Reklama

Reklama

Vinnetou a míšenka Apanači

  • Západní Německo Winnetou und das Halbblut Apanatschi (více)
TV spot

Obsahy(1)

Nenechaví banditi si brousí zuby na zlatý důl a jen hrdinný náčelník Apačů a jeho věrný přítel se jim dokáží postavit... Půvabná míšenka Apanači dostává od svého otce k narozeninám zcela výjimečný dar – zlatý důl. Je to však zároveň dárek velice nebezpečný. Její otec, osídlenec Mac Haller, byl právě kvůli němu zavražděn. Apanači a její malý bratr Happy se stávají štvanou zvěří… Proti bandě Curly Billa jí může pomoci jen lovec kožešin Jeff Brown a Vinnetou s Old Shatterhandem... Po neúspěchu předchozí mayovky Old Surehand se producent Horst Wendlandt rozhodl obnovit přízeň diváků a fanoušků snímkem s tradiční dvojicí, tedy Vinnetouem a Old Shatterhandem. Přesně řečeno měl Wendlandt původně v plánu, aby Vinnetou a míšenka Apanači sloužil jako představení přítomností jiného bílého hrdiny z Mayova kánonu, Old Firehanda. Nicméně tvůrcům se nedařilo najít vhodného představitele, tak dali přednost změně scénáře ve prospěch zavedeného hrdiny a jeho hvězdného představitele. Vinnetou a míšenka Apanači představuje v sérii mayovek poněkud atypický snímek, kterému puristé vyčítají odlišnosti od naivního romantismu předchozích snímků i Mayova světa. Vedle řady herců, kteří se objevili ve stejných i odlišných rolích již v předchozích mayovkách, se může film pochlubit angažováním Uschi Glassové, kterou objevil právě Horst Wendlandt. Budoucí velká německá hvězda se zde zhostila první větší role své kariéry coby představitelka titulní Apanači. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (173)

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT1 HD - Nejslabší díl z "klasické série" Mayovek o Vinnetouovi. Nemám tedy na mysli Žut, Kurdistán nebo orientální sérii. Dabing občas trhá uši, nejenom Olda, ale také vedlejší postavy, které mluví pár herců. Jednou dokonce jednu postavu mluví 2 herci během pár vteřin :) Neseděla mi také humorná vložka. No ale šlo to, mám pro Máyovky slabost. 67% (with J.) ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Všechny mayovky mají podobnou úroveň (viz IMDb), proto je celkem vtipné, že některé jejich zástupce vyhnala nostalgie při hodnocení mezi nejlepší filmy a další jsou zatracovány. Odskákala to třeba Apanači, která jede podle stejně jednoduché šablony jako ostatní snímky ze série. Mně ke štěstí stačí, že se tady objeví Barker i Brice. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další májovka, na které je zřejmě nejzajímavější skutečnost, že Shatterhand tak mocně volá po krvavém ztrestání zločinecké organizace, která ovládla kraj a sadisticky terorizuje jeho obyvatelstvo. Lákavá vidina bohatství může zpřetrhat i stará přátelství. Nebo přesněji řečeno: tam, kde je možnost nabytí obrovského majetku, tam je okamžitě falešné přátelství nahrazeno záští, závistí a zákeřností. Ústřední dvojice hrdinů je klasická. Ochotný, moudrý a laskavý Apač Vinnetou (Pierre Brice s hlasem Thomase Eckelmanna) a uhlazený ochránce slabých a nevinných Old Shatterhand (Lex Barker s hlasem Gerta Günthera Hoffmanna). Zajímavou postavou je mladý a zamilovaný Jeff Brown (dobrý Götz George), který přináší nadhled, humor a odvahu. Ženský půvab vnáší do příběhu mladá míšenka Apanači Haller (Uschi Glas), která nerozumí mamonu peněz. Velitelem zločinecké organizace je opatrný a tvrdý Curly Bill (Ilija Džuvalekovski s hlasem Klause W. Krauseho), kterého doplňuje ambiciózní, sadistický a hamižný Judge (Miha Baloh s hlasem Michaela Cramera). Z dalších postav: Shatterhandův věrný přítel v boji za spravedlnost Sam Hawkens (Ralf Wolter), čestný a těžce zkoušený Apanačin otec Mac Haller (Walter Barnes s hlasem Arnolda Marquise), Hallerova indiánská manželka Mine-Yota (Marija Crnobori s hlasem Inge Landgut), malý neposeda Happy (Marinko Ćosić s hlasem Mathiase Einerta), dvojice hamižných bývalých Hallerových kamarádů Sloan (Petar Dobrić s hlasem Jochena Brockmanna) a Pincky (Vladimir Leib s hlasem Hanse W. Hamachera) a majitelka domu sociálních služeb Bessie (Nada Kasapić s hlasem Agi Prandhoff). V příběhu se to výbuchy dynamitem jen hemží. Rána je střídána další ránou. Peníze štěstí nemusí sice přinést, ale můžou ho přiblížit. I vlak lze použít jako zbraň proti zloduchovi. Dobro a spravedlnost vítězí, láska se může v poklidu rozvíjet a obyvatelé se mohou navrátit ke svému spokojenému životu. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Toto je jeden z najslabších filmov zo série. Aj keď sa snažili dať tam veľké scény ( bitka v mestečku, vlak, nájazd indiánov), ale celkovo to bolo také nemastné neslané... G.George v tej kučeravej parochni, to je sranda. A ešte k českému dabingu tohto filmu. Moc mu uškodil ( bohužiaľ hlavne pán Ráž, ale to len preto, že cítiť jeho chorý hlas), škoda, že sa to nenadabovalo v roku vzniku filmu. Určite by to bolo pôsobilo omnoho lepšie. Filmu dávam 40%. ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Jakou takovou tragédii to nevidím i když je to o poznání slabší než "hlavní" série. Zkoukl jsem teď všechny Vinnetouovky po letech a docela s chutí. Jen ten dabing. Je slyšet jak čtyřicátníky , Vinnetoua a Old Shatterhanda mluví pánové v letech s unaveným hlasem. Nemohl jsem se ubránit pocitu že tady by prospěla změna. Slyšel jsem Shatterhanda s hlasem Marka Vašuta, v případě dabování v 90. Letech, dnes bych tam viděl Martina Stránského. A Vinnetoua kterého by namluvil Jan Šťastný. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (27)

  • Hrdina filmu původně nebyl Old Shatterhand, nýbrž Old Firehand. Jelikož však producent Wendlandt při hledání vhodného představitele Old Firehanda nebyl úspěšný, byla role přepsána na Old Shatterhanda, což bylo pro Lexe Barkera vlastně štěstí, jinak by se totiž v roce 1966 v žádné Mayovce neobjevil. (hippyman)
  • Po premiéře se tvůrci přesunuli do Stuttgartu, kde hlavní představitelé podnikli v napucované tramvaji okružní jízdu městem. Uschi Glas se ukázala jako schopná průvodčí, zatímco Pierre Brice vozil pasažéry - především lidi od tisku - úzkými uličkami města. (hippyman)
  • Když byly natáčeny exploze v Rocky Townu, vznítily se některé rekvizity. Hasičům se kvůli mohutnému větru nedařilo požár uhasit, plameny postupně přeskočily i na ostatní budovy městečka a zakrátko byla velká část Rocky Townu zničena. (hippyman)

Reklama

Reklama