Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Obsahy (798)

The Soft Moon: Wasting

The Soft Moon: Wasting (2015) (hudební videoklip)

Wasting je skladba ze třetího studiového alba amerického hudebníka Jose Luise Vasqueze vystupujícího pod pseudonymem The Soft Moon. Wasting je znepokojivou vizí, kde lékař ztvárněný renomovaným hercem Robertem Forsterem bere své dva pokusné subjekty na hypnotický trip do podvědomí. Režisér Lester pak jeho postavu sám interpretoval jako metaforu mučivých psychických stavů hlavního hrdiny. Videoklip tematicky navazuje na druhou spolupráci Vasqueze a Lestera u klipu ke skladbě Far ze stejného alba.

High and Heimkiller

High and Heimkiller (1967)

Experimentální krátký film, jehož motivem je dílo švýcarského umělce H.R. Gigera. V části nazvané Heimkiller sledujeme Gigera, jak rozpohybuje svou kinetickou plastiku, jejíž dominantní částí je hlava, na níž po otočení části plastiky vytéká krev. Druhá, a podstatně delší, část nazvaná High je sondou do jeho rané malířské tvorby, kde sledujeme pozvolné záběry na Gigerovy temné vize za doprovodu progresivní instrumentální hudby.

Beastie Boys: No Sleep Till Brooklyn

Beastie Boys: No Sleep Till Brooklyn (1986) (hudební videoklip)

No Sleep Till Brooklyn je v pořadí šestým singlem z debutového alba Beastie Boys nazvaného Licenced to Ill. Komediálně laděný klip si bere na paškál estetiku a klišé glam rockových kapel 80. let. Samotná skladba produkovaná věhlasným Rickem Rubinem však má výrazné rockové prvky reprezentované především sóly kytaristy metalových Slayer Kerryho Kinga, který se v klipu také krátce objeví.

Necktie

Necktie (2013)

Pistolnický souboj mezi dvěma malými dívkami... Krátký film je součástí projektu Venice 70: Future Reloaded. K sedmdesátému výročí Benátského filmového festivalu bylo osloveno sedmdesát uznávaných režisérů, aby natočili krátké filmy na téma kinematografie a její budoucnost.

Massive Attack: Unfinished Sympathy

Massive Attack: Unfinished Sympathy (1991) (hudební videoklip)

Unfinished Sympathy je druhým singlem z debutového alba Massive Attack. Civilní videoklip zachycuje v jediném záběru zpěvačku Sharu Nelson, jak se prochází po ulici West Pico Boulevard v Los Angeles, přičemž se míjí s pestrou paletou zdejších obyvatel. Režie se ujal Baillie Walsh, který pro Massive Attack natočil všechny čtyři klipy k debutovému albu Blue Lines.

Vladimír 518 feat. Katarzia: Vidím to, jako by to bylo včera

Vladimír 518 feat. Katarzia: Vidím to, jako by to bylo včera (2023) (hudební videoklip)

Singl natočený jako doprovod k filmu Bod obnovy, v němž zazní při závěrečných titulcích. Videoklip neobsahuje jen záběry ze zmíněného filmu, ale dál téma technologií, vzniku a zániku či futurismu svébytně rozvíjí. V klipu se kromě hudebníků objeví i představitelé obou hlavních filmových rolí, Andrea Mohylová a Matěj Hádek.

Massive Attack: Special Cases

Massive Attack: Special Cases (2016) (hudební videoklip)

Special Cases je prvním singlem ze čtvrtého alba britské skupiny Massive Attack nazvaného 100th Window. Videoklip režírovaný francouzským uměleckým kolektivem H5 se věnuje tématu umělého oplodnění a klonování. Video bylo natočeno ve dvou verzích, a to z pohledu mužského protagonisty a druhé z pohledu ženské protagonistky. Byla také vytvořena jednotící verze propojující oba pohledy.

Sinéad O'Connor: Fire on Babylon

Sinéad O'Connor: Fire on Babylon (1994) (hudební videoklip)

Fire on Babylon je druhým singlem ze čtvrté desky Sinéad O´Connor nazvané Universal Mother. Režie doprovodného videa se ujala tehdy ještě vycházejí klipová superstar, francouzský režisér Michel Gondry. Ten svým nezaměnitelným stylem kombinujícím hrané herce a animaci vytvořil ponurou vizi dětství slavné irské zpěvačky.

Röyksopp: Remind Me

Röyksopp: Remind Me (2002) (hudební videoklip)

Remind Me je čtvrtý singl z debutové desky Melody A.M. norské elektronické formace Röyksopp. V oceňovaném klipu (např. Best Music Video na MTV Europe Music Awards v roce 2002) nám tvůrci prostřednictvím animované infografiky, diagramů a grafů demonstrují složitost i komplexnost moderního světa. Režie se ujali Ludovic Houplain a Hervé de Crécy z francouzského grafického studia H5.

Trent Reznor & Atticus Ross: (You Made It Feel Like) Home

Trent Reznor & Atticus Ross: (You Made It Feel Like) Home (2023) (hudební videoklip)

V roce 2022 Luca Guadagnino uvedl film Bones and All, k němuž složila doprovod oceňovaná dvojice hudebníků Trent Reznor a Atticus Ross. Na soundtracku se objevil song (You Made It Feel Like) Home, k němuž bylo rovněž natočeno video, které je sestřihem citlivých scén ze zmíněného filmu.

Lenny Kravitz: Are You Gonna Go My Way

Lenny Kravitz: Are You Gonna Go My Way (1993) (hudební videoklip)

Are You Gonna Go My Way je prvním singlem ze třetího alba amerického hudebníka Lennyho Kravitze, které nese stejný název jako titulní píseň. Režie promo videa se ujala tehdy ještě začínají hvězda klipové scény Mark Romanek. Kravitz zde se svou kapelou předvádí divokou rockovou show, na níž stejně vášnivě reagují diváci na ochozech futuristického dómu. Důležitým a mimořádně působivým prvkem v jinak minimalistickém prostředí je gigantický lustr s bezmála tisíci světly.

David Bowie: Space Oddity (First Version)

David Bowie: Space Oddity (First Version) (1969) (hudební videoklip)

Space Oddity je singlem z druhého eponymního alba Davida Bowieho z roku 1969, jedná se o jednu z jeho nejznámějších písní. V roce vydání byl zveřejněn také videoklip, jeden z Bowieho prvních, kde se zhostil role hlavního hrdiny písně, astronauta Toma. V klipu se mísí psychedelická atmosféra konce šedesátých let s prvky sci-fi. O tři roky později vznikla známější, avšak o poznání méně propracovaná, verze klipu určená primárně pro americký trh.

Whiplash

Whiplash (2013)

Krátký film o hodině výuky na prestižní hudební škole, kde se potkávají mladý nadějný bubeník a despotický učitel. Režisér a scénárista Damien Chazelle zde reflektoval své vlastní zkušenosti ze školní jazzové kapely. Snímek byl oceněn na festivalu v Sundance cenou poroty za krátký film. Natolik zaujal producenty, že v podstatě obratem umožnili zfilmovat jeho celovečerní verzi, která zaznamenala výrazný úspěch u diváků i kritiky.

The Stunt Double

The Stunt Double (2020)

Promo film pro firmu Apple prezentující možnosti kamer v jejich telefonech iPhone. Režisér Chazelle v něm nabízí hravý průlet historií kinematografie prezentovaný očima často opomíjené filmařské profese, dublérů a kaskadérů. Film byl natočen ve vertikálním formátu na telefon iPhone 11 Pro.

Vodnická pohádka

Vodnická pohádka (1973)

Eduard Hofman je autorem celkem šesti adaptací pohádek Karla Čapka ze souboru Devatero pohádek. Vodnická pohádka je šestou a poslední z nich, i zde, stejně jako ve všech předchozích případech, se role vypravěče ujal Karel Höger…. Jestli si myslíte, že vodníci nejsou, tak tedy jsou, a jací! Dokonce jednou za čas pořádají konference a na jednu z nich se díky filmu právě dostáváme.

David Bowie: Space Oddity

David Bowie: Space Oddity (1972) (hudební videoklip)

Space Oddity je singlem z druhého eponymního alba Davida Bowieho z roku 1969, také se jedná o jednu z jeho nejznámějších písní. V roce 1972 byla natočena již druhá verze videoklipu, která měla sloužit k promo účelům při vydání alba v USA. Minimalistický videoklip zachycuje Bowieho s kytarou ve studiu nahrávací společnosti RCA v New Yorku. Bowie sám později připustil, že na jeho výrazu a výkonu se odrazilo, že v době filmování byl unavený a nejevil o natáčení zájem i z důvodu nepochopení potřeby točit další verzi klipu.

David Bowie - Ashes To Ashes

David Bowie - Ashes To Ashes (1980) (hudební videoklip)

Ashes to Ashes je prvním singlem z Bowieho alba Scary Monsters (and Super Creeps) z roku 1980. Doprovodné video bylo svého času nejdražším hudebním klipem všech dob, bylo v něm, zejména co se týče barev, využito nejmodernějších počítačových programů. Bowie se v klipu představuje hned ve třech rolích, a sice pierota, astronauta a muže uvězněného v polstrované cele. Bowie k natáčení také přizval několik osob, které si předtím vytipoval v londýnském klubu Blitz, jehož návštěvníci položili základy hnutí tzv. nových romantiků.

Nine Inch Nails feat David Bowie - Hurt

Nine Inch Nails feat David Bowie - Hurt (1995) (hudební videoklip)

V září 1995 vyrazil Trent Reznor se svými Nine Inch Nails (NIN) na krátké americké turné s názvem Dissonance, kde s nimi na všech zastávkách vystoupil i David Bowie. Koncert byl pojat vždy tak, že NIN odehráli svůj připravený set, následně společně s Bowiem a jeho kapelou odehráli mix songů ze svého i Bowieho repertoáru a večer zakončil již sám Bowie se svými spoluhráči. Právě z tohoto turné existuje i záznam společné hudební performance obou veličin, kdy dohromady představí upravenou verzi jednoho z největších hitů NIN, temné balady Hurt.

David Bowie - Dead Man Walking

David Bowie - Dead Man Walking (1997) (hudební videoklip)

Dead Man Walking je třetím singlem z alba Earthling. Zpracování klipu odpovídá tehdejším Bowieho experimentům s taneční a alternativní elektronickou hudbou. Ve zběsilém střihu a s použitím hýřivých barev tu sledujeme všemožné surrealistické výjevy. Jednalo se druhou spolupráci s Florií Sigismondi, která pro Bowieho režírovala též stylem podobný klip Little Wonder ze stejného roku.

Alice in Chains: Rooster

Alice in Chains: Rooster (1993) (hudební videoklip)

Rooster je čtvrtým singlem z druhého studiového alba skupiny Alice in Chains nazvaného Dirt. Silně protiválečnou píseň složil Jerry Cantrell pro svého otce, veterána z Vietnamu, který měl od dětství přezdívku Rooster. V působivém videoklipu můžeme vidět dokumentární záběry z války ve Vietnamu i hrané pasáže s velmi realistickým vyobrazením válečného utrpení. Kvůli těmto pasážím byl klip stažen z MTV, ale také srovnáván se slavnými filmy o válce a vysoce ceněn nejen válečnými veterány. V klipu se objeví taktéž Cantrellův otec, který při jeho přípravě působil jako konzultant.

Reklama