Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Recenze (2 019)

plakát

Pochoduj nebo zemři (1977) 

Z filmu jsem měl pocit, že se tvůrci nemohli rozhodnout, jestli budou točit válečný drama, nebo nějakou lehce dobrodružnou komedii, tak nakonec natočili od každýho trochu. Je to takovej zvláštní mix, kdy jsem se třeba bavil u těch nevážnejch okamžiků, když Terrence Hill nasadí ten svůj typickej šibalskej výraz a teď na lodi ukořistí lahve s kořalkou, nebo když balí Catherine Deneuve, dělá různý podvůdky, atd... Pak jsou tam zase vážný chvíle a některý scény jsou opravdu silný, ale ta kombinace prostě moc nefunguje. Jinak Terrence Hilla mám sice rád, ale v těch vážnějších pasážích mi nějak neseděl. A ta jeho finální proměna mi přišla dost neuvěřitelná. Naopak Gene Hackman je bez výhrad. Ten je skvělej. 60%

plakát

Krásný Serge (1958) 

Pro Chabrolovu tvorbu mám jistou slabost, takže na jeho úplně první film jsem byl opravdu zvědavej. Oproti jinejm filmům od Chabrola, který jsem viděl, se tenhle film odlišuje v jedný věci. Chabrolovy filmy jsou obvykle o lidech z vyšších vrstev, který žijou v nějaký honosný vile se služkou, zahradníkem, atd... Tady Chabrol naopak naservíroval hnusnou, špinavou vesnici plnou nejrůznějších ztroskotanců, opilců a bláznů. Bydlet na takovym místě, tak asi taky budu chlastat hned od rána. Jinak téma je nadčasový a film nepůsobí nějak moc naivně nebo blbě ani v současnosti, ale je to trochu nuda. Můj problém s filmem je asi v tom, že mi oba hlavní hrdinové strašně lezli na nervy. Francois se chová asi jako Brandon Wolš z BH 90210 a působí trochu jako mimoň. A Serge je takovej kokot, že ho litovat opravdu nejde. Líto mi bylo akorát tý jeho manželky a jemu bych naopak nejradši dal přes držku. Ale je to zajímavej pohled na Chabrolovy začátky. Nutno dodat, že jeho novější filmy se mi líbily většinou víc.

plakát

Athénin poklad (1979) 

Tenhle film mě teda minul velkym obloukem. Je to takovej nesourodej slepenec, ve kterym se přeskakuje od komedie, přes akční, válečnej film a v závěru až po nějaký "bondovský" sci-fi. Navíc to na mě dělalo dojem jakýsi Béčkový lacinosti, přestože podle hereckýho obsazení bych to teda nečekal. To je jedno slavný jméno vedle druhýho. Ale ty slavný jména se plácaj ve stupidnim scénáři. Asi jediný, co tady stojí za řeč, je zběsilá honička na motorkách v úzkejch uličkách.

plakát

Posel budoucnosti (1997) 

Já musim toho Pošťáka trochu přehodnotit. Hodnotil jsem ho tady před 14 lety a dal jsem mu 2 hvězdy. Teď jsem to viděl po těch letech náhodou v televizi a nepřišlo mi to úplně blbý. Je to dost dlouhý, což mi zase až tak nevadilo, je to taky hodně patetický (jak je ostatně u Costnera zvykem), což mi teda trochu vadilo, ten postapokalyptickej svět působil možná trochu divně a taky dost věcí zůstalo bez vysvětlení, ale jakousi myšlenku (možná trochu naivní) ten film v sobě má. Nejlepší mi přišla ta úvodní část z vojenskýho tábora, ale ani u toho zbytku jsem se nijak nenudil a bez problémů ty 3 hodiny u toho vydržel. Zpětně moc nechápu, proč se z toho stal takovej komerční propadák, když na daleko větší kraviny typu Armageddon nebo Den nezávislosti šel do kina tenkrát úplně každej.

plakát

Sprosťárny (2013) 

Jasona Batemana jsem si už oblíbil jako herce a tentokrát mě potěšil i v roli režiséra. Natočil komedii na poněkud bizarní téma, kterym je soutěž v hláskování. Opravdu jsem nevěděl, co od toho mám čekat. Ale vylezla z toho výborná komedie plná černýho humoru a sarkasmu. Ke konci film teda trochu ztrácí dech, ale celkově to na 4 hvězdy dá. Bylo to ještě lepší než epizoda South parku s akustickou opicí, kde se taky soutěžilo v hláskování.

plakát

Joe (2013) 

Tak scéna, ve který jeden vágus bez mrknutí oka umlátí druhýho váguse kvůli flašce vína, mi asi zůstane v paměti dlouho. Když jsem se tady dočet, že toho váguse hrál opravdu bezdomovec, kterýho někde našli na ulici a dali mu poměrně velkou roli, tak jsem teda na to zíral s otevřenou hubou. Ten to zahrál tak skvěle, že asi prostě nic nehrál, ale opravdu takovej byl. A vůbec bych se nedivil, kdyby během svýho života opravdu třeba pár jinejch houmlesáků pro flašku vína zabil. Ale jinak mě film vůbec nijak nezaujal. Nicolas Cage a pár dalších zvláštních existencí se tam plácá od ničeho k ničemu, občas někdo někomu dá do držky, občas někdo někoho postřelí, občas znásilní, ale v podstatě to všichni berou jako takovej normální koloběh života a nikdo to neřeší. Vlastně trochu se něco občas snaží řešit Nicolas Cage. Ten v posledních letech bere snad i role v reklamě na tampóny, ale tady mi přišel docela OK. Jinak jsem teda během sledování měl asi hlavně díky obsazení neherců chvílema opravdu pocit jakýsi autentičnosti, ale u trapně Béčkovýho konce mě tenhle pocit opustil. Pro mě úplně zbytečnej film.

plakát

Murphyho válka (1971) 

Člověk to musí brát trochu s nadsázkou, protože tohle se za vážný válečný drama opravdu považovat nedá. Chvílema to spadá do žánru komedie ve stylu třeba Sedmý roty a když se film snaží vypadat vážně a dramaticky, tak je to někdy k smíchu snad ještě víc. Ale musim uznat, že jsem u toho ani náhodou nenudil. A tragickej závěr jsem teda v kontextu celýho toho naivně pojatýho příběhu fakt nečekal. 75%

plakát

První velká vlaková loupež (1978) 

Zase jeden z těch slavnejch filmů, co jsem dokoukal spíš z povinnosti, než že by mě to nějak bavilo. Jména jako Sean Connery a Donald Sutherland slibovaly rozhodně víc. Nakonec z toho vylezla kostýmová nuda. Hodně slabý 3 hvězdy.

plakát

MR 73 (2008) 

Vypadalo to na opravdu dobrý krimi s hodně temnou atmosférou, jenže kromě případu vraha a násilníka, se tam začne do toho zamotávat ještě jeden starej příběh o nějaký vraždě, co se stala X let zpátky a pachatel se má na podmínku dostat ven z vězení. A celej film se tak rozpadá a přeskakuje sem a tam. Hlavně ten vrah z prvního případu je trochu kostrbatě odhalen a dopaden někdy 30 minut před koncem filmu, takže ten zbytek už se jenom vaří z vody. Mělo to našlápnuto rozhodně na lepší hodnocení. Takhle dávám průměrný 3 hvězdy.

plakát

Pobertové (1969) 

Skoro jsem zapomněl tuhle kravinu ohodnotit. Pustil jsem si to kvůli McQueenovi, ale vylezla z toho podivná groteska, která mi přišla spíš určená pro děti. Akorát se to teda z velký části odehrává v bordelu a je to o kurvách, takže asi ani pro děti to tak úplně nebude. Nevim, pro jaký diváky je tento film určen. Pro mě teda rozhodně ne.