Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Oscarový Paul Newman v americkém filmu z prostředí kulečníkového hazardu. Vyhrávat prachy je lepší než je vydělávat... Zestárlý biliárový šampion Eddie Felson už dávno vzdal svou hráčskou kariéru a věnuje se obchodu s alkoholem. Jednoho dne však narazí na talentovaného mladíka Vincenta, jenž v kulečníku exceluje. Podaří se mu přesvědčit Vincenta a jeho dívku Carmen, aby spolu začali vydělávat peníze v hazardní hře v maloměstských hernách. Cynický Eddie zároveň učí Vincenta, jak se ve hře zdokonalit a hlavně jak klamat tělem. Vincent je nucen učit se i pokoře, protože kvůli sázení je v jejich zájmu hru někdy prohrát. Vztah učitele a žáka nakonec přeroste v konkurenční boj dvou kulečníkových mistrů a především dvou svérázných osobností... Drama režiséra Martina Scorseseho je volným pokračováním snímku Hazardní hráč (The Hustler) z roku 1961. K postavě "Rychlého" Eddieho Felsona se po letech opět vrátil jeho původní představitel Paul Newman. Za tuto roli byl Newman v obou případech nominován na Oscara, avšak až ve Scorseseho filmu se mu podařilo nominaci proměnit. Druhou hlavní roli svěřil režisér Tomu Cruiseovi, jehož v témže roce vyneslo na vrchol popularity drama Top Gun. (Česká televize)

(více)

Recenze (264)

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Hustler bola "chcípácka" sociálna dráma, Farba peňazí je mentorská športová dráma, na ktorú sa pozerá o niečo ľahšie, než na vynikajúci, ale značne depresívny film zo šesťdesiatych rokov. Ide tak najmä o generačnú konfrontáciu Newmana a Cruisea, film stojí na ich výkonoch, na chémii, ktorá medzi nimi panuje a dnes ho môžeme vnímať aj ako typický film svojej doby, kedy pri každom opätovnom pozretí zafunguje nostalgia. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Po Raging Bull a pred mafiánskym spektáklom Goodfellas,a tak medzi tým vznikol filmový počin s oscarovým comebackom pre Paula Newmana,pre ktorého táto téma cudzia nie je,keď bol o niečo starší ako Tom stelesnil postavičku v The Hustler,ktorá bola priekopníkom v tomto povolaní... Martin na odľahčenú tému,keď vymetajú všetky stoly v kraji,aby sa učiteľ a žiak stretli na turnaji,aby si zmerali sily... Tom po Top Gune je veľkou hviezdou,zvláda bravúrne svoj part a nasledujúce roky to potvrdzujú. Mary sekunduje týmto dvom pánom vskutku viac ako obstojne. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj keď film hodnotím ako nadpriemer, ide pre mňa o najslabší Scorseseho film. Chýba mu presne to, čo mám tak rád pri filmoch od tohto režiséra. Ťah na bránku, napätie a brilantný nápad so zaujímavým vyvrcholením. Aj keď Farba peňazí všetko toto má, je tu však toho asi len v polovičnej miere. Navyše, jednotlivé biliardové zápasy boli spracované dosť povrchne, odbito a pocitovo neutrálne. Charaktery postáv boli rozpracované nedostatočne a málo zaujímavo. Preto som si k hlavným postavám nedokázal vybudovať žiaden extra pozitívny vzťah, skrátka nemal som komu držať palce. 70/100 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Slabší Martyho film, ale i on měl jistě právo na oddech... Scorsese svůj snímek (jde o volné pokračování o 25 let staršího filmu Hazardní hráč, kde se můžeme setkat s mladým Eddiem Felsenem, tehdy ještě dravým žralokem kulečníkových heren...) zasazuje do prostředí kulečníkových heren a pool je to ústřední, oč tu běží, ale občas také o peníze, čest, hrdost, sebeutvrzení a sebeuspokojení... Marty si sice vyhrál s kamerou a střihem, herní kulečníkové pasáže jsou nápadité a někdy i vizuálně úchvatné, zajímavý je prvek střídání generací, vše je ale tak načichlé 80. léty, že to filmu ubližuje...účesy a oblečení, stejně jako orámování snímku tou podivnou hudbou (souhlasím s Francisem), to už dnes působí jak smutné retro. Přesto je postava stárnoucího hráče, který by rád předal něco ze svých zkušeností, ale zároveň by ještě rád ukázal, že nepatří do starého železa, dobře prokreslená a zahraná. Horší už je to s jeho mladým partnerem - okázalým a sebestředným floutkem. Zajímavé, že Scorsese vsadil právě na Cruiseho. Asi kvůli tomu účesu... :-) ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Milujem biliard. To bol asi prvý aspekt, kôli ktorômu som chcel tento film vidieť. A nesklamal. Je to fakt poolový nárez ako sa patrý, sú tam všetky krásy nineball-u, ktoré sa vám nepodarý učiniť ani za tri životy. Scorsese chcel od Newmana, aby bol nevtipný, a tak bude vtipnejší. Tento ich plán namňa pôsobil niekedy dosť zvláštne, ako aj scenár samotný. Som presvedčený, že keď sa púšťali do filmových prác, ešte nevedeli presne, ako to vlastne bude vyzerať. O tom svedčí i dosť blbý názov filmu, alespoň premňa. ,,Devítka,, by sadla lepšie. No ale čo už. To celé však mysleli tak vážne, že pri niektorých častiach filmu som im to aj uveril. Vince, si fakt dobrý :) ()

Galerie (48)

Zajímavosti (17)

  • Paul Newman získal za svůj herecký výkon Oskara. (Elisebah)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Walter Trevis. (Terva)
  • Cruise se naučil kulečník ale velmi dobře při natáčení a většinu svých triků předváděl na plátně sám. Náročný trik, kdy bílá přeskočí dvě koule, aby potopil třetí předvedl za něj však Michael Sigel. (don corleone)

Reklama

Reklama