Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Peklo je nerozdělilo, nepřáteli se stali až v ráji. Britsko-americký film Bounty z roku 1984 vychází z knihy Richarda Hougha Vzbouřenci na Bounty a popisuje průběh plavby, která vyvrcholila proslulou vzpourou části posádky proti autoritativnímu kapitánovi lodi, námořnímu poručíkovi Williamu Blighovi... Bounty vyplouvá den před Štědrým dnem roku 1787 z anglického Spitheadu, s cílem přivézt z Tahiti sazenice chlebovníku. Situaci na palubě však komplikuje zvolená riskantní trasa, nepřízeň počasí a především spory mezi mužstvem. A také mezi kapitánem Blighem a jeho zástupcem Fryem, který je nakonec ve funkci nahrazen Blighovým přítelem Fletcherem. Po doplutí na Tahiti dlouhý pobyt na ostrově posádku demoralizuje, a když se má loď vydat na zpáteční cestu, opět riskantní trasou, situace se vyostřuje a vše směřuje k nevyhnutelné konfrontaci... V hlavních rolích excelují Mel Gibson a Anthony Hopkins, výrazný herecký výkon podává rovněž Daniel Day-Lewis a také tehdy začínající Liam Neeson. Postavu Fletcherovy milé ztvárnila Tahiťanka Tevaite Vernetteová, která se už potom před kamerou nikdy neobjevila. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (224)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Cakal som pribeh o krutom kapitanovi voci ktoremu sa vzburi posadka na cele so srdecnym zastupcom. Dockal som sa pribehu o neschopnom kapitanovi a naivnom zastupcovi, ktory sa rozhodne zradit priatelstvo kvôli jednej kunde. Zo suboja dvoch silnych osobnosti sa stala one man show o jednom neschopnom kapitanovi. Hopkins ako jediny dopadol este dobre a mal aspon, co hrat. To Gibson v ulohe zastupcu je totalne nevyrazny. Rovnako ako zvysok superhviezdneho castingu. Sakra, ked uz dali dokopy takych hviezdnych hercov, tak preco to dali rezirovat tuctovemu rutinerovi, ktory mal slabsiu chvilku? Vysledkom je strasne plochy film s jednorozmernymi postavami. Pritom potencial na kvalitny film tam bol velky a napriek tomuto fadnemu spracovaniu je zaujimave sledovat ako sa to vyvinie az do konca. Takze odporucit tento film? Len v pripade ak mate smolu a nezozeniete skvelu verziu s Marlonom Brandom, ktora je o hodinu dlhsia a napriek tomu je ovela napinavejsia a absentuju v nej vsetky chyby, ktore som vytkol tejto verzii. 5/10. ()

PEEPA 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že hodně souhlasím s Radyem, jen dodám, že jsem viděl i třetí verzi s Clarkem Gablem. Tato verze nejvíce tratí na postavě Fletchera Christiena, který je zdaleka ze všech tří verzí nejslabší. Mel Gibson hraje (s poměrně malým prostorem) ublíženého zneuznaného chudáčka, který je hysterický a vlastně mu ani tak nejde o posádku, jen ho cpt Bligh peskuje víc, než je zdrávo a proto mu rupne v bedně. Je to slaboch a proto málem dostane od vzbouřenců ještě jednou nabančíno :-) Excelentní herecké obsazení v čele s Anthony Hopkinsem a jeho nejlidštějším cpt Blighem, kterého jsem kdy spatřil. On vlastně není zdaleka tak zlý, jako shnilý a sadistický Trevor Howard z verze 1962 ani jako velice přísný Charles Laughton z verze 1935. Vzpouru proti své osobě si nejméně zaslouží, protože je skvělým námořníkem, kterému jen ke konci začne malinko přeskakovat, ale zdaleka by to nebyl důvod pro Christiana Marlona Branda. Celý film je kratší asi o 45 minut než verze s Brandem a přibližně stejně dlouhý jako verze s Gablem, ale je podstatně akčnější a svižnější než ta s Brandem a tedy nejméně nudný ze všech tří. Obzvláště scéna s lidožroutským ostrovem, která v obou předchozích verzích není, je velice dobrá a silná. Vangelisova hudba je dobrá, výprava i režie jsou dobré, tahle verze je srovnatelná s verzí s Marlonem Brandem, která kdyby byla o půl hodiny kratší, tak by byla nejlepší. Byl jsem příjemně překvapen, neboť jsem čekal opravdu nejhorší verzi a dostal jsem téměř nejlepší. ()

Reklama

honz 

všechny recenze uživatele

V kinech za totality byl tento film opravdu zážitkem, na plátně skutečně podívaná. Anthony Hopkins a Mel Gibson hráli úžasně. I při dlouhé stopáži až do konce napínavý a poutavý příběh. Výborné byly scény, ve kterých se prolíná atmosféra vedra, které Angličané v tomto klimatu těžko snášeli a k tomu dusivé ovzduší jako předzvěst blížící se vzpoury. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Příběh vzbouřenecké posádky i dějiny ostrova Pitcairn (Pitcairnova ostrova) jsou součástí evropského kulturního povědomí. Pohled na toto filmové ztvárnění je věcí náhledu: dostát možnostem literární předlohy či usilovat o vlastní filmové ztvárnění překračující tyto limity dané spisovatelskou inspirací? Donaldsonovo dílo vyváženou syntézou líbezné filmové řeči a až dokumentární věrnosti zejména tichomořských exteriérů pokračuje a pohybuje se v první možnosti. Dosažený výsledek, podložený mimořádným kvalitním hereckým obsazením, je určitě pozoruhodný. A myslím, že právě proto již dnes i klasický. Počet hodnocení je přitom v příkrém nepoměru k počtu komentářů (90) i zařazení ve filmotékách (kolem 160-170). Dílo je tedy vnímáno především jako akční (dobrodružná) zábava a podstatně méně jako skutečný příběh tragédie jednoho kapitána a osobitého životního rozuzlení dramatu podstatné části vzbouřenecké posádky. Podle mého názoru to však nemění nic na umělecké hodnotě tohoto mimořádně zdařilého filmového převyprávění klasické literární "lehké" předlohy. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Rád som si to po rokoch pripomenul. Z obsadenia mi v pamäti utkvel hlavne Mel Gibson a A. Hopkins. Aké prekvapenie pre mňa bolo keď som spoznal mladého D. D. Lewisa a L. Neesona, ktorý už vtedy lámal kosti. Pochváliť musím výborný príbeh, ktorý je hodný filmového spracovania a výborne zapadla i Vangelisova hudba . Najviac mi sedel ten pochmúrnejší motív , ktorý výborne dotváral dusnú atmosféru pred vypuknutím vzbury. Mel Gibson si vybral peknú dévačku, škoda len toho záveru, kde sa o osude vzbúrencov veľa nedozvieme. Chcelo to ešte pár minút navyše a to aj za cenu, že by to s pravdivosťou nemalo nič spoločné. Keďže o ich osude nič nevieme, mali filmári voľnú ruku. Z môjho pohľadu skvelý a na csfd dosť nedocenený film. 80%. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (19)

  • Bounty byla britská fregata, trojstěžník. Původně se jmenovala Bertha. Těsně před plavbou ji přejmenovali na H.M.S Bounty. Posádku lodi tvořilo 45 mužů. Bounty byla konstruována jako obchodní, přesto byla vyzbrojena deseti pozičními děly a 4 těžkymi děly na lafetách. Děla sloužila pouze pro obranu. (blackrain)
  • Snímek je adaptací knihy Richarda Hougha „Kapitán Bligh a pan Christian“. (Olík)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

Zemřel legendární hudební skladatel Vangelis

19.05.2022

Svět filmu a hudby opustila další fenomenální osobnost, jejíž výraznou a zvukově podmanivou tvorbu zná snad každý filmový divák. Ve věku devětasedmdesáti let totiž zemřel legendární řecký hudební… (více)

Reklama

Reklama