Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (2 275)

plakát

Mission: Impossible - Národ grázlů (2015) 

Nebýt až příliš ukecaného závěru a faktu, že Tom Cruise jde se svým obřím egem a pocitem nesmrtelnosti již dost přes čáru (Ethan Hunt se zde pomalu přeměňuje v druhého Dominica Torreta), bylo by to snad i za pět. McQuarrie nám totiž servíruje tu správně nařachanou akční jízdu s řadou téměř geniálních scén, do níž přidává i trochu oldschoolu a hlavně zatím nejlepší scénář celé série. Hlavní zápletka je totiž opravdu výborná a špionážní hra, kdy nikdo neví, komu má vlastně věřit, je zde vytěžena na maximum. Po Abramsově příspěvku jasně nejlepší díl.

plakát

Jonathan Strange & Mr. Norrell (2015) (seriál) 

To zase jednou Britové zaváleli. Po malinko pomalejším úvodu si totiž pro nás přichystali výtečnou kouzelnickou fantasy lahůdku s nečekaně povedenými triky a napínavou zápletkou, která se v závěrečných dílech rozjede opravdu neskutečným způsobem. Do toho si připočtěte neskutečně zajímavou titulní dvojku, cute manželku Toma Hardyho a výtečného záporáka a máte tu další britský klenot, jenž by vám neměl uniknout. Fakt doufám, že druhé série se ještě přeci jenom dočkáme.

plakát

Jurský svět (2015) 

Popcornová slast a letní blockbuster, jemuž se prakticky nedá nic vytknout. Velkolepá rodinná podívaná se zde střídá s napínavými sekvencemi, jež napnou i nejednoho dospěláka. Chris Pratt či Jake Johnson vždycky přijdou s rázně oddychovou hláškou, a celé je to tak nabušená jízda, že se divák prostě nemá kde nudit. Celé to má navíc ten správně nostalgický nádech, že jsem při nějakých scénách opět připadal jako desetiletý capart, co poprvé hltá jedničku. Trevorrow se pak z režiséra jedné indie komedie ihned vyšvihl do té nejvyšší ligy. Řemeslo a natřískanou akci má plně v rukou a nechybí mu ani svěží nápady a láska k originálu. A že je tady občas nějaké to klišé, či logický laps? Inu, to už k dinosaurům a rodinným spektáklům prostě patří. Zatím největší překvapení roku a po Mad Maxovi letní šleha léta. Co na to Terminátor a Ethan Hunt? P. S.: Finální bitva si vytírá s loňskou přeceňovanou Godzillou řiť tak moc, až je mi té nebohé japonské ještěrky téměř líto.

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

Vážně nevím, koho mám opěvovat dřív. Toho magora/génia, který tomu odklepnul těch neuvěřitelných 150 mega (pošlete mi jeho adresu! Klidně mu budu jako vděk čistit hajzl, cokoliv bude chtít). George Millera, jenž musel brát při natáčení hodně tvrdý drogy, jinak to není možný. Nebo boží hereckou trojici Hardy/Theron/Hoult, u který jsem nevěděl, koho mám vlastně nejradši. Vytvořili totiž tak neuvěřitelný, kulervoucí, anarchistický akční náhul, u něhož jsem ke konci skoro plakal dojetím. Audovizuální nádhera, soundtrackové žrádlo a akční ráj. U žádného jiného filmu nepasovalo hodnocení non-stop akční jízda tolik, jako tady. Každá akční scéna je navíc totálně jiná a ještě více boží, než ta předešlá. Tenhle film zkrátka nemá v současnosti obdoby a jsem rád, že dneska na něco takto nekompromisního a ujetého ještě odvahu. Druhá, a nejspíš i třetí, návštěva kina je v tomhle případě povinnost.

plakát

Birdman (2014) 

Režisérská dokonalost a snímek, o němž se bude nejen díky mnohoznačnému konci mluvit déle, než oscarovou sezónu. Hollywood potřebuje více Edwarda Nortona!

plakát

Muž z Vysokého zámku (2015) (seriál) 

Pilot: Amazon válí a v podobě alternativní reality nám servíruje nesmírně poutavý a lákavý svět, zajímavé postavy a příslib nabušené podívané, která dokáže zaujmout ve všech dějových linkách. Režii se daří budovat tu správnou šedesátkovou atmosféru s fungujícím ponurým vizuálem a štědrou výpravou. Celý pilot pak srší takovými nápady a potenciál, že odklepnout celou řadu byla v tomto případě vlastně povinnost. 80%

plakát

Whiplash (2014) 

Ještě před pár lety jsem si říkal, jak by bylo cool být bubeníkem. Po tomhle psychu už mě to definitivně přešlo.

plakát

The F Word (2013) 

Já snad toho Radcliffa začnu v jeho post-potterovské kariéře ještě žrát. Čuch na nenápadné, ovšem žánrově vybroušené pecky, mu evidentně nechybí. Jasně, celá zápletka je strašně předvídatelná, jednoduchá a celý už jsme to viděli několikrát zpracovaný. Jenže už dlouho jsem to neviděl zpracovaný v tak scenáristicky nápaditém a upřímném kabátku, v němž se zábavně kulometnými dialogy rozhodně nešetří. Mezi Radcliffem a Zoe to navíc skvěle funguje. Normálně by to asi bylo za silné čtyři hvězdy. Kvůli efektu totálního překvapení a faktu, že už jsem se dlouho už žádné romantické komedie tak nepobavil, ale tu pátou prostě dát musím.

plakát

Interstellar (2014) 

Po filmařské stránce naprosto ohromující a dechberoucí film, jenž vás svými emocemi, bezchybnými soundtrackem a vizuálními orgiemi zadupe hluboko do sedačky. Po té příběhové stránce to však přeci jen vyžaduje ještě jedno shlédnutí. Čím déle ve mně ale Nolanův majstrštyk rezonuje, tím větší smyl mi to ale celé paradoxně dává a i ty menší logické chybičky jsou díky bezchybnému režijnímu podání téměř zapomenuty. Jedna z nejlepších sci-fi dekády.