Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Oblíbené filmy (10)

Strážci - Watchmen

Strážci - Watchmen (2009)

Jaký je osud pracujících? Takový, že když si dlouho dopředu plánujete, že půjdete na Strážce do kina, půjdete nakonec neplánovaně makat! DOPLNĚNO: Předcházející uražená poznámka už je passé, neb jsem Strážce viděl. I když, stále mě to štve, protože teď už nejen tuším, ale vím, že TOHLE jsem si vážně v kině vychutnat měl. No co. Strážci mě překvapili příběhem, který je dost inteligentní, stejně jako dialogy. Žádné kecky, ale charisma, sršící z téměř každé věty, ze záběrů, syrové, ale ne samoúčelné brutality, z hudby (!!!) a z Rorschacha. Jasně, nejen z něj, ale stojí na pomyslné špičce. Strážce si s chutí pustím ještě jednou a režisérský sestřih se jeví jako převeliké lákadlo. Atmosféra Strážců se téměř vyrovnává Vráně, nebo Batmanovi, hodněkrát jsem se přistihl, že při nějakém proslovu jsem souhlasně přikývnul hlavou, úplně jako živou jsem cítil atmosféru rozhořčenosti a zklamání ze světa a bezmezně jsem obdivoval střih prolnutý zpomalenými záběry. A znovu musím zmínit soundtrack, který mě odstavil už z traileru, kde zní temně "The Beginning is the End is the Beginning".Uchvátilo a vrylo do paměti. Velmi silné 4 hvězdy, procentuelně tak 90%. EDIT: Sen se stal skutečností a Strážce jsem v kině viděl. Díky moc, vážený režisére a vážení herci, bylo to DOKONALÉ! EDIT 2: Viděl jsem režisérskou verzi, navíc v HD - a jsem opravdu šťastný. Ke kompletnímu Watchmen dojmu už mi jen zbývá pořídit si originál komiks. EDIT 3: Mám i komiks...

Vetřelci

Vetřelci (1986)

Pro mne nejlepší díl Vetřelcovské série ( znásilnění stylu vetřelec vs. predátor nepočítám!) a také v mém žebříčku zřejmě nejlepší horor a pořádný akční nářez. Zbožňuju každou minutu tohoto úchvatného filmu, každou postavu, všechny jejich hlášky. Viděl jsem snad desetkrát a pokaždé, když zazní detektor pohybu, šílím! V krvi litr adrenalinu a nervy k prasknutí. Každý režisér této vynikající série dal do filmu svůj rukopis a nikdo svůj díl neodflákl. James Cameron dvojce naložil fascinující dávku akce, pekelné řežby, atmosféru tak hutnou, jakou jen film může dát a napětí, které dovádí k šílenství, i když moc dobře víte, co se bude za chvíli dít. A Sigourney Weaver? Když ve finální části jde hledat Newt, otevřou se v nejhlubším suterénu reaktoru dveře výtahu, objeví se ONA v tričku, se zatraceně velkou zbraní a rozhrne mlhu, tak se odehrává nejvíce sexy-drsňácká scéna filmových dob. Fantastické, hluboce smekán a zařazuji do mé TOP 10 nejlepších filmů. DĚKUJI! 100%. P.S.: Vřele doporučuju sehnat si a podívat se na režisérský sestřih. Ten dává tomuto znamenitému filmu ještě širší souvislosti, zejména obrázek ze života civilistů a taky i některé dialogy, rozhodně zajímavé. Celkový dojem po zhlédnutí Director's cut je tak zkrátka dokonalý... "Možná jsi nesledoval poslední události, ale dostali jsme na prdel, kámo!"

TRON: Legacy 3D

TRON: Legacy 3D (2010)

Příběhově přesně takové, jaké jsem očekával. Obrazově ještě mocnější, než jsem očekával. To, co jsem zřel se dá pojmenovat snad jen jako virtuální, designový fetiš v maximalizované podobě. Oddělení 2D / 3D parádní a jako sladká, velesladká třešnička na dortu budiž důkaz všem, kteří říkali, že titulky v 3D jsou nesledovatelné. (Přítomná omladina v kině z toho byla trochu vyplesknutá.) V průběhu několika scén mi řádně proběhl mráz po zádech a přispělo k tomu i efektní elektro dunění hudby. Trona jsem si fakt užil a děkuji za to. (Scéna s večeří v rozlehlé místnosti mi evokuje Vesmírnou odyseu 2001, ale v dobrém.) P.S.: Opravdu jsem neopisoval od uživatele Cival. "Design fetish" mě napadl už v křesle kina. EDIT: Po druhé projekci jdu s hodnocením navrch. Je to pecka. EDIT 2: Viděno 3x v kině, což už o něčem vypovídá.

Devítky

Devítky (2007)

Komplikované, divácky náročné dílo, tak trochu v Lynchově stylu, i když stylisticky je vlastně své. Krásná hudba, bezpochyby skvěle doplňovala film. Určitě nenudilo, jsem rád, že mi po shlédnutí nezůstaly v hlavě nějaké otázky. 70% P.S.: Tak pozor, s odstupem několika měsíců jsem zjistil, že mě tento film přitahuje a velmi se mi líbí. Zvedám na 90%. A proč? Nevím jistě, ale asi atmoséfra, jinačí pohled a vážně ta hudba... PS 2: Nuže, film se ukazuje po dalším zhlédnutí jako vážně vysoce náročný. Jdu s hodnocením na 4 hvězdy. Film vyšvihne závěr, respektive jeho posledních cca 10 minut. Druhá část je tak strašně ukecaná a nudící (cíleně), proto drtivá většina diváků odpadne, jelikož soustředit se při blbých kecech o smyšleném seriálu a při tom hledat mezi řádky dost důležité momenty z filmu, jak slovní, tak obrazové, chce velké odhodlání, ale zase jej vykopne do výšin konec části č. 2. Nejlepší částí je tedy třetí, kde se skládají kousky a divák dostává lahodné bonbóny, za pochopení i malé části příběhu. Celkově vidím ve filmu obrovský potenciál, který se fakt dal natočit i jinak, s jiným režisérským - citlivějším - rukopisem. Nic se ovšem nemění v tom, že Devítky jsou jedním z nejzajímavějším mysteriózním příběhem, který jsem kdy zřel. DOPLNĚNÍ (už nevím ani kolikáté): Vracím pět hvězd. Devítky jsem si hluboce zamiloval. Po několika dalších projekcích se mi všechny střípky z filmu poskládaly a troufl bych si říct, že jsem filmu zcela porozuměl a miluju je tak, jak jsou. Tohle je jeden z nejlepších mysteriózních fimů, které jsem kdy zřel a jeden z nejlepších filmů vůbec. Jisté je, že Devítky si v mém srdci udělaly místo, ve kterém už pořád zůstanou. Jsem rád, že jsem je sehnal na DVD, občas si vychutnám jen některou část a zaposlouchám se do excelentní hudby Alexe Wurmana.

Matrix

Matrix (1999)

Zřejmě nejperfektněji příběhově promakaný sci-fi film s excelentní temnou atmosférou, kterou já tak rád. Matrix bych mohl vidět znovu a znovu, sledování je zážitek s hltáním každičké vymakané scény, z každé hlášky a už jen slavných výrazů Nea. Role pro Keana snad jak dělaná, stejně jako pro ostatní postavy. Na otázku, co je pro mne nejlepším filmem se skutečně souhrnně nedá snadno odpovědět, ale v žánru akční sci-fi jednoznačně Matrix. Film, který nemá u mne jedinou pihu na kráse. Lituji, že jsem ho neměl možnost vidět v kině. Je snad někdo, kdo ho nezná? 99% DOPLNĚNO: září, 2017 a projekce v originálním znění na velkém plátně. Vynikající, tak jako když jsem ho viděl poprvé. Nemám už moc dalších snů, co ještě v kině znovu vidět...

Prometheus

Prometheus (2012)

Možná jen jednou, nebo dvakrát, mi připadal nějaký film krátký. Prometheus JE krátký, pro svou obsahovou nabušenost. Vidíme a slyšíme toho hodně, otázky na lecco dostaneme, ale zásadnější informace si jaksi divák musí domyslet. O Davidovi hlavně. (Jakto, že vidí, co vidí, jeho motivaci atd.) Atmosféra celkem přítomna, hororové to příliš není, ale napínavých okamžiků se divák dočká. Herecké výkony slušné, vztah diváka k postavám je však laxní. Když si někdo z nich udělal, nebo mu bylo způsobeno bebínko, bylo mi to celkem fuk. Filmová návaznost k Vetřelci byla větší, než jsem očekával, rozhodně se nejedná o jiný film, který by se Vetřelce týkal jen okrajově, dokonce se najdou i zásadní odpovědi, což jsem nečekal vůbec. Zopakuji to, co jsem se zde dočetl už víckrát: vskutku by to chtělo režisérský sestřih, který by něco udělal s hromadou nakouslých informací. Jednoznačná pozitiva filmu: zcela bez hluchých míst, herci, hudba, vizuál. Negativa: krátké a nebál jsem se. Na film půjdu podruhé, třeba se mi dojem nějak upraví. Celkový dojem je však více než dobrý a určitě doporučím. Editace: Po dvou dalších domácích 3D projekcích valím s hodnocením o hvězdu víc. Má to v sobě víc, než jsem si myslel.

Arizona Dream

Arizona Dream (1993)

Umělecké dílo, na které se dívat je potěšením. Nádherná krajina, hudba, příběh a herci. Srdcovka. 95%. Viděno i na velkém plátně v rámci Projektu 100. Zážitek.

Let číslo 93

Let číslo 93 (2006)

Ať je pravda jakákoliv, Amíci jací jsou, tak tohle dechberoucí dílo vám nedovolí uhnout pohledem do úplně posledního záběru. Tohle je strhující film, tomuto filmu slovíčko strhující bezostyšně patří. Nic dojem neruší, žádné vžité patosové amerikanismy. Seděl jsem, zíral jsem a snad už jsem chtěl doufat, že vše dopadne nějak jinak, i když bylo od začátku jasné, "jak to všechno nakonec bude". Jak už jsem zde někde přečetl, je to pocta a úcta všem účastníkům a pozůstalým v té nejlepší a nejryzejší podobě, jaká jen mohla být a pozůstalí mohou být hrdí, ať už byla skutečně pravda jakákoliv... Poklona režisérovi i "neznámým" hercům, dojali jste.

Muž v ohni

Muž v ohni (2004)

Už několikrát viděné schéma. Super zjednodušeně napsáno: Otráveného "starocha", se kterým by nehnul ani rozjetý vlak, si po více či méně úspěšném oťukávání získá malá okatá holčička. Co naplat, tady to fakt funguje a navzdory prvotním pochybám o banálnosti tu má příběh silné rozvinutí a jakýchkoliv berliček netřeba. Jedná se o skvělé drama o boji zlomeného a unaveného muže proti všem, kteří mu vlezou do ohniska znelíbí se mu. Denzel Washington exceluje, hudba Gustavo Santaolally výborně ladí a nejlepší hereckou roli tu předvádí má oblíbená Dakotta Fanning alias Lupita Ramos. Tenhleten film na mne zkrátka úchvatně funguje a spolehlivě dojímá. (konec)

Nebe

Nebe (2002)

Neuvěřitelně tíživý, přesto vizuálně nádherný film s jedním z nejdojímavějších konců. Excelentně zahrané velmi obtížné herecké role. Musím smeknout, tohle nemělo chybu, komorní, tiché záběry na obličeje téměr v Severském stylu řekly více než tisíc slov, navíc čistě nádherná krajina Itálie mě úplně dostala. Skvost.