Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (338)

plakát

Pýcha a předsudek (1995) (seriál) 

Už jsem skoro nedoufala, že vážně potkávám filmovou adaptaci některého z velkých klasických děl 19. století, která by mě neznechutila. Ale ona existuje! Po neskutečném zklamání, které mi BBC připravilo svojí třídílnou adaptací Dickensových Great Expectations, jsem se rozhodla dát přední britské stanici přece jen ještě jednu šanci a konečně jsem sáhla po tomhle téměř dvacet let starém skvostu. Rozhodně jsem neprohloupila. Seriál má všechno, co má správná adaptace klasiky mít. Je mi líto, ale do pouhého filmu prostě takové romány narvat nemůžete. Vždycky tím diváka ochudíte o minimálně polovinu zážitku. Šestihodinová stopáž je naprosto adekvátní hloubce a rozsahu veledíla Jane Austen (a přečíst knihu pořád trvá mnohem, mnohem déle, takže si ti, kteří mají strach z kousnutí knihou a podvádějí při psaní čtenářských deníků s pomocí čsfd, stále ušetří spoustu dalších hodin na tupé zírání na televizní obrazovku). Jen díky této délce mohli tvůrci nechat pod svýma rukama vykvést takovou nádheru. Ano, film přebírá z knihy téměř vše - dialogy jsou proškrtané jen decentně a s velký citem a respektem vůči autorce. Dokonalý výběr herců (Elisabeth, Mr. Darcy, Mr. and Mrs. Bennet, Lady Catherine!!!)), skvělé kostýmy a kulisy, perfektní hudba... ale hlavně!: Tvůrci román skvěle analyzovali a pochopili, takže seriál je stejně ironický a vtipný jako kniha. Mezi Elisou a Darcym to jiskří, že by to neušlo ani slepému, břitký humor a sarkasmus Elisy je prostě k sežrání a ten oheň a jiskry v jejích očích, to se prostě musí vidět. Tady opravdu není co vytknout. Jestli si ještě někdo po zhlédnutí seriálu myslí, že Jane Austen je čtivo vhodné maximálně pro osamělé ženské po menopauze, tak je ten největší kulturní ignorant. Je to společenská satira, které se jen tak něco nevyrovná, plná skvělého sofistikovaného humoru a dokonale propracovaných, silných charakterů. A ona nejslavnější, úvodní věta z románu: "It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune must be in want of a wife." je opravdu míněna s nejvyšší dávkou ironie. "A truth universally acknowledged?" Ale jděte, Austen přece nebyla postava z pera Boženy Němcové. ;-)

plakát

Gilmorova děvčata (2000) (seriál) 

Zaručený lék na depresi, který nikdy neomrzí. Seriál si drží nadprůměrnou kvalitu od začátku do konce a je dokonale vyváženou směsí komedie a drama, což se jen tak nevidí. V Rory jsem se neskutečně našla, Lorelai je vysněná máma, která mluví snad ještě rychlejš než já (a to je co říct!), no a ty jejich žranice - to je prostě něco, co si s nimi musíte čas od času vyzkoušet, to vážně nejde jinak!

plakát

Harold a Maude (1971) 

Vezměte dva skvělé herce, hodně černého humoru, trochu té perverznosti, hrstku laskavosti, jeden zelený mozek, pár psychiatrických iracionálních pouček, frigidní snobku středního věku a kotel životního nadhledu, smíchejte vše dohromady, nechte přes noc uležet v lednici... a máte jednu z nejlepších satirických komedií, jaké jste kdy viděli! Harold a Maude jsou excentrickým příběhem o tom, že neexistuje jeden správný vzorec, jak má vypadat láska a kde hledat štěstí. Vezměte si žlutý deštník - a budete vyčnívat z davu. Zamilujte se do něho, i když jste už jsou vaše kroky na téhle planetě skoro sečteny a jeho skutečný život teprv začíná; nebo se zamilujte do ní, i když teprve vyrůstáte z depresí dospívání a ona tropí kousky, které by vzhledem k jejímu věku kdekdo přičetl stařecké demenci - a dav se kolem vás s poklepáním na čelo rozestoupí. Ale co vám je do ostatních, pokud jste dosáhli vrcholu blaha? Takové vrcholy jsou tím jediným, co by nás v životě mělo skutečně zajímat - a já si díky tomuhle filmu jeden z nich neskutečně užila. Aaach.

