Reklama

Reklama

Vynález zkázy

  • angličtina The Deadly Invention (více)
Trailer

Obsahy(1)

Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (406)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynález zkázy od Julese Vernea je naprosto dokonalý dobrodružný a vědecko-fantastický román, při jehož čtení se tají dech, fantazie pracuje na plné obrátky a v okamžicích, kdy držíte knihu v ruce, žijete odpoutáni od reality a jste ve svém a spisovatelově, popř. též ilustrátorově světě. Karel Zeman tuto klasiku ztvárnil velmi povedeným způsobem, předlohy se drží ve velké míře, čímž mě jako fanouška verneovek potěšil. Samotná vizuální stránka filmu je sice ohlodána časem, avšak i nyní jsem obdivoval kouzlo a nápaditost, která je jí vlastní. Když jsem Vynález zkázy viděl jako malé dítě, byl jsem z něj unesen, zejména pak z konce snímku. Po mnoha leté odmlce, kdy jsem Zemanův počin neviděl, jsem se k němu dostal až v dospělosti a pocity ze sledování zůstaly na vysoké úrovni, takže dávám jasných 5*. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pán Karel Zeman bol prvým človekom, ktorého som začal vnímať ako režiséra, ako kreatívneho filmového tvorcu, ako osobitého umelca. Už ako malý chalanisko som sa vždy náramne tešil na to keď išiel niektorý z jeho snímkov v televízii. V časoch šedej socialistickej cenzúry boli jeho diela ostrovmi nespútanej, sci-fi dobrodružnej fantázie. Nádherné minúty strávené v animovanom, fantastickom svete boli pre mňa niečím fascinujúcim. Formovalo to môj filmový vkus. Okúzľujúco naivné príbehy ako z románov Julesa Verne. "Vynález skazy" bol jedným z mojich najobľúbenejších. **** ()

Reklama

Trevor 

všechny recenze uživatele

Možno aj pod vplyvom toho aký úspech film svojho času vo svete zožal, možno vďaka predstavivosti ako musel v čase svojho vzniku na ľudí zapôsobiť z mojej strany najvyššie hodnotenie, ktoré príliš často nedávam a možno aj vďaka nostalgickým spomienkam na detstvo strávené nad knihami Julesa Verneho...film bol pochopiteľne mierne upravený (voľná adaptácia) a je v ňom hneď niekoľko odkazov na nacistické Nemecko, pri tak starých filmoch však vo svojich hodnoteniach beriem do úvahy práve rok ich vzniku, inak by to bolo pravdepodobne za 3*. Tentokrát to že sa tento film objavil v ponuke Netflixu z ich strany príjemne prekvapilo. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Restaurace ještě zvýraznila obrazovou fantazii i vizuální a technickou genialitu Karla Zemana. Tohle je splněný sen každého kluka, který v dětství hltal verneovky. Má to snad jen jednu chybu: scénář. Postavy nejsou dostatečně zajímavé, díky tomu je příběh málo dobrodružný a děj z podstatné části odvypráví hlas vypravěče. Kdyby příběh držel tempo s vizuálem, byl by to nejlepší film všech dob. Takhle je to, jako když obdivuji překrásný obraz, za kterým je možná nějaký skrytý příběh. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Vrátit se do období svého dětství. Do období, kdy jsem s chutí unikal do (vědecko) fantastického světa Verneových románů. Být znovu dítětem a žasnout nad ojedinělým převedením psaného textu do podoby, pro niž těžko nacházím ta správná slova obdivu. Hloupoučká zápletka, papírem šustící dialogy a pro svůj nijaký projev nadbyteční herci? No a, obrázky jako ze starých knižních ilustrací tady jsou, ční nad vším ostatním a o ně jde v prvé, druhé a snad i třetí řadě. Kouzelné. 80% Zajímavé komentáře: Dan9K, gudaulin, sportovec ()

Galerie (29)

Zajímavosti (25)

  • Vernův román se v originále nazývá "Face au drapeau" (Tváří k praporu). Původní české vydání také neslo velmi podobný titul "Tváří v tvář praporu vlasti". Až po úspěchu filmu Karla Zemana byla kniha přejmenována na "Vynález zkázy". (M.B)
  • Podle muže stojícího na hlavni děla je vidět, že kanón má ráži odpovídající zhruba jeho výšce. Na vozíčku dopravovaný dělostřelecký granát má však ráži neúměrně menší. (m.xFuck)
  • Vynález zkázy sa stal najpredávanejším československým filmom natočeným po II. svetovej vojne. Bol predaný do 79 krajín. (Peter-1307)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama