Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Komedie
  • Sci-Fi

Recenze (161)

plakát

Vymítač ďábla (1973) 

Na žánr nezvykle dobré vykreslení postav. Pomalu se dávkující a stupňující tempo děsu. Vkusné a nápadité režisérské vychytávky. Mám zde ale stejný problém jako s ostatními hororovými bratříčky z "dálné historie" kinematografie - přestože na dnešní dobu působí tohle dílko nezvykle svěže, triky a make-up "evil děvčátka" jsou prostě out, a mně osobně tyto věci pak kazí zážitek z filmu. Nedokážu se tak vžít do něj naplno. Nepochybuju nad tím, že to v roce 73 bylo jiné kafe + to byla kontroverzní bomba, ale dnes je rok 2013. Sorry. Chci tím říct, že jsou filmy, které vznikly ve stejném období, ale díky vychytralejší práci s kamerou a nevystavování "nestvůr" na odiv si zachovali atmosféru do dneška.

plakát

Muž taiči (2013) 

Dát méně jak 2* by nebylo fér. Je si však třeba přiznat, že režijní debut Keana opravdu dopadl zle. Špatný scénář mě nepřekvapil, ale tak málo sofistikovanou filmařinu jsem snad naposledy viděl opravdu u cca třicet let starých béček od Instersonicu. Vše, na co si vzpomenete - střih, kamera, hudba... - působí až amatérským dojmem. Je fakt, že některé souboje, což je zde samozřejmě to nejdůležitější, jsou docela fajn, ale i tak diváka v kontextu "průser pocitu" příliš nepotěší. A nevěřil jsem, ale závěrečný souboj je skutečně až ostudně trapný (vrcholem buď okamžik, když neohrabaný Keanu zvedne Tigera jako pírko za nohy do vzduchu a kopne ho do zadku způsobem, že odletí pět metrů:D). Ostatně jako celý Keanův zdejší výkon.

plakát

A co Bob? (1991) 

Přiznám se, že tady hraje u mě hodně nostalgie. Tahle filmová taškařice mi totiž často zpříjemňovala dětství. Nedá se však popřít, že Bill Murray je zde excelentní a Dreyfuss svou roli rovněž dobře zvládl. Jen mi lezlo na nervy vždycky ono - alespoň pro mě - příliš přepísklé "finále". Komedie je to totiž poměrně inteligentní, a tak mi béčkové odbočky tohoto typu u snímku trochu vadily... a vadí doteď:)

plakát

Atlas mraků (2012) 

Předlohu jsem nečetl, takže nemohu s ní film srovnávat, a ani bych nechtěl, protože na srovnávání tohoto typu jsem dosti alergický. Ale narovinu řeknu, že jsem se na Atlas mraků docela těšil (už jen díky poutavému traileru, obsazení a Wachovštím...), ale nyní, čerstvě po zhlédnutí snímku, se cítím, jako kdybych někomu skočil na špek. Jediné, co bych totiž dokázal teď vyzdvihnout, byla hudba a pevný (tj. kvalitní) režisérský rukopis slavné dvojice. Překvapilo mě, že ani ona vizuální stránka mě nenadchla. Ani jednotlivé příběhy (možná trochu cca první třetina povídky z budoucnosti). Ani myšlenka. Ani herečtí představitelé. Tempo vyprávění bylo naštěstí poměrně dynamické, takže nemohu říct, že jsem po ty tři hodiny, ačkoliv mi to všecko přišlo veskrze fádní, nudil. Nedalo mi to však ani ň.

plakát

Bez záznamu (2012) 

Tak trochu mi přijde, že chtěl scénárista napchat do filmu více, než mohl ve své stopáži zvládnout. Z mého pohledu tak vzniklo trošku roztříštěné dílko, kde hlavní roli nakonec nehraje Sean Bean (a jehož charakter je veskrze černobílý), ale pan terorista. Zfilmovaný teroristický úhel pohledu je vůbec největším tahounem filmu; až se dá říct, že dějová linka se Seanem Beanem nakonec ruší. A co se týká akce, příliš toho nečekejte.

plakát

Sto krvavých akrů (2012) 

Moc jsem toho nečekal, ale i tak mě to zklamalo. Řezničina prakticky žádná a atmosféra rovněž nula. Ano, humor byl docela fajn, ale až tak ve druhé polovině snímku. V případě zajímavější režie a šikovnějšího hereckého ansámblu to skutečně mohla být dobrá zábava, ale takhle jsem si ji musel v hlavě dost domýšlet, aby snímek udržel moji pozornost.

plakát

Mortal Kombat: Legacy (2011) (seriál) 

Cca měsíc zpátky jsem si pořídil PS3 s MK a užíval si pocity, jaké jsem měl jako malý kluk, když jsem poprvé spustil MK jedničku. Kevin Tanchaeroen ve mně tyto pocity ještě umocnil. A co víc - dