Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Dobrodružný

Oblíbené filmy (10)

Interstellar

Interstellar (2014)

Jeden z nejlepších filmových počinů roku 2014. Skoro bych řekl, že i vrchol od samotného Christophera Nolana. Jedná se o vědecky náročný film, který je také postaven na skutečných problémech dnešní fyziky, a nutno podotknout, že v této věci si Nolan film skutečně skvěle pohlídal a pozval si odborníky přes kvantovou fyziku a teorii relativity, aby se sám vyhnul nesmyslům ve filmu a neudělal z něho lacinou sci-fi. Ale právě proto se také stávalo, že někteří lidé záhy po začátku opouštěli kino. Velkým plusem filmu je práce s obrazem a zvukem, kde Nolan umí šikovně dát do filmu i dlouhé záběry, při kterých je naprosté ticho a působí to velmi věrohodně, skoro tak, že si pak divák sám připadá, jako kdyby byl ve vesmíru. Vše navíc podtrhuje skvělá hudba od Hanse Zimmera a herecké výkony ústřední dvojice, Matthewa McConaugheyho a Anne Hathaway. Největší sílou filmu je ovšem jednoznačně scénář a příběh jako takový, který je postaven na okolnostmi velmi ovlivněném vztahu otce a dcery, a který vás ve finále velmi chytne za srdce, pokud ovšem nejste jedním z těch diváků, co z kina odejde po začátku.

Matrix

Matrix (1999)

Přesto že by první díl celé série mohl fungovat jako zcela samostatný film, zdání klame. V prvním filmu se toho totiž zas až tolik o samotném Matrixu nedozvídáme. Po hlubším zamyšlení se a pochopení celého principu a myšlenky Matrixu (na což mimochodem průměrný uživatel potřebuje trilogii shlédnout 5-8krát) vám vlastně dojde, že tento film působí jako startovní díl k trilogii (i když je sám o sobě velmi nabušen důležitými informacemi k pochopení celé trilogie), protože myšlenky scénáristů v něm prostě nemohou jít tak do hloubky. Takže divák se v úvodním snímku série dozvídá, že existuje nějaký Matrix, co to vlastně je, že v něm jsou programy na ochranu celého systému a že na druhé straně existuje někdo jako "vyvolený", kdo je předurčen k tomu, aby princip Matrixu zničil. Dál prostě hloubka a myšlenky série jít nemohou. Možná také pro to to pro mě byl dlouhou dobu nejlepší film série, než jsem jí plně pochopil a zpracoval každý detail.Po vizuální stránce je film zpracován skvěle, když se nám tvůrci snaží ulehčit chápání filmu "zeleným Matrixem" a "modrou realitou". Systém soubojů je zpracován také skvěle a každá akční scéna poutá. Neméně průlomovým byl pak také "Bullet time", tedy zpomalené záběry, při kterých vidíme létat kulky, skvělé kung-fu souboje, atd. P.S. - Kvůli zmíněné provázanosti celé trilogie je potřeba i tento komentář vnímat jako jeden celek spolu s komentáři k ostatním filmům.

Matrix Reloaded

Matrix Reloaded (2003)

Pro mě vrchol celé série. Dějově zde dochází k rozuzlení zápletek a vysvětlení všech principů a myšlenek celé trilogie. U tohoto filmu je ovšem k jeho pochopení potřeba mít povědomí o matematice a o světě počítačů (znát alespoň pojmy, co je to program, programování, antivir, nahrání programu, smazání programu, rovnice, nerovnice, nelinearita, atd.), protože celé vysvětlení toho, co to vlastně Matrix je a jaká je filozofie filmu se točí kolem.SPOILER!!! V tomto díle je nám postupně rozkryto, že Neo v prvním díle agenta Smithe (de facto antivir Matrixu) nezničil, ale pouze do něj vnikl těsně před Smithovým upgradem a obtiskl do něj část svého kódu vyvoleného, čímž Smith pochopí plně co Matrix je, dokáže se osvobodit a navíc si i Matrix přizpůsobovat a ovládat, tak jako vyvolený Neo. Dále se dozvídáme, že vyvolený zde není poprvé, ale že jeho výskyt je cyklus, který se opakuje už po šesté, vždy, když se nastřádá určitá odchylka v řešení rovnic celého systému. Stejně tak se opakuje i program Vědmy. Dozvídáme se zde také, že úkolem vyvoleného není zničit Matrix, jak by se mohlo z prvního filmu zdát, ale pouze zadat svůj kód a vybrat lidi, kteří budou od Matrixu odpojeni a obnoví město Sion, které, jak se dozvídáme, nečelí útoku strojů poprvé, ale bylo také už šestkrát zničeno. Tímto se konstruktéři Matrixu snaží odstranit "odchylku" vyvoleného, která by jinak dost pravděpodobně vedla ke zničení Matrixu, nebo alespoň jeho odhalení, a tím i ke ztrátě kontroly strojů nad lidstvem. Protože díky tomu má najednou i tato "odchylka" smysl a svůj účel. Také je zde odkryta informace, že Vědma vlastně budoucnost nezná, ale má k dispozici informace od předchozích šesti Vědem a ví, jak se cyklus bude opakovat. KONEC SPOILERU!!! Na filmu se mi líbí i to, jak si tvůrci pohráli s detaily světa a počítačově vysvětlili např. upíry, duchy, atd. a že nám také následně tyto programy ukázali v praxi. Honička na dálnici je také skvělá. Celý film tedy působí jako klasický "prostřední" díl, který jen posouvá děj od začátku ke konci, ale zde během toho dochází k zásadnímu předání informací divákovi. Proto je to pro mě vrchol, celé trilogie.

Matrix Revolutions

Matrix Revolutions (2003)

V tomto dílu už nedostáváme tak zásadní příliv informací a scénáristé směřují k celkovému finále. Možná také proto se jedná o nejhůře hodnocený film celé série. Ale toto vyústění je logické, protože informace, které jsme dostali v předchozích dílech a které zde už jenom "učešeme", tak musejí vést k nějakému závěru a vyvrcholení. Proto zde také dochází k závěrečné bitvě strojů s lidmi, dozvídáme se, že Vědma prakticky není schopná předpovídat budoucnost, protože šestá odchylka se od předchozích liší a tudíž ona není schopná určit, co se stane. Jedná už tedy pouze intuitivně. Díl tedy jako takový působí trochu jinak, než předchozí díly. Je to způsobeno i tím, že se více odehrává v realitě. Ovšem i zde jsou zajímavé otázky k zamyšlení, např. jak je možné, že Neo je schopný část schopností přenést z Matrixu do reality. Částečně na tuto otázku odpovídá sám film (i když zase skrytě) a částečně se o to vedou pře na fórech. Film končí tím, že Neo, díky Vědmine lsti, pochopí úplně pravidla Matrixu a dojde naplnění svého údělu Vyvoleného. I já tento film vnímám jako nejslabší, ale není to právě způsobeno tím, že by film byl udělán nějak špatně, ale tím, že zde dochází k rozuzlení, a tím pádem zase trochu odlišuje od předchozích dvou děl a už v něm není to tajemno a to čekání, kam se děj posune. Celá série je tedy skvělá nejen zpracováním, ale i tím, jak dokázala propojit svět počítačů, v programu, s tím reálným, a snad bez chyby přichází s vysvětlením na všechny nám známé jevy, které se ve filmu vyskytly. I když toto vysvětlení je někdy velmi obtížné odhalit a pochopit.