plakát

Láska všemi deseti (2012) 

Na film jsem se podle traileru hodně těšila, hodnocení mě pak trochu znejistělo, ale nakonec jsem dostala snad i víc, než jsem čekala! Stokrát ohrané téma podané s takovou lehkostí a grácií, až mám pocit, že se vznáším na růžovém obláčku značky Populaire.Můžete namítat, že tohle už tady bylo tisíckrát... ale napadlo už někoho, co všechno se nechá vytlouct z tématu psací stroj v padesátých letech?! Dobové zasazení perfektní, volba herců nemá chybu, romantika zabalená do mnoha vrstev vtipů vás nenechá smíchy oddechnout. Všechna ta klišé, která vidíte u sportovních zápasů a utkání, promítnutá do soutěže v psaní na stroji, to byla prostě lahůdka! :-) Bravo!

plakát

Sedm (1995) 

Tohle je dokonalý příklad toho, jak má vypadat kvalitní a atmosférická detektivní podívaná. Nic proti běžné produkci krimi filmů, dostat pokaždé, když mě přepadne chuť na nějakou tu vraždičku, takovýhle obrovský talíř nejvybranějších delikates, asi by to moje tepny dlouho nevydržely... ale tohle je prostě kalorická bomba od začátku až dokonce! Ale dost těch gurmánských přirovnání, abyste si nemysleli, že vás po tomhle filmu nepřejde chuť k jídlu. Na nějakou chvíli totiž jo. Je to dsné, chladnokrevné, skvěle natočené a zahrané a já nemůžu dát nic jiného než plný počet. 100%

plakát

Dokonalá vražda (1998) 

Asi jediný film, kde mi šedá nevýrazná myš jménem Gwyneth vůbec nevadí, ba právě naopak. Dokonalá vražda je skvěle promyšlená, plná chladnokrevných pomstychtivých plánů a děsivé životní pravdy. Ani při druhém zhlédnutí jsem se nenudila a to si zaslouží plné hodnocení.

plakát

Zodiac (2007) 

O Fincherově talentu se tady nemá smysl bavit. Jeho styl je prostě jedinečný. U tohohle filmu jsem pouze vzdychala blahem, jen mě po jeho skončení přepadl náhlý smutek nad tím, že takových detektivek není víc. Je to napínavé, má to spád, je to logické, s propracovaným scénářem, skvěle vykreslenými postavami a dobrýmoi herci. Co víc si přát? Zodiac prostě patří na hvězdnou filmovou oblohu.

plakát

Základní instinkt (1992) 

Základní instinkt je stěžejním dílem mezi thrillery a kdo ho ještě neviděl, nemůže tvrdit, že se v tomhle žánru vyzná. Sharon Stone nikdy nebyla víc sexy a nikdy nepodala lepší herecký výkon (kdo viděl například Nůžky, určitě mi to potvrdí). Tohle je filmová extáze, která se prostě musí zažít na vlastní kůži. Takže se pohodlně usaďte, dejte si nohu přes nohu, zapalte si cigaretu a nechte se unášet až k orgasmu... (Opakujte dle potřeby.)

plakát

12 opic (1995) 

Bruce Willis pro mě dlouho byl pouze tupým akčním hrdinou, který si sice na chvíli odskočil zahrát do geniálního Šestého smyslu, ale jinak o něj příliš nestojím. Dokud jsem neobjevila 12 opic. Tahle podívaná opravdu stojí za to. Je to originální, skvěle zahrané i natočené, ve scénáři není díra ani na jeden opičí chlup. Jeden z těch snímků, které můžete vidět stokrát a pokaždé si v nich najdete něco nového, co vás naprosto ohromí.

plakát

Insomnie (2002) 

Tenhle film je nezapomenutelný. Originální prostředí Aljašky s úžasnými výkony Al Pacina a roztomilé Hilary Swank tomu dodává ten pravý šmrnc. Od začátku do konce jsem byla napjatá a u scén jako je ta v mlze jsem ani nedýchala. Ano, takhle nějak si představuju kvalitní mysteriózní krimi.