Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (642)

plakát

1917 (2019) 

Možná nejlepší způsob, jak vystihnout tento snímek, je říct: Podívejte se na prvních 10-12 minut. Vidíte je? A přesně tak to bude i po zbytek céééélého filmu. Pořád se jde a jde a jde. A kamera furt couvá a couvá a couvá. Což o to, hudba je fajn, kulisy jsou perfektní a bylo s nimi bezpochyby spousta práce, ale .. to přece ještě nedělá snímek dobrým. Kromě tohoto se bohužel nelze ubránit dojmu průměrnosti. Herecké výkony ústřední dvojice můžeme hodnotit jako ryze (pod)průměrné, děj tak přímočarý až se těch pár odboček na cestě s depeší zdá naprosto umělých, dialogy banální a smyslnost akčního úprku před kulkami ala James Bond až trapná. Jedinou útěchou se tak pro diváka stává fakt, že jde snad tedy o skutečný příběh a že existují alespoň ty cca 3 minuty s Andrew Scottem a 4 minuty s Markem Strongem. Jinak ovšem zklamání, Mendesi!

plakát

Bruncvík a lev (1980) 

Přikreslená pohádka o Bruncvíkovi, která se nedrží pověsti, ale nesmyslně si krátí a upravuje cestu k šťastnému konci. Proč? Kdo ví, ať prosím napíše..

plakát

Obří ryby (2009) (seriál) 

Opět další dokument o rybích úlovcích doplněný o spoustu řečí, řečí a zase jen řečí! Ryby jsou krásné, mnohé dokonce jedinečné, ale kdo má poslouchat nekonečné tlachání "odborníků"?

plakát

Šepot srdce (1995) 

Snímek lze vlastně popsat přesně těmi slovy, kterými se dědeček Niši vyjádřil k Šizučinu příběhu: "Moc hezké, děkuju." a "Je to neuhlazené, přímočaré, nedotažené." To první by patřilo bezpochyby animaci, která sice v porovnání s mladšími kousky plyne nepatrně kousavěji, ne zcela plynule, ale je to opět moc hezká podívaná. Druhý popis pak patří samotnému ději, kde se občas vynořují dějové linky, které jsou nedotažené (viz. Juko a Sugimura). Zároveň se sice tvůrci snaží vystihnout tvrdou práci Šizuki, ale ubíjí tím vše ostatní kolem, takže má divák šanci vidět pravidelně se opakující místa, pohyby, postavy, čímž se celý děj stává méně poutavým. I náhlé, skoro by se dalo říct na nic nenavazující příběhové vložky o kočičí sošce Baronovi, působí jako nutně, násilím zapasované. A závěr sám se pak ubírá k nepřekvapivému konci, který byl vytvořen jakoby moc narychlo, neohrabaně, nepromyšleně a ve výsledku dost divně. Zkrátka, není to nic moc .. samozřejmě krom animace.

plakát

Jana Eyrová (1996) 

Druhé nejlepší zpracování Jany Eyrové, které zde můžeme vidět, je výborné. Kostýmy, lokace, tajemno, napětí, hudba, obsazení. Obzvláště některé postavy (Leanne Rowe, Amanda Root) líbezně zapadají do příběhu a vyvyšují tak celý dojem strmě vzhůru. Představitelky Jany se pak svérázně protloukají dějem, přičemž Anna Paquin působí hodně divoce, zatímco Charlotte Gainsbourgová jako slečna, která je připravená snášet rány, ať už přijdou odkudkoliv a jakkoliv tvrdé, což neúplně zapadá do charakteru celé postavy. Dalším menším kazem (otázka je, zda nefiguruje již v knižní předloze) jsou některé bezduché rozhovory, obzvláště ke konci filmu. Každopádně velmi zdařilý snímek, dnes již však překonán Janou Eyrovou (2011).

plakát

Bounty (1984) 

Bounty patří mezi snímky nabité hvězdami tehdejší (mnohdy i současné) doby, ovšem nějak to velké putování za chlebovníky nemělo ten hladký, dobře zaobalený průběh, který by byl potřeba. Pravda, má jít o drama, kde se nejednou posádka i důstojníci vystavili nebezpečí života a obzvláště po vzpouře lze mluvit o zázraku přeživších. Nicméně hudba se snaží znervóznět diváka skrz tóny, jež jsou takové laciné a spíše strašidelně-divné, než napínavé. Navíc se zde víceméně střídají momenty "už tu hudbu konečně vypněte" a "uf, konečně je vypnutá". Možná ještě románek Gibson-Vernetteová stojí za to, jinak ale snímek s poměrně rozpačitým výsledkem.

plakát

Upgrade (2018) 

Vlastně se jedná o jistou podobu Transcendence (2014), jen s poněkud temnějším příběhem.

plakát

Příslib (2016) 

Lidsky odvyprávěný příběh o nelidském vyvražďování Arménů. Trio Bale-Le Bonová-Isaac vládne plátnu a bez nich by sotva dosáhl snímek tak vysoko, jak se mu to nakonec podařilo. Některé zdejší komentáře tu vytýkají milostnou linku, kterou tvůrci záměrně zařadili navíc. Ovšem možná právě ona dává snímku něco víc než "jen dokumentární" punc.

plakát

Včelka Mája: Medové hry (2018) 

Ta animace, jakkoliv dokonalá v 3D, nemá ani zdaleka na původní 2D podobu z tehdejšího seriálu. A když k tomu přidáme až přespříliš dětské dialogy, tak zůstává rozum stád nad tím, že se tento film vysílá v osm hodin večer, kde doslova nemá konkurenci.

plakát

Azul (1968) 

Poctivý western s hezkým prostředím a typicky málomluvnou hlavní postavou. Ovšem obsadit divného Stampa do hlavní role, chtělo určitě velký kus odvahy a je otázkou, zda to nakonec byl výběr vhodný. Zároveň ty občas přehnaně afektované, divoké pohyby postav .. to je děs!