Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (239)

plakát

Yesterday (2019) 

Příjemná lovestory Včera od Dannyho Boyla provoněla broučkovským éterem filmový svět a dala mu k poslechu spousty nadčasově nestárnoucí hudby. Zajímavý mysteriózní příběh koloval filmem a kapela Beatles řinčela z repráků, tedy alespoň jejich nesmrtelné songy v podání Himeshe Patela. Zpestřením byl Ed Sheeran, který se vtělesnil do sebe sama a scénář mu přichystal pár vtipným momentů, kterými je film neustále kořeněn.

plakát

Rocketman (2019) 

Film Rocketman o strastech Eltona Johna byl pro mě překvapivě zdařilý i myslím, že převážně stojí na skvělém výkonu Kingsmana Tarona Egertona, který se evidentně dal dohromady s Rakeťákem Eltonem v Kingsmanově prvním pokračování Zlatý kruh. Taron nejenže se herecky skvěle chopil role, ale i výtečně všechny Eltonovy hitovky odzpíval, za což mohu zvednout k nebesům palec vzhůry. Nejsem fanoušek extravagantního raketového muže, ale film jsem zhltl na jeden dlouhý zátah a nějaký ten hit jsem si po skončení projekce i chvíli pobrukoval.

plakát

Nikdy neodvracej zrak (2018) 

Německá kinematografie zasvítila v mých očích filmem Nikdy neodvracej zrak, což se mi za dobu promítání, které trvalo přes tři hodiny vskutku nestalo. Tom Schiling jako vždy skvělý, nemluvě o Sebastianovi Kochovi, který se své role zhostil též výtečně. Prostředí kol výtvarného umění umocnilo film artem a dodalo mu v době nacistické trýzně glanc noblesnosti. I přes dlouhou stopáž film dokáže diváka zaujmout natolik, že ho nijak nenutí k znuděnému zívnutí.

plakát

John Wick 3 (2019) 

Režisér Chad Stahelski se ve své John Wickovské specializaci dokodrcal do třetího dílu a ukázal světu pohyblivých obrázků, že lze udělat nejlepším dílem série druhé pokračování. Předchozími díly jsem proplul se zájmem nadprůměrným, ale tento kousek mě srazil na kolena a vystřelil mi bez slitování přemýšlivý mozek z hlavy. Choreografie akčních scén je jako vždy skvěle zpracovaná, divák jen lapá po vydýchaném vzduchu, Keanu je stále schopen pevně držet nejen koňské otěže supermanského hrdiny, aniž by přitom mrknul nějak moc rychle víčkem a Halle Berry se svými canisterapeutickými psy rozjela akční sekvenci, která pomohla ještě o píď zvednout laťku této franšíze a následně s ní bouchnout knockoutem o stropové hodnocení. Pokud bude John Wick se svým čtvrtým dílem vyzvánět pistolí o plechový banner k návštěvě kinosálu, budu rozhodně přítomen.

plakát

Hellboy: Královna krve (2019) 

Pekelný chlapec v novém hávu s absencí Rona Perlmana a Guillerma del Tora poukázal na to, jak to může vypadat pod dirigentskou hůlkou Neila Marshalla s ohyzdně rudě natřeným Davidem Harbourem. Na vizuál nového Hellboye jsem si nemohl zvyknout, ale jinak eRko filmu slušelo. Dan Brown jistě netušil čeho je scénárista Andrew Cosby schopen a král Artuš se díky tomu roztočil ve svém hrobě jak vidiový kotouč pilové cirkulárky. Film má pár dobrých momentů, ale celkově nejsem schopen šílenou genialitu tohoto díla jakkoliv pobrat. Snad někdy dojde na del Torův třetí Hellboyovský opus, který věřím, že bude o pár do špičky narostlých čertovských rohů lepší.

plakát

Arctic: Ledové peklo (2018) 

Joe Penna nám naservíroval ve filmu Arctic šou jednoho muže a tím one manem je charismatický a skvěle hrající Mads Mikkelsen. Snímek, který byl natočen na Islandu, svým půvabem podtrhává osamělou atmosféru kraje a navíc Mads se zhostil svého samotářství jak jinak než dokonale. Jeho chladem prokřehlá postava strhává neustále na sebe pozornost a divák si na sebe velmi rád hodí ještě jeden svetr, aby mohl v poklidu docupitat očima skrz sněžnou peřej k závěrečným titulkům. Já jsem si rozhodně tento arktický výlet užil a rád si ho třebas v letním čase dopřeji znova.

plakát

My (2019) 

Jordan Peele po úspěšné prvotině Uteč opět usedl do režisérské sesle i natočil druhotinu s názvem My. Film vibruje i díky skvělé hudbě na strunách nervového napětí a dává divákům velmi zajímavou podívanou na příběh, který touží po přemítání. Horor bývá občasně odlehčen humorem, jenž vytvoří prostor k oddechnutí před dalším tlakem drásavého pnutí mysli. Lupita Nyong´o se své role zhostila se ctí a ještě teď mi po zádech přebíhá se svou berlou Mrazík. Jsem hodně zvědav čím nás překvapí režisér a scénárista Jordan Peele v čase budoucím i věřím, že to bude opět stát za to.

plakát

Alita: Bojový Anděl (2019) 

Snímek Alita v Rodriguezově režii rozprostřel na filmovém plátně úžasný vizuál, kterému vévodily dvě velké Alitiny oči vypadajíc jak zkopírované z filmu Big Eyes od Tima Burtona, kde též Christoph Waltz poukázal na svůj herecký um. Komiksová předloha mi unikla jak dobře rozjetá kybertramvaj, takže jsem byl bez jakéhokoliv náznaku vhozen do neklidných vypravěčských vod a asi i díky tomu jsem si tu kyberjízdu náramně užil. Cameron, Rodriguez a Kalogridis svými mozky spáchali scénář, který je pln všelijakých nejasností, ale vzhledem k tomu, že jsem se skvěle u filmu vypnul a náležitě bavil, tak je veškeré pisatelské zlořádstvo odpuštěno. A teď už si jen posečkat na možné pokračování.

plakát

Creed II (2018) 

Boxerské rukavice s nápisem Creed již podruhé byly sňaty z hřebíku a Michael B. Jordan za asistence Rockyho si opět nechává v ringu učísnout minimalistické afro. Film se pohupuje v melodramatických provazech, občas nás nechává brodit po ramena patosem a klišé je vtepáno do náhrobního kamene snad každého záběru, který díky režisérovi máme možnost zaznamenat. Dolpha či Slye raději uvítám v dalším pokračování Expendables, neb tady mi přijde, že kolotoč událostí se točí stále na jednu stranu a nijakých překvapení se nedočkáme. Zmrtvýchvstalá Rudá Sonja stářím ztratila na atraktivitě a chvílemi jsem v hlavě propleskával myšlenku zda omylně nekoukám na Walking Dead. Nu nic, nechme Creeda zas na chvíli odložit obaly z propocených pěstí a raději nedoufejme v návrat Marka Vašuta ve filmu Pěsti na světle 2.

plakát

Bohemian Rhapsody (2018) 

Bohémská rapsodie za nezaměnitelných tónů kapely Queen a hlasového rozsahu legendárního Freddieho Mercuryho se rozezněla v kinosálech a film nejen díky hudebním akordům vylétl na špici a rozťal filmové nebe ve dví. Bryan Singer ukoval film k dokonalosti a potvrdil tak Freddieho vyjímečnost, kterého ve filmu skvěle alternuje Rami Malek. Oprávněně Bohemian Rhapsody sedí jak Queen na filmovém trůně s pevně uchycenou korunou, stvořenou z famózních tónů, proplouvajíc historií legendární královny. O tomto filmu se nedá mluvit, ten se musí vidět. Freddie je mrtev, ať žije Freddie.