Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (403)

plakát

Lucy (2014) 

Skvělý nápad, který donutí spoustu lidí se zamyslet (ovšem většina očividně tuto teorii odsoudí a hodnotí negativně). Na závěr nádherné záběry. Docela se divím, že film se vlezl do tak nízkého rozpočtu. Přijde mi zajímavá například teorie, že Bůh měl lidskou podobu a uměl využívat 100 % mozku, ale člověku dal schopnost využívat jen 10 %. Dávalo by to smysl, pokud bychom tuto teorii aplikovali při srovnání s tímto snímkem.

plakát

Duna: Část druhá (2024) 

Vše je to o atmosféře. Ta je tady vybudovaná opravdu úžasně, pozvolna a pečlivě. Žádné uspěchané scény, ale trpělivé budování nového světa. Když do toho přidáte klasickou zimmerovskou hudbu a vidíte to v kině ve 4DX, nemůžete hodnotit jinak než všemi pěti. Navíc je na místě filmu přiznat lepší přehlednost než prvnímu dílu, který pro diváka neznalého předlohy působil příliš chaoticky. Tento problém však dvojka nemá, dá se říci, že vše do sebe zapadá tak, jak by zapadat mělo.

plakát

Výkupné (1996) 

Perfektní. Do půlky jsem si říkal, že to bude film s klasickým scénářem o únosu a v ničem mě nepřekvapí. Ale poté se z toho stal naprosto unikátní zážitek. Skvělý nápad, výborný námět, geniální. Nemám co vytknout.

plakát

Ve spárech ďábla (2018) 

Klasický "efektový horor". Pokud hledáte lekačky, pocit strachu a temnotu, bude tento film pro vás. Pokud však očekáváte navíc i nějaký zajímavý příběh v pozadí, tak to není dobrá volba. Výprava je zde téměř neexistující, téměř celý děj se odehrává na jednom místě. Ale to by se dalo hororu odpustit, pokud by za ním stála nějaká zajímavá myšlenka, která tu chybí.

plakát

Úsvit (2023) 

Agitka financovaná od soudruhů z Bruselu a je to vidět. Je tu vše podstatné, zlí ruští komunisté, tématika pohlaví, feminismu a dokonce v hlavní roli i člověk z řad našich "utlačovaných spoluobčanů". Naprosto prázdný a nudný příběh, který by se dal vložit do 10 minut. To, co se povedlo, je hudba, kulisy a kostýmy 30. let, tím to hasne. Kdo v tom nevidí propagandu, může si jít zajásat k nějakému budovatelskému filmu.

plakát

Pojď si hrát (2020) 

Na tento typ hororu by měli dávat patent. Přijde mi totiž, že v podobném duchu se nese doslova většina amerických hororů. Vždy se jedná o hlavní postavu, často dítě nebo člověka, kterému se v životě stalo něco zlého či trpí nějakým postižením. Tomuto člověku z nějakého důvodu vstoupí do života něco divného a strašidelného, co jeho okolí zprvu nechápe (zpravidla se jedná o zjevování nadpřirozené bytosti), poté to ale postihne i toto okolí. Během toku času se postupně zjišťuje původ a podstata této nadpřirozené bytosti, přičemž je důležité, aby bytost byla odhalována postupně, aby byl v divákovi vypěstován pořádný "xenofobní" strach. Do toho se přidávají lekačky. Příběh končí tak, že tato bytost zmizí, většinou jsou i nějaké oběti z plejády hlavních postav. Nemohu hodnotit lépe než 3*, protože podobných hororů jsem viděl již nepočítaně a tento oproti nim v ničem nevynikal.

plakát

Psí veličenstvo (2019) 

Po zhlédnutí jsem si řekl, že se konečně jedná o animák, kterému jsem ochoten udělit pět hvězd. Když jsem přišel na csfd, nestačil jsem se divit velice slabému hodnocení. Poukazování na skutečné osobnosti mi přišlo úsměvné, od animáku jsem nečekal nějaký promyšlený příběh či scénář, takže ani zde jsem nebyl zklamán. Co se mi naopak líbilo, byly skvělé animace a pohyby postav, u kterých jsem se upřímně zasmál. V tomto smyslu zde bylo plno originálních nápadů. Snímek navíc není obrázkově a animačně přeplácaný, jak bývá u animáků poslední dobou zvykem. Upřímně nechápu očekávání lidí, kteří hodnotí u animáku sofistikovanost příběhu.

plakát

Oppenheimer (2023) 

Vše je opravdu výborné, až na ten slabý a poměrně nezajímavý námět (životopisný žánr - dle mého názoru poměrně nezajímavé historické osoby), za který prostě nemohu dát pátou hvězdu. Nemohu si pomoct. Typická nolanovina, film plyne rychle a rychle uteče (i přes svoji dlouhou stopáž), je zde kvalitní střih, hudba a herecké výkony. Vypravěčský styl byl správně zvolen jako fragmentovaný a nechronologický, protože v případě chronologického pojetí by člověk jen těžko dokázal udržet pozornost 3 hodiny.

plakát

Zpráva (2020) 

Prvoplánově natočený snímek, který má za hlavní úkol zejména udržet, a ideálně ještě více posílit, nenávist lidí vůči nacismu. K takovémuto cíli by ovšem lépe přispěl spíše dokumentární žánr, ne žánr drama, který má být primárně zaměřen na zajímavý příběh, na vybudování postav, aby si k nim divák vytvořil nějaký vztah. Tento film je ovšem zaměřen zejména na ukázku různých forem vraždění. Je to vlastně takový filmový katalog masového vraždění bez nějaké větší přidané hodnoty. Návaznost scén je někdy prakticky neexistující. Hodnotit herecké výkony tu ani nemá smysl, protože třást se jako osika dokáže kdekdo i bez hereckého nadání. Tato ždímačka na emoce se zadrhávala často také kvůli tomu, že tématika koncentračních táborů je vyčpělá a nadužívaná. Takových filmů již bylo natočeno nespočet, takže o žádném originálním konceptu nemůže jít řeč.

plakát

Sherlock Holmes: Hra stínů (2011) 

K čemu je dokonalá výprava, kamera, kostýmy, akční scénky, když je celý film plytký, jednoduchý a s naprosto obyčejným příběhem? Kolik takových filmů jsme už viděli? Dnes je to každý druhý. Dělat ze Sherlocka Action-Mana s nadpřirozenými schopnostmi vidět do budoucna a dát mu sílu Batmana, to už je opravdu mimo rámec klasických příběhů o Holmesovi. Ty byly vždy o originálních nápadech a zápletkách, zde spíše panuje snaha udělat z toho marvelovku.