Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (585)

plakát

Barmský videožurnál (2008) 

Určitě je to zajímavě natočené, já však od dokumentu očekávám nové informace resp. nový úhel pohledu a toho jsem se moc nedočkal. I tak je to velmi působivé. to, co jsem se dozvídal o Barmě z médií, jsem měl najednou z první ruky.

plakát

Barry Lyndon (1975) 

Strašně mě to nudilo, hlavní hrdina mi byl úplně ukradený, ale zřejmě celkem věrný obraz té doby.

plakát

Barton Fink (1991) 

Stylově absurdní černá retrokomedie a satira na Hollywood, která je svým zvráceným způsobem šíleně zábavná (hlavně ty dějové zvraty jsou neskutečné) a vadí mi na ní jen to, že buď není úplně dokonale promyšlená a na konci trochu přeplácaná nebo mi to zkrátka všechno úplně nedocvaklo (což je pravděpodobnější).

plakát

Barva peněz (1986) 

Film je zajímavý dvojí rovinou - Newman dává Cruisovi lekci v kulečníku a zároveň jakoby se svým charismatickým, uměřeným hereckým výkonem vysmíval Cruisově okázalé přepjatosti. V ostatních ohledech snímek, na který brzy zapomenete.

plakát

Bastardi (2010) 

Není to až tak šílené, jak jsem čekal. Příběh sice nemá hlavu a patu, napřed připomíná Klass, pak Nebezpečné myšlenky a pak se uchýlí k tomu nejlacinějšímu rozuzlení, takže při závěrečných titulcích patrně obrátíte oči v sloup. Natočen je v průměrně televizním duchu, z těch zmiňovaných skrytých reklam jsem si všiml akorát té na hořčici. Největším kladem jsou herci, kteří nejsou sice kdovíjak skvělí, ovšem nikdo z nich není vyloženě špatný (a to včetně dětských herců), což je u českého filmu skoro zázrak. Nakonec jsem skousnul i toho Tomáše Magnuska. Ano, je to špatný film, je to levný plagiát, ale narozdíl od jiných uživatelů mě nijak neurazil, byl pro mě pro jednou vcelku dobře zkonzumovatelný (ale nijak zvlášť ho nedoporučuju).

plakát

Batman začíná (2005) 

Hrozně vážně míněný Batman se snahou o realistické pojetí, což mi přijde u komiksu trochu zbytečné. Vlastně mi ten příběh ve finále připadal přitažanější za vlasy než jeho předchůdci. Navíc tvůrci kašlou ostatní díly série, Takže to vlastně není Batman začíná ale Batman jinak. Herecké obsazení je samozřejmě prvotřídní, ale většinou hrají dost rutinně, nejvíc se mi líbil asi Liam Neeson. Christian Bale hraje slušně, ale v masce Batmana na mě působí trochu směšně a Katie Holmes nehraje vůbec. Po dlouhé době velmi dobrý český dabing

plakát

Bazén (2003) 

Nakonec jsem se rozhodl jenom pro dvě hvězdičky hlavně proto, že nemám rád, když se film tváří, že je víc, než ve skutečnosti je. Jak už tu někdo napsal, hudba, kamera i herečky jsou solidní, dost nevěrohodná e však motivace jednání postav. Celkově lepší dvě hvězdičky.

plakát

Běsi (1988) 

Dostojevského knihu považuji opravdu za mimořádnou a Wajdovu adaptaci za velice zdařilou (ovšem kvalit předlohy neměl šanci dosáhnout). Varvara Petrovna a další postavy byly ve filmu zcela opomenuty (což bylo asi moudré rozhodnutí vzhledem ke košatosti a rozvětvenosti Dostojevského románu), Štěpána Trofimoviče k nim mohl Wajda klidně přiřadit, jeho funkcí ve filmu je v podstatě pouze pronést závěrečný proslov. Co se hodně hodně povedlo je obsazení tria Nikolaj Stavrogin - Petr Štěpánovič - Ivan Šatov. Muselo být nesmírně obtížné najít představitele, z kterých by vyzařovalo tak přesně to, co z jejich literárních předobrazů. Povedlo se opravdu znamenitě. Jen bych dodal, že kniha končí ještě větší apokalypsou. Kromě Šatova, Štěpána Trofimoviče, Lebjadkina a jeho sestry umírá také Stavrogin a Líza a Petr Štěpánovič je poslán do vyhnanství na Sibiř (tím už si teda nejsem úplně jistý).

plakát

Bestiář (2007) 

První půlka, kdy se na plátně pohybuje pouze Jurčová a Roden (který ve filmech Ireny Pavláskové hraje pozoruhodně špatně), případně Čvančarová či Hádek, je příšerná, na úrovni Románu pro ženy. Když se objeví Vašut a Matonoha, hned je to legrace a z Bestiáře se stává skoro dobrá komedie. Ani chvilku to ovšem není příběh ze života, za který se vydává.

plakát

Bezstarostná jízda (1969) 

Moc hezky se mi na ten film kouká, hudba je perfektní a to je asi tak všechno. Hlavní hrdinové jsou mi stejně lhostejní jako hrdinové Vlasů, opět mi přišlo, že se místy chovali svým způsobem dost agresivně s tím svým "poselstvím svobody" nebo čím a to jejich filozofické rozjímání... Ale když člověk příliš nemyslí, je to moc pěkná podívaná.