Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Akční
  • Krimi

Recenze (522)

plakát

V erbu lvice (1994) 

Chvíli jsem si zvykala na tuto zfilmovanou legendu a adaptaci literární předlohy a posléze jsem musela uznat vysokou kvalitu filmu a profesionalitu a vytříbený vkus režiséra Ráži. Na malém prostoru a bez početného komparzu, zato ale s výborně vybranými herci, skvělou výpravou a krásnými (českými)exteriéry podal režisér Ráža věrohodný a unikátní obraz raného středověku u nás... Michal Dlouhý je úžasný jako potulný německý minstrel, Boris Rösner má/měl vše potřebné pro role drsných a tvrdých chlapů, čiší z něj divoká mužnost a je velmi přitažlivý...Velmi příjemné vidět zřídka "používanou" slovenskou Evu Krížikovú...Ale všichni zúčastnění aktéři jsou na jedničku... Po r.1989 natočit takovýhle skvost, klobouk dolů! Stará poctivá filmařina se holt nedá zapřít...Bonbónek pro filmové fajnšmekry!

plakát

Poslední tanec (2014) 

Karl, 27let, je psychicky poněkud nestabilní a velmi citlivý, pravděpodobně vlivem přehnané láskyplné péče své matky, která je na něj již od jeho útlého dětství sama. Karl nezná zlo a jakákoli křivda nebo neporozumění pro něj znamenají velké psychické otřesy a situaci, ve které se neorientuje a neumí se bránit. Život s matkou v něm snad také vyvolává silnější emoce vůči starším ženám. Jeho kdysi školní láska, která mu znova začíná nadbíhat, ho příliš nezajímá, zatímco navazuje silný citový a lidský vztah s pacientkou, 87let, na oddělení pro více či méně opuštěné pacienty se stařeckými chorobami, kde koná náhradní vojenskou službu. Tento vztah je oboustranný a naplńuje oba něčím novým, smysluplným a dříve zapšklá a smutná pacientka se mění, je veselejší a št´astnější, kvete, Karl se stává smyslem zbytku jejího života. Vztah nabírá na intenzitě a přirozeně přerůstá v oboustranný vztah sexuální. Bohužel je tato "aktivita" náhodně objevena žárlivou a závistivou kolegyní a věci dostanou rychlý spád...Oběma hlavním představitelům bylo při natáčení filmu opravdu 27 a 87 let! Své role zvládli excelentně. Nás ženy určitě potěší sprchovací scéna s přitažlivým Danielem Sträßerem...Film ukazuje velmi ožehavé téma, kde všechno závisí na způsobu interpretace a na míře porozumění či neporozumění těch, kteří soudí.

plakát

Vynález zkázy (1958) 

Nenapodobitelné kouzlo, které přetrvá věky a kde jsou jakékoli komentáře zbytečné...Technický/vizuální poklad pro filmové fajnšmekry!

plakát

Slečna Emma (2009) (seriál) 

Živější a barvitější verze než celkem otravná seriálová verze z roku 1972. Na hlavní představitelku jsem si musela ale dlouho zvykat - typem mi totiž vůbec nesedí na roli intrikánky a navíc nemám ráda nemastné neslané průhledné NIC s neustále vyvalenýma očima. Až teprve po několika opakovaných zhlédnutích seriálu jsem uznala, že roli zvládla velmi dobře. Samotná postava Emmy je spíše románová/filmová než přirozená - potřeštěná děvenka, hrající si na znalkyni mezilidských vztahů, ale pravý opak je pravdou, se pomalu mění na uvědomělou ženu, která ale na samém konci ještě sehraje zbytečnou hysterickou scénu. Vše potom št´astně končí, jak se na červenou knihovnu patří...Tamsin Greig exceluje v roli slečny Batesové.

plakát

Dívka v modrém (1939) 

Vizážisti a kostyméři se opravdu činili = Baarová je vskutku krásná a zářivá a hraje velmi nenuceně a profesionálně. Její "staročeština" je k popukání a celou komedii skvěle okořenila. Baarovou příliš nemusím/nevyhledávám, ale v tomto filmu ji mám velmi ráda. Oldřich Nový samozřejmě excelentní, stejně jako můj oblíbený František Kreuzmann st. ...Dílko, které má také svoje pevné místo v mojí filmotéce.

plakát

Mravnost nade vše (1937) 

Scéna čištění navoněného saka je přes čáru, pro imbecily, jako z nepovedené americké grotesky. Ale jinak velmi zábavná a poučná oddechovka. Haas opět ve svém živlu - excelentní!

plakát

Pantáta Bezoušek (1941) 

Milé, lidské a hřejivé dílko. S Kabátovou, kterou jsem nikdy moc nemusela, mi přišlo nyní pod ruku hned několik filmů a tímhle filmem si mě nakonec úplně získala. S Vlastou Matulovou zde tvoří rozkošnou sesterskou dvojku. O mužské herecké elitě netřeba mluvit-nádhera!

plakát

Vlak dětství a naděje (1985) (seriál) 

Napoprvé jsem seriál jako celek zcela zavrhla, a to výlučně kvůli hlavní mužské postavě, která mi svým neustálým ukecaně šaškovským chováním šla (a jde) totálně proti srsti. Musela jsem však chtě-nechtě připustit, že i takové charaktery existovaly a existují a právě jeden z nich sledujeme v tomto seriálu = "hrdina", který bojuje proti zlu spíše nebo jenom pusou, a jeho protifašistické akce(?) jsou směšné, dětinské, naivní a hloupé, ale zárověń velice nebezpečné = cpát "švábům" do pečiva šváby by mohlo a v reálu by také pravděpodobně skončilo katastrofou. Předlohu psala žena a podle toho vypadá i její pohled na řadu situací, akcí a osudů lidí v čase války. Vedle nesmyslů nabízí ale seriál i velmi zábavný a dojemný děj, umocněný kvalitními hereckými výkony naší tehdejší herecké elity. Vedle Růžičkové, "protivného" Zindulky a Fuchsové je třeba vypíchnout skvělou Alenu Vránovou a excelentní Zuzanu Talpovou(v roli Bezděčky). Ve srovnání s tvorbou od/po r.1989 se stal už i tento seriál nedostižnou klasikou!

plakát

Vinnetou a míšenka Apanači (1966) 

Jako nenáročná oddechovka/westernová pohádka v opět přepychovém klasickém dyzajnu jako celá série je i tahle mayovka skvělá, a to i přes těch několik do očí bijících mínusů. Nedostižná klasika, o které se současným "filmmejkerům" může jenom zdát!

plakát

Janosik (1973) (seriál) 

Roztomilé, naivní, ale i komediální. Remastrovaná verze je opravdu přepychová - vyčištěný obraz na celou obrazovku, hýřící sytými barvami a ve spojení s kouzelnými exteriéry je to parádní podívaná. Uniformy hajduků a císařských vojáků jsou nádherné, zvláště je-li jich více pohromadě - chlapcům to prostě sluší. Polský Ozzy Osbourne je na Jánošíka poněkud těžkopádný, ale jeho poklidné rutinní herectví je akceptovatelné. Seriál stojí zejména na dvojici Kwiczoł(Bilewski)/Pyzdra(Pyrkosz) a na postavě murgrabia(Kociniak). Občas příliš natahované scény a velmi pomalé tempo děje ubírají seriálu na dynamice. Ale stále velmi příjemná a zábavná oddechovka.