Reklama

Reklama

Jason Bateman uvádí svůj režijní debut - podvratnou komedii Sprosťárny. Bateman představuje Guye Trilbyho, čtyřicátníka, který objeví skulinku v pravidlech národní soutěže v hláskování a rozhodne se soutěž vyhrát. Rozhodčí, rozzuření rodiče, ani přemotivovaní osmáci nemají šanci, protože Guy nemilosrdně ničí jejich sny o vítězství a slávě. Když se reportérka (Kathryn Hahn) pokusí zjistit jeho opravdové motivy, Guy vytvoří nečekané spojenectví s jiným soutěžícím: nešikovným desetiletým Chaitanyou (Rohan Chand), kterého Guyův přístup vůbec nevyvádí z míry. Kritici nešetří chválou a považují Sprosťárny za „nejlegračnější, nejchytřejší a nejzábavnější komedii za dlouhá léta!" (Pete Hammond, Movieline) (Bontonfilm)

(více)

Videa (22)

Trailer 2

Recenze (119)

maddy 

všechny recenze uživatele

Jason Bateman sa postavil tradične pred kameru, ale tento krát aj netradične za kameru a natočil si vlastnú nekorektnú komédiu. Na rozdiel od iných „wannabe“ režisérov tento jeho počin dopadol vcelku prijateľne. Bad Words síce slovne nešetrí nič a nikoho, kadencia nadávok, urážok a sprostých slov je nezastaviteľná od prvej minúty, ale napodiv tým Bateman diváka vyslovene neuráža ako napríklad mnohé americké teenagerské komédie. Jeho drzý hlavný hrdina budí dokonca sympatie aj napriek tomu, že by ste mu za jeho správanie najradšej dali ľudovo povedané po papuli. Vedľajšie postavy potom oscilujú od otravných (reportérka), až po takmer kultové (vynikajúci indický chlapec Chaitanya!). Hlášky fungujú, vtip sa občas vydarí (hlavne Batemanove scény s odradzovaním súťažiacich), nezachádza do vyslovenej trápnosti (aj keď sexuálne scény s reportérkou sú vyslovene zbytočné), ani diváka neotrávi. Dokonca aj to tradičné záverečné moralizovanie a dôraz na rodinné hodnoty, ktorým sa film nevyhol sú na celkom znesiteľnej úrovni. Vo výsledku tak príjemná deväťdesiatminútová oddychovka na jedno pozretie, pokiaľ nie ste kto vie akí puritáni. Síce nič svetoborné, ale o to sa tu ani nikto zbytočne nesnažil. A pre lingvistov (English language rulz) takmer povinnosť, keďže sa dozvedia pár zaujímavých slov. Moje najobľúbenejšie odteraz bude Floccinaucinihilipilification. CELKOVO: 3* (6/10) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Jasona Batemana jsem si už oblíbil jako herce a tentokrát mě potěšil i v roli režiséra. Natočil komedii na poněkud bizarní téma, kterym je soutěž v hláskování. Opravdu jsem nevěděl, co od toho mám čekat. Ale vylezla z toho výborná komedie plná černýho humoru a sarkasmu. Ke konci film teda trochu ztrácí dech, ale celkově to na 4 hvězdy dá. Bylo to ještě lepší než epizoda South parku s akustickou opicí, kde se taky soutěžilo v hláskování. ()

Reklama

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli je to jen čistá komedie jak je zde uvedeno spíš je tam na rozdíl od jiných zde uvedených filmů co jsou zde pod komedie/drama trochu toho dramatu alespoň myšleno vážně a to v podobě vypořádání ze svojí minulostí a hlavně dětstvím v podání Jasona Batemana,ale jinak je tam samozřejmě i několik vtipných částí ,ale jak říkám spíš to ve mně zanechalo dojem dramatu.Takže celkově 60% a tři hvězdy. ()

papadoce 

všechny recenze uživatele

Kásting na dabingových hercov bol úplnou fraškou. Bateman dostal tak debilný hlas, že mi to posralo celý film. Inak nie zlý film, ale prišlo mi to, že sme sa až príliš komplikovanou cestou akože vtipnou dostali ku dramatickému záveru. Čím vlastne film chcel byť, lebo tu je klasifikovaný ako komédia ? ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Premisa mě zaujala, ale když jsem ve filmu viděla toho ubožáka, veškerý humor mě přešel. Navíc reakce okolí jsou poněkud přehnané. Chápu, že rodiče rozzuří, když jím outsider sáhne na pohár, bezesporu patříc právě jejich harantovi. Ale nechápu, proč nedat šanci dospělému v soutěži pro děti? Šance jsou vyrovnané. Pak tady máme situaci v roce 2013, kdy se dospělý chlap tahá s dítětem, které není jeho, a nikdo nevolá sociálku či rovnou mravnostní policii. Každopádně později se dozvíme, že Guyův trolling má nějaký důvod, který je však stejně uvalený na hlavu, jako celý hrdina. Celé je to průměrně zábavné, hlavně kvůli té umělé vykonstruovanosti a hrdinovi, u kterého má člověk pocit, jako když se směje postiženému na vozíku nebo ikváčovi. Nejsympatičtější je ten malý Ind. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Scénář byl přítomen v Blacklistu (seznam nejlepších nerealizovaných scénářů) roku 2011. (Hal_Moore)
  • Film je věnován producentovi Jarredu Rodriguezovi, který zemřel v roce 2013 ve věku 26 let. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v americkém městě Los Angeles. (Terva)

Reklama

Reklama