejmě může, ale mně to úplně stačí. Tempo Klanu je pozvolné jako večeře u rodinného stolu jeho šéfa a do svých tenat mě dostalo stejně pozvolna a jistě, takže jsem během poslední půlhodiny už jen mlčky seděla a zatínala prsty do opěradla. Když si představím, jak lacině (přesněji řečeno proklatě draze) okázalou a výbuchy překypující ubohost by z podobného tématu udělali dnes, je mi trochu teskno. Stejně jako z toho, že dvě hvězdy z hlavního tria už zaujaly svá místa v hereckém nebi a zřejmě nikdo už nenatočí tématicky podobný film bez stovek vybuchlých aut, tuny trapných hlášek a uječených herců, zatímco u jediného Gabinova pohledu, Delonových na okamžik se zalesknoucích očí při rozhovoru o jeho dětství a Venturova úsečného "připalte mi" jsem měla pocit, že už to jen samo o sobě je hodno nejméně oscarové nominace. A pokud by se člověku drala na rty námitka, že podobný závěr a milostnou pletku s kolegovou ženou už někde viděl, tak to aspoň v mém případě odmávne s pubertální jistotou, že od Klanu ostatní filmy opisují. Moje jediná výhrada k filmu se týká maestra Morriconeho, protože jeho hudba se mi poprvé v životě nejen nelíbila, ale přímo mi vadila. Ale co, kvůli jedné blešce v luxusním kožichu přece nebudu snižovat hodnocení. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

To jsem se zas jednou krásně poměla. Co jméno, to bělostná perla na náhrdelníku francouzské kinematografie s čestnými výjimkami. Příběh sice není žádná romantika, abych u něj tála jako kostka ledu ve skluzu, přesto se tak děje. Držíte palce lumpům, vychutnáváte si každý záběr, každou scénu, každý okamžik. To vše protkává hudba z pera génia. Vine se jako řeka celým příběhem a umocňuje tak celkový prožitek. Perfektně promyšlená loupež šperků a kdyby Alain udržel na uzdě svou chuť na zrzku (mezi náma ... ani se mu nedivím, zrzky jsou prostě kočky!), tak by si mohl dávno válet šunky ve Veracruz s melounem pod matrací. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborná francouzská práce, která potvrzuje, že kriminálky umí Francouzi točit. Sicilský klan se může pochlubit hvězdným hereckým triem Gabin-Delon-Ventura, přičemž vidět prvního z jmenovaných v záporné roli je opravdu dobrým tahem proti divákům. Podobně se tvůrcům povedla postava Alaina Delona, jenž je tu také na druhé straně zákona a tak z našeho trojhvězdí hájí zákon pouze vynikající Ventura. Potěší rovněž příběh, kterému nechybí napětí a jisté zvraty. K celkové atmosféře napomáhají nejen skvěle zvolená natáčecí místa, ale též hudba, jež výborně dotváří dané scény. Nelogický byl pouze samotný finiš s předáváním peněz. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásná ukázka toho, co šlo Francouzům velmi dobře - kriminální thrillery, případně mafiánské filmy. Místy si skoro říkáte, hlavně kvůli hudebnímu doprovodu, jestli to není komedie, ale herecké výkony titulní trojice a hlavně skvělého Gabina, vám dokážou, že tohle není jen tak nějaký filmeček, ale dobré dílo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dobieham resty s Gabinom, ktorého herecké umenie nesmierne obdivujem, no v prípade Sicílskeho klanu som tak nejak tušil, že to nedopadne najlepšie. Nejde o Gabina a ani ostatnú hereckú smotánku, ktorá si v tomto snímku zahrala, ide o námet, ktorý je jeden z mojich naj(NE)obľúbenejších. Mne sú tieto mafiánske snímky ľahostajné, len zriedka ktorý ma naozaj zaujme natoľko, aby som ho dokázal plnohodnotne sledovať, pričom ani v tomto prípade sa nevyhli určitým pasážam, ktoré sú za mňa proste za hranou a potom môj interes o takýto film rapídne klesá na duchu .. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (18)

  • Italský národní syndikát filmových novinářů udělil snímku v roce 1981 dvě Stříbrné stuhy. Adresáty byli Mario Garbuglia za nejlepší střích a Carla Fracci za nejlepší ženský herecký výkon. (Terva)
  • Při adaptaci literární předlohy, na níž se Verneuil vydatnou měrou podílel, bylo použito některých prvků čerpaných ze skutečných událostí. Například útěk Sarteta (Alain Delon) z policejního vozu byl zpracován podle autentického útěku Rogera La Cama, který propiloval na cestě mezi Soudním palácem a vězením podlahu policejního vozu. (Rosalinda)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v mestách Paríž, Rím, Charenton-le-Pont a Puteaux. Tiež v dedinke Arcueil vo Francúzsku. (dyfur)

Reklama

Reklama