Reklama

Reklama

Černí baroni

(seriál)
  • Slovensko Čierni baroni

Epizody(11)

Adaptace veselých příběhů z neveselých let podle románu Miloslava Švandrlíka. Seriál vznikl z příběhů jeho populárních knih (Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky, Říkali mu Terazky, Pět sekyr poručíka Hamáčka, Lásky černého barona, Terazky na Hrad, Černý baron od Botiče, Kam kráčíš, Kefalíne?), podle scénáře M. Bezoušky. Věrohodnou dobovou atmosféru 50. let 20. století vtiskl seriálu renomovaný režisér Juraj Herz, který ve spolupráci s kameramanem Jiřím Macháněm umocnil Švandrlíkův humorný nadhled nad neradostným totalitním režimem v tehdejší československé armádě. (Česká televize)

(více)

Recenze (165)

Phobia 

všechny recenze uživatele

To je fuckt hezké, jak se celý herecký ansámbl a štáb při natáčení viditelně skvěle bavil a "Černé barony" si užíval plnými doušky... Ale neměli by se, kruciprdel, bavit a užívat si taky diváci? Knížku jsem v pubertě tatíkovi kradla a smála se u ní, film mě potom poněkud zklamal, ovšem pořád jde o povedené dílo proti seriálu, kde hraje prim imrvére ožralý Poblívka a rádoby "šarmantně" švejkující Holub. Příležitost ke štěku se našla pro každého herce v ČR i z přilehlého okolí a jak se zdá, to je ten důvod, proč vlastně seriál vznikl: aby bylo česko/slovenskou kulturní frontu za co platit. A že je divák otrávený na zdechnutí? Na to sere Herz... 35% ()

DonPedro 

všechny recenze uživatele

Rozpustit už tak docela řídké Švandrlíkovy předlohy do jedenáctidílného seriálu, byl nápad za milion (ostrejch). Nekonečným opakováním skoro stejných situací se humor rozředil do homeopatické hustoty, postavy vykastrované na jednu dokola omílanou vlastnost výsledku nepřidají a herci jsou bez šance cokoli zachránit. Zvlášť Radek Holub si zadělal na problém – pro toho, kdo vydržel do konce, bude asi každá jeho další role nasáklá Kefalínem. A nejsmutnější na tom všem je, jak Herz v rozhovorech naznačuje, že s negativními reakcemi vlastně počítal, protože komunistům se Černí baroni prostě líbit nemůžou :-( ()

Reklama

korok 

všechny recenze uživatele

Velmi mě tento seriál překvapil. Bylo to skoro tak dobré, jako filmové zpracování a neváhám tudíž s udělením plného počtu hvězd. U každého dílu jsem se nasmál, skvělé hlášky, plejáda známých komediálních herců. Andrej Hryc jako major "Terazky" neměl chybu, dále třeba Bolek Polívka jako věčně ožralý poručík Hamáček také, tomu ty opilecké role už od dob Dědictví prostě sedí, jako prdel na hrnec. Skvělá buranská zábava z vojenského prostředí. Jsem nadšen! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděl, na rozdíl od skvělého filmu, po dlouhých letech snad teprve podruhé. První díl byl pro mě velikým zklamáním a na druhý jsem si zvykal. Největším problémem se mi ukázal být Kefalín. Ondra Vetchý vede už jen proto, že Radkovi Holubovi ty ženy nevěřím. Ale herecké obsazení je jinak naprosto unikátní a postupně mi došlo, že toto ztvárnění pétépáků je mnohem realističtější, než ve filmu. Navíc jsem se opravdu dost dobře bavil. Vítězem zábavy je u mě Bolek Polívka. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tohle prostě nejde nesrovnat s filmem, ale ani s knižní předlohou. Televizní Černí baroni se tak hrozně pitvoří a přehrávají, že trapnost převyšuje vše ostatní. Herci jsou vyloženě debilní, které svoje postavy hrají za každou cenu vtipným dojmem, přitom ale svoje role až imbecilně karikují. Vrcholem je vojín Kefalín v podání Radka Holuba, jehož přehnanej výkon hrající si na Švejka je jeden z nejhorších, kterém jsem kdy vůbec mohl vidět. Za celou dobu jedenácti dílů si na postavy nezvyknete a to je víc než špatně. Na koho jsem si jakžtakž zvykl byl major Haluška, kterého ztvárnil Andrej Hryc, jinak všechno mizérie. Miroslav Švandrlík svoje postavy tak krásně napsal a Juraj Herz mu z nich udělal obludné kreatury. O to víc mě to mrzí, neboť Juraje jako režiséra jsem měl hodně rád, je ale pravda, že po filmu Pasáž už nic moc kvalitního nenatočil. Když si budu chtít Černý barony filmově připomenout, tak rozhodně sáhnu po stejnojmenném snímku Zdenka Sirového z roku 1992, který svou atmosférou dokonale vykresluje dobu 50. let, i protagonisty, kteří za ministra Čepičky válčili. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Herz vzpomíná: „Do Černých baronů se mi od začátku nechtělo, protože už jedna adaptace existovala. Nakonec mě ale dostali na peníze, čímž nemyslím honorář, ale rozpočet celého seriálu, který byl na tehdejší poměry v České televizi nevídaně velkorysý. Řekl jsem si, že to mohu udělat ve velkém stylu a úplně jinak, než jak to natočil Sirový. Už během příprav se ale ukázalo, že s tím velkorysým rozpočtem to nebude ani zdaleka tak velkorysé, jak to vypadalo na začátku. Na jednotlivé díly bylo méně a méně peněz, někam se ztrácely do černé díry, a nakonec to skončilo tak, že jsem celý seriál musel zkrátit ze třinácti dílů na jedenáct, jinak bych se do rozpočtu nevešel.“ (Ganglion)
  • Ve scéně, kdy se poručík Hamáček (Boleslav Polívka) pomiluje s manželkou svého nadřízeného, zní v pozadí skladba „Joj cigán“. (majky19)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama