Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný

Recenze (533)

plakát

1917 (2019) 

Jakoby se Sam Mendes při vyprávění nechal unést víc, než je běžný dnešní kino divák schopen přijmout, vstřebat. No, to teda bez jakoby, tak, to prostě je, tohle běžný divák nevstřebá. Vlastně nevím, co bych měl psát, prostě se podívejte, nejlépe jděte do kina, doma si to pusťe v klidu, nedejbože jako kulisu.. Jako diváka mě to nebavilo, nemělo to bavit. Je to výborně zahrané, kamerou znamenitě nasmímané. Je to špinavé, ošklivé, podle mě je to velmi dobré přiblížení událostem, které tu byly před sto lety. Vezměte si z toho co je libo, já dávám 7/10. Nebavilo mě to, ale zůstane mi to v paměti hodně dlouho.

plakát

Ježek Sonic (2020) 

Ježek Sonic je sympaťák, to se musí předem vědět a tvůrci si na tom museli dát záležet, když už to teda je film o Ježkovi Sonicovi. Co bych k tomu řekl jako třicátník v sále téměř plném dětí ? Že jsem se skvěle bavil. Ani pochyb ke třem hvězdám. Na to, že to celé táhla vlastně smyšlená postava to bylo fakt dobrý a Ježek byl fajn. Hrál jsem v půlce devadesátek segu a Sonic byl jedním z top toho, co si z té konzole pamatuji. Když k této dobře namíchané směsi přidáte ještě Jima Carreyho, který je Bohem generaci otců dítek, které na to vezmete, vyjde Vám prostě zábava, které za ty prachy nelitujete ( nebyl jsem s dětmi:D ). Jim Carrey byl naprosto skvělej, moc rád jsem ho takhle viděl. Kdo ho trošku sleduje, tak ocení stejně. 7.5/10 jak prd.

plakát

Dark Light (2019) 

Horor o baterkových mužíčcích, který by dobře zapadl mezi 80´s béčka, kdyby byl v té době natočen a kdyby měl alespoň trochu solidní hudbu. A alespoň slušnou závěrečnou čtvrthodinku. A kdyby neměl ošklivou Jessicu Madsen. Hodně dlouhých nezáživných 80 minut, které se daly přežít jen díky pár napínavým scénám první půle a prostředí osamélého domu uprostřed polí... nedobrých 3.5/10.

plakát

Terminátor: Temný osud (2019) 

Co k tomu říct ? Každý ať si udělá svůj vlastní úsudek. Píši komentář při poslechu hudby z prvního snímku a v tomhle duchu bych musel Dark Fate udeřit těžký KO. Co po tom oproti ještě hustější, velkolepější, skoro 30(!) let staré dvojce, na kterou má údajně navazovat - to je vojeb století ! A nechápu Camerona.. vůbec.. ( stačí se podívat na intro k T2 a všechny ty filmařský detaily, navázování na T1.. Ne. Arnold by to celé utáhl i po 70 míti dobrý scénář a režiséra, ale tohle je prostě..  Tohle si měl James Cameron ohlídat a mne teda dost zklamal. Zkuste si to pustit ihned po geniální dvojce, zlomili mi srdce. Jestli měl mít Terminátor 2 regulérní pokračování s tím, že ignorují fakt s odstupem času dost solidní trojku, rozhodně to němělo vypadat takhle. 4/10 víc vůbec.

plakát

U Zlaté rukavice (2019) 

Ta atmosféra, nálada filmu, postavy, chlast, děvky, špína, morální ztroskotání, sedmdesátý léta ( jsem nebyl ), herecký výkony, replika Honkova kvartýru, hnizdečko lásky se špetkou hniloby, veliká odvaha a koule tvůrců ( Asi Akin ? ) natočit dnes něco takovýho.. Nemůžu jít pod plný hodnocení, po filmařské stránce špička veliká, zážitek pro mne jako diváka dosud asi nevídaný a v duchu, který jsem čekal, jako ze zlého snu, neodtrhl jsem od toho oči ani myšlenky, zaslouženě plná palba za 9/10 i když pila mohla být i ostřejší a více zatlačená.. pak by to asi film s distrubucí a zaplacením neměl uplně jednoduchý.. vynikajicí.

plakát

Pod vodou (2020) 

Bohužel mírné a zasloužené zklamání. Narazit na to náhodou v noci někde na Nově při přepínání programů některého z pátků devadesátých let, tak budu asi nadšenej, ale čekal jsem více. Horror se sci fi je pro mne takovej koktejl, kterej když se dobře namíchá, tak u mne jde do naprostý TOPky ( Věc, Predátor, Terminátor, Vetřelci - to vše je v mé TOP 10 ). I Life mě před pár lety solidně vystrašilo a překvapilo. A u Underwater jsem čekal něco podobného. U obou filmů jsem se nedíval na trailery a toto bylo mé velké želízko v ohni a snažil jsem se jít filmu a zážitku naproti, ale bohužel. I když se snaží s tempem a víceméne se pořád něco děje, tak se vlastně neděje nic moc. Je to hrozně málo strašidelný a fantastická myšlenka vrtů 10+ km pod mořem s příšerama, tmou, skafandrama a blouděním po dně při bojování o život je využitá úplně na hovno. Moc mě to mrzí, asi jako před lety, kdy jsem si u Leviathana jako náctník sliboval zážítek alá zmíněné sci fi klenoty. Nemůžu říct, že bych se vyloženě nudil, v kině je to působivý, ale vytěžilo to strašně málo ze svého velkého potenciálu. Hladových 7/10 mě dost namlsalo, za mě mírně nadnodnotím na 5.5/10 z důvodu, že se tyhle filmy vůbec točí někdo je financuje, jdou do kino distribuce. PS: finální macho monstrum úžasný a úžasně spláchlé do hajzlu co se potenciálu týče a ty malý mrchy fakt vylezly z Dead Space.

plakát

Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019) 

DOKTOR SPÁNEK kompletuje mou TOP TROJKU kino filmů roku 2019. A to ještě před půlkou listopadu. Na ten film jsem se nijak zvlášť netěšil, nic moc od něho nečekal, jen po prvním teaseru jsem nabral opatrnosti s tím, že může jít o dobrej film a nechci si nechat nic víc prozradit. Asi dvakrát mi to před jinýma filmama švihli do ukázek, tak jsem odvracel zrak jinam a bylo to jedině dobře ( takže doporučuju nic moc krom původního Osvícení od Kubricka nenakoukávat ). Předem nutno uvést na pravou míru - obě Kingovy literární předlohy ( tedy Shining a Dr. Sleep ) načteny nemám, hodnotím tedy pouze z pohledu filmového diváka. A taky musím říct, že Osvícení bych s největší pravděpodobností NEZAŘADIL do své hororové TOP10 i když mě děsil již několikrát a to poprvé už někdy v pubertálním věku a po jednom jointovém dýchánku s následnou projekcí jsem měl málem infarkt z toho, co se na na obrazovce ve finále dělo. A vím, že i přes to, že se nejedná o film, kterej bych nějakým způsobem zbožňoval, se k němu ještě několikrát v životě budu vracet. Na to vše navazuje Doktor Spánek. A abych to trošku zkrátil, je to naprostá PECKA, náhul, bomba !!! A pro mne velikej úkaz nejen co se hororů týče - nehraje se tu na laciný lekačky, bubáky, nechutný scény pro efekt a další, za co prostoduchá mládež lačnící ani neví po čem v kinech platí a na takové filmy vydělává. Tohle je jiný kafe a přesně ví, čím chce být. A to rozhodně každému nesedne. Při odchodu ze sálu jsem slyšel cosi jako o pohádce, fantasy apd. Tady jde o cosi jako "záření", "třetí oko", duchovno, mystično. Astrálně se tu cestuje, požírají se tu "osvícené" - hlavně dětské - nezkažené duše. Celkem síla. Ještě odobočím k navázání na původní Kubrickův film, který je starý téměř 40 (!!) let. Takhle kdyby se navazovalo na klasiky, tak se pochčiju štěštím. Začátek i finále pecka - to mohlo být klidně ještě o kus delší někam ke třem hodinám, i tak jsem se po celou 152 min stopáže ani jednou nepodíval na hodiny. A hlavně na závěr - BOSORKA jménem Rose the Hat v podání Rebeccy Ferguson = TOTÁLNÍ TOP! Dlouho jsem neviděl podobný ženský výkon v záporné roli, jeden z naprostých majstrštyků filmu. Charakter zlej, zkaženej, mocnej, naprostá svině, kterou nechcete potkat, zkřítit jí cestu, natož jí nasrat. Přitom svým způsobem charakterově zajímavá i svým způsobem zvráceně sympatická a ďábelsky krásná. Co byla na plátně, nespustil jsem z ní oči a nesledoval nic jiného kolem včetně titulků. Perfektně, dokonale zahrané, tohle jednou bude kult, i když v kinech to zřejmě finančně pohoří. 9/10 a TOP 3 2019 PS: Ani jednou jsem nezmínil Ewana McGregora v roli Dannyho Torrance - těžko bych teď vybral lepšího představitele, výborný, jeho rozhovory s umírajícími a s taťuldou v Overlooku u sklenky Whiskey TOP. PADEJTE DO KINA.

plakát

To Kapitola 2 (2019) 

Kingovo To jsem nečetl, což je třeba předem ke kritice filmu říci a díky předešlé adaptaci s Timem Currym mě v devadesátých letech zácpa spolehlivě míjela velkým obloukem. Když byla před lety odklepnuta nová adaptace s áčkovým rozpočtem a Carym Fukunagou na postu režiséra, začal jsem se docela dost těšit. Nakonec bylo vše trochu jinak, ale výsledek v podobě první kapitoly nebyl vůbec zlej, i když od návštěvy kina jsem se k němu už neměl potřebu vracet. Ukázkám Kapitoly 2 jsem se dlouhou dobu záměrně vyhýbal, ale nakonec jsem v kině 2 trailery viděl a vypadaly dost našláple. No.. bohužel dávám palec dolů. Sice jsem se po celou dobu stopáže nenudil a film mi utekl jako by měl stopáž do 100 minut, začátek byl drsnej, dobrej a šlapalo to celkem i dál. Že něco začíná skřípat jsem si říkal od části s hledáním artefaktů - postavy x Pennywise tehdy a dnes, nemělo to atmosféru, žádný velký strach. Hlavně cgi efekty - ta estetika příšer, to bylo hrozný! Jak z nějaké pohádky... Vyzdvihl bych ale scénu na baseballu, to bylo fakt hodně nepříjemný, děsivý, ale takových scén bylo strašně málo. Přišlo mi, jako by se tvůrci snažili vytvořit více komediálních scén ( jen pár fakt povedených, ale ve velkém množství pokusů o humor ) než těch se snahou vyvolat hrůzu, měl to být snad horor a ne hororová komedie... Plusů je velice málo - dobrý casting, skvělí herci, výborně se hodili na své mladší kolegy, na druhé straně jsem jim jejich postavy vůbec nevěřil, nepřišly mi živé. A finále ? Strašná slabota, tam to mělo přijít, emoce, děs, vystřílet nejlepší nápady, filmařský um, naprat to do diváka... střílelo se slepejma a samotný epilog, který věřím byl na papíře výborný, je tady naprosto chladný, umělý, laciný.. nevím, jak přesně to popsat. Ještě mě napadá další mínus a to odkazy na 80´s, které už začínají být dost otravné, protože nepůsobí upřímně ale trendy, proč si dali práci s tím to vymýšlet a cpát to sem, když si pořádně neumí poradit s vlastní látkou, která byla dost náročná ?? Jako potěší odkazy na Shining, Stephen King, Noční můra v Elm Street či The Thing ( "You gotta be fuckin' kidding" při scéně s hlavopavoukem ), ale působí to spolu s přílišným tlačením na humor tak že " tady máte alespoň něco na odlákání pozoronosti od toho, že jsme to celý vlastně pěkně posrali". 5/10

plakát

Tenkrát v Hollywoodu (2019) 

Pouze Prozazitmní Komentář: už během sledování a definitivně po dokoukání jsem si byl jistej, že jsem podobný pocity z tak krásný filmařiny a vyprávění v kině dlouho nezažil. asi to bylo umocněno i tím, že jsem v kině seděl se skvělýma lidma, ale v každým z těch zatím pětí dní po kinu o něm přemýšlím a říkám si, jak to bylo super a dávám si jednotlivé scény dohromady a dochází mi nový a nový věci. Myslím, že jsem viděl alespoň pro mne FILM ROKU a navždy bude spojenej s létem 2019. Rozhodně to není jak se píše vděčný film pro většinu, ale mě to sedlo jako sviňa, DiCaprio a Pitt jsou uplně největší borci současnýho Hollywoodu.

plakát

Dětská hra (2019) 

Zbytečný pokus, který však jednou přijít musel. Dnešní mládež to dle mého v drtivé většině neosloví a nevím, co jsme si z toho měli odnést my starší, kteří v dětství vídali toho pravého Chuckyho po setmění i v zásobníku na prací prášek máminy pračky. Nijak víc to rozebírat nechci a napíšu jen, že kdo se těší, až tento remake po dokoukání odstřelí a poplive, toho samotný film nemá sílu přimět změnit názor. Ale kdo od toho příliš nečekal (jako já) a zkusil s filmem spolupracovat, úplně blbou náladu z něho mít rozhodně nebude, protože zas taková katastrofa to fakt není. Za mě čistých 5/10 a snad poprvé jsem z kina odcházel zdešen hrůzou, to když při závěrečných titulcích začal Mark Hamill zpívat:) Nejspíš si to celé hodně užil.