Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krátkometrážní

Recenze (1 900)

plakát

Pacific Rim - Útok na Zemi (2013) 

Megalomnost první kategorie. Tel toro natočil letos asi největší popcorn, který je efektně výborný a ta velikost je ohromující. Každý fajt je naprosto přehledný a lahodný, takže já bych v tomhle případě byl ochoten pálit 5* jen za to, jak moc dobře se na to dívá, jak ku*evsky dobře to vypadá, protože každý kontakt vás rve ze sedačky a ta megalomnost chce zbořit celý barák! Roboti všeho druhu jsou asi moje prokletí, protože mě prostě baví, baví mě práce s nimi, jejich vizuální dokonalost a hlavně ta velikost se kterou tvůrci pracují a ve 3D tu velikost cítíte až nezdarvě silně. Musím ale připustit, že jsem trošku zklamán z prázdnosti příběhu, nevýrazných postav a nulových emocí. Stejně cítím také zbytečný nadhled a přílišné odlehčení v podaní dvojice vědců, kteří z toho dělají tak trošku frašku a ta vážnost se vytrácí. Del Toro vsadil na milionové efekty a scénář nechal stranou, přitom právě děje jsem se v jeho případě nebál. Příběh Pacific Rimu je vlastně úplně na prd a celý koncept filmu je ze 70% "transformovaná godzila" ponořená do vody. Jenže já jsem se královsky bavil a jak poznamenal můj spoludivák Miliis „tak vypleštěné očiska jsem dlůho neměl" :)).

plakát

Pád Bílého domu (2013) 

Poctivý akčňák. Bohužel vzhledem k tématice silně naivní a přestřelený, hlavně v ůvodní půlhodince s naprosto zbytečným začátkem, ale s tím se počítalo. Věřím, že v reálu by němeli šikmoočka šanci, nebo alespoň ne takhle "hladce". Každopádně, výborný Gerard, kterého mám osobně velmi rád. Jak se nasere, tak jich lupe jak kuželky, rozdáva headshoty na potkání, krájí je na kusy, dává jim naleženou medicínku, kvér pěkne u pasu a já mu to věřím a hltám, protože on je ten, kdo to táhne a dává tomu výrazné grády. Efektně, akčně a s gustem si to Fuqua natočil a za to palec hore. Bavil jsem se velmi dobře, ale pokud se v tom začnete vrtat a každý viditelný kopanec do mozku rešit (a že jich tam je), tak si to neužijete. Berte, nebo nechte být, tak, jak to leží a běží a dostanete parádní akční zábavu. Moc jsem zvědav na Emmerichovo pojetí. Slabší, ale přece 4*.

plakát

Pařba na třetí (2013) 

V podstatě úplně stejně špatné a zbytečné jak druhý díl. Nic se nezměnilo. Dougha opět vyšachují ze hry v první patnáctiminutovce a mě už se nebavílo dívat potřetí na to samé dokola. Zach mě iritoval už ve dvojce, tady se to jen vyhrotilo, protože ta jeho dementní postava je na úder. Beru to jako nutné zakončení trilogie s pár více či méně trapnýma fórkama, přičemž prvním dílem to mělo skončit.

plakát

Pawn Shop Chronicles: Historky ze zastavárny (2013) 

Neskrotný námlask nadupaný nečekaně hvězdným obsazením. Moc příjemné, hravé, odvázané, nekorektně nekompromisní a "protipředpisové". Bavil jsem se velmi, hlavně u prvního příběhu, ten byl dle mě nejlepší. Paul Walker rules! Příběh s Mattem Dillonem s brokádou u pasu a naprosto nečekaným vývojem, je něco, co se nevidí každý den a velmi mi chutnal. No a Brendan a.k.a Elvis... bylo to zábavné, ale jeho část filmu a samotný závěr značně strádá oproti zběsilému začátku. Nelze tomu ovšem upřít osobitost, nápaditost a snaha vymanit se standardům. Chci více takhle položených filmů.

plakát

Plán útěku (2013) 

Škoda, že borci netočili společně už dřív, kdy nám mohli za mlada servírovat skvělé bomby. Nicméně, jak kdesi Sly konstatoval. Tehdy to moc dobře nešlo, ať už kvůli zastupujícím manažerům, tak mediální rivalitě. Buďme tak rádi za to, že to tu máme dnes a borci i přes artritidy skáčí po stejdži :-). Escape plan není zdaleka hloubavý a dokonale promyšlený. Typický 90kový scénář, který myšlenkou klouže po povrchu, přičemž v zákadu vůbec neni špatný. Tím je zárověň ale zábavný, svižný a Sly s Arniem do toho skvěle padnou. Určitě nejsem sám, komu dělá radost vidět ty dva starouše na plátně s kvérem v rukách a hláškama na rtu. Slyovo BOOM a Arnieho těžký kanón pěkně do teplých jsou momenty, proč ty dědouša mám rád! 4* s úsměvem na rtu a pocitem skvělého pobavením.

plakát

Podfukáři (2013) 

Po vizuální stránce bezesporu velice zajímavé, líbivé a poutavé. Pokud si to chcete ale užít, tak nesmíte řešit logiku, protože logicky to opravdu občas moc neštymuje. Udělat triky v telce je dnes tak snadné, že jsem si nedokázal připustit k tělu ani polivinu z nich, navíc když to bylo všechno tak přeefketní. I když věřím, že to "uvěření" po nás Louisova banda asi ani nechce. Tady se evidentně stavělo na zdánlivě vydatném scénáři a vizuální lahůdce. Ze strany Leterriera je to určitě posun k lepšímu, protože režijně je to velmi dobré. Scénář to ale všechno podrývá. Na můj vkus to bylo možná i moc upovídané a pointa, i když je dosti překvapivá, mě nedovedla odpálit tak, abych zvedl hodnocení. Vypleštil jsem oči, mávl rukou a šel jsem spat :). Pěkná vizuální jízda se sympatickým obsazením a výbornou rolí Morgana Freemana. 3,5*

plakát

Pod kůží (2013) 

Scarlett si opravdu musela myslet, že ve výsledku bude tahle podívaná velmi dobrá, když byla ochotna ukázat nahotu a všechny své přednosti hned v několika dlouhých záběrech. Nedivím se jí, protože námětově je to opravdu osobité. Bohužel v artovém podání (záběry ve "vakuu?" jsou uhrančivé) s utahanými záběry a nezajímavě a nejasně vystavěným dějem to sice mohlo dopadnout dobře, ale nedopadlo. Navíc když druhá polovina filmu nenabízí absolutně nic, Scarlett jenom utíká a blbě čumí a za podařenou dvouminutovou scénu s vysvléknutím se a několika nude scénami nemůžu hodnotit kladně. Pachuť nízkého rozpočtu vždy beru jako pozitivum, protože mě baví sledovat a vždy jsem v očekávání, jak tvůrci pracují s tématem aniž by rozhazovali miliony za efekty. Tenhle případ to ale není.

plakát

Pomsta mrtvého muže (2013) 

V jádru velice dobrá, pochmurná a hlavně promyšlená kriminálka. Jenže nemůžu si pomoct, ale Noomi a její role celou tu parádu bezostyšně poslala do lehce klišoidní a předvídatelné romance. Zpočátku mě bavila a těšil jsem se, co z toho Oplev vytříská, ale ono to nadšení časem odezní a její postava je vlastně zbytečná a až moc záměrně slouží k tomu, aby vše "změnila". Čímž to v závěru vyzní jako pěkný a možná i emotivní příběh, ale ten scénář není vůbec ničím jiný, než 90% příběhů o odpatě. Bez těch ženských rolí by se opravdu nemohla točit polovina filmů. PS: Colin se mi tu velmi líbil a ihned bych ho přeobsadil jako Sama Fishera ve Cplinter Cell místo Hardyho, nebo do nějaké Marvelovky, xicht a charisma na to má.

plakát

Pot a krev (2013) 

American dream by a true story. Míšův recept na slávu a tmavá stránka amerického snu. Takhle vlezlý film, který do nás hustí, že se sebou musíte něco udělat a vymanit se ze světa "obyčejných" lidí, jsem dlouho neviděl a Bay to podavá, jak jinak, než velkolepě. Bad boys bez akce, ale zato s výtečným timingem. M si natočil ten vysněný "malý" film, ale nechal v něm ze sebe úplně všechno a ještě víc a na absenci milionových výbuchů si v tom dravém tempu, vizuálním a kamerovém skvostu, skvělém ost, hromadě svalů a testosteronem nadusaném příběhu ani nevzpomenete. Bay je vlastenec, ale obrovský a dává to patrioctví najevo ve všech jeho filmech různými způsoby a umí to ku*evsky prodat. Herecky výborné od všech zůčastněných, ale pro mě je number one Dwaynee. Doufám, že po téhle čisté "Bayovce" načerpal Michael novou mízu pro TF4! Ale upřímně? Raději bych další nový počin, než plecháče...PS: Scéna s průletovou kamerou v bejváku Adriana a Dwaynovi vyfetěné stavy jsou výborné momenty :) Pain and Gain je pro mě silně motivující film pro to, něco se sebou začít dělat, ať už to máte zapotřebí nebo ne.

plakát

Po zániku Země (2013) 

Po Vládci větru se panu M. dle mě zadařilo podstatně líp. Vůbec to není tak špatné, jak hodnocení napovídá, ale bohužel k pořádnému sci-fi nášupu tomu chybí kus cesty. Efekty samozřejmě fajn a kluci Smithové odvádí kus práce. Jaden, na kterém to vlastně celé staví, vyrostl a hraje velmi dobře. Až mě překvapil a solidně taťku Willa místy přehrává. V úvodu jsem se málem lekl, že Will zapoměl hrát, ale to asi dělal prostor synkovi :-)). Takže herecky určitě příjemné. Jenže ten příběh, který rozhodně nemá špatný námět, je takový "lajcky" odvyprávěný, místy naivní a nevysvětlený. Když to srovnám s ostatními letošními sci-fi nášupy, tak to vizní dost stroze. A to je prostě škoda. Strašně mě mrzí, že Shyamalan ztratil tu strunu Šestého smyslu, Znamení a Vyvoleného, kde divák nezavadil o jedinou nelogičnost, jediný zádrhel v příběhu, nebo jakýkoliv výraznější fail. V začátcích byl Shyamalan prostě precizní na každý detail, což postupně asi opravdu ztratil. Když si vzpomenu na Znamení, tak mě mrazí až na prd...! Proč podobně precizní a pořádně dospělý (reálný) nemohl být i After Earth? Tohle je příběhově místy spichlé jako pro nějaké béčko (zachránění ptákem. Sakra proč?) s pekelným rozpočtem a Áčkovým obsazením. Nechci ale jenom kritizovat. Rozhodně to neni špatné a už vůbec ne odpad! Místy je to dost napínavé, velké a efektně pěkné. Zničený Will v letounu je fajn přitvrdění, ale Jadenova výprava mohla být jednou tak tekmnější a nebezpečnější. V konečném důsledku to vizní jako taková sci-fi "pohádka".