Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenze (113)

plakát

Čapkovy povídky (1947) 

Jo, tak za mě úplná paráda. Fakt jsem si užil každou povídku. Nejvíc mě ovšem zasáhla ta s Paľem Bielikem a Františkem Kováříkem - jak píší nahoře Balada o Juraji Čupovi. To byl fakt masakr. Silná melancholie, tradice a duše uzavřené vsi od okolního světa. Čišil z ní až takový magický realismus. Rozhodně doporučuji zkouknout minimálně kvůli tomuto kousku.

plakát

Země bez zákona (2012) 

Tenhle film vskutku smrděl Nickem Cavem. Kdo četl Oslici, která uzřela anděla a nebo Smrt Zajdy Munroa, přesně ví, která bije. Příběh bratří Bondurantových sice není Caveovým příběhem, ale je zcela pochopitelné, že ho zpracoval. Postavy v jeho příbězích totiž dělají, co chtějí, a kašlou na to, kdo si co myslí, i když třeba na to pak pojdou. ___Obsazení Toma Hardyho bylo více než skvělou volbou. On totiž i když nic neřekne, tak řekne vše. On udělá: "Mhm," a vy přesně víte, oč jde. Těším se, až ho uvidím v nějakém divadle.

plakát

Krakatit (1948) 

Miluju napětí bez krve. Dneska už to skoro neuvidíte, ale v téhle době to bylo celkem běžný (ve smyslu filmu). Nevedou se planý řeči, všechno co jede obrazem nebo zvukem má významovou důležitost. Karel Höger je tu prostě nebezpečně okouzlující vědec, který balancuje nad propastí existenciálních problémů. Těžký život člověka, který pochopil, že vymyslel obrovský průser, protože si neuvědomil, že lidi raději boří než tvoří.

plakát

Temný rytíř povstal (2012) 

Když jsem viděl ty herce, tak jsem si chvilku myslel, jestli se DiCapriovi něco náhodou nezdá, a když se tam navíc objevil Teal´c a dostal po papuli, bylo mi jasné, že je to tak. ____No ale abych pravdu řekl. Spíš než co všichni ti herci a herky zahráli, mě velmi okouzlilo, jak to zahráli. Postavy postupně dostaly určitý prostor na to, aby se předvedly - takovou svou árii, a pak předaly slovo další postavě. Bylo to až panoptické. A nezvyklé. A tak mě to táhlo soustředit se na ně a na jejich výkon, než se pořádně věnovat samotnému příběhu. Sice žádné velké drama, na druhou stranu plejáda napínavých momentů. Stojí to za to. A samozřejmě úchvatná sbírka kostýmů a různých batmanovských vyfikundací.

plakát

Gran Torino (2008) 

Clint Eastwood je vlastně velmi statický herec. Zcela mu sedí role, ve kterých sedí, stojí, dívá se, jede automobilem, leží atd. No a tady je na verandě. A proč mu to tak sedí? Protože když už se začne hýbat, tak to se teda sakra něco děje. Ne že by se jindy nic nedělo, ale on nereaguje, je v poho. A tady taky. Až se najednou někdo dotkl jeho auta a šlápl na jeho trávník, a to se nedělá! Bacha, vole, už vstává!

plakát

Hugo a jeho velký objev (2011) 

Okouzlující záležitost, která nechá nostalgicky nahlédnout do zlatého věku mechanických udělátek, která už sotvakde najdete. Navíc propojení s Meliésem je vskutku velkolepý nápad. Le Voyage dans la lune / Trip to the Moon Filmy, které umí zvíraznit osobitou krásu techniky, mám vůbec strašně rád, protože je vnímám tak, že se snaží v divákovi probudit touhu tvořit, vymýšlet a fantazírovat.

plakát

Monty Python v Hollywoodu (1982) (divadelní záznam) 

Úžasné! Vidět naživo, plakal bych. Smíchy pochopitelně. No ale protože jsem vylezl na svět až za čtyři roky, tak mám stejně smůlu. Každopádně jsem se stejně natlemil až až. A navíc velice poučná záležitost - kdo chodí příliš obyčejně, nedostane grant, správný drvoštěp nosí vysoké podpatky a antičtí filosové mají prudší tah na branku a ani můj oblíbený Marx s tím nic neudělá... Nobody expects the Spanish Inquisition!

plakát

M*A*S*H - Nashledanou, sbohem a amen (1983) (epizoda) 

Povedené zakončení nádherného seriálu. Atmosféra loučení je cítit z postav i herců a dost to na mě pak dolehlo. Přeci jen u toho člověk seděl fakt dlouho. Velmi mě potěšil prostor, který byl věnován dr. Freedmanovi.

plakát

Světlonoš (2005) (studentský film) 

Jen tak mimochodem to na mě vyskočilo na FB, a ještě že jsem to spustil. Tenhle animák je skvělej! ___Jak se hezky říká "to bude, jako že zítra zase vyjde slunce", tak tenhle film vysvětluje jeden velkej průser, a to ten, že to slunko prostě jeden den nevyšlo. No a pustit se do hledání příčiny, to už chce u takovýho problému fakt vůli, a to ne ledajakou, ale spartánskou. Nevím, kdo se skrývá ve válečnické helmě a pod rudým pláštěm... Ale ten bojovník má rozhodně dobré srdce ;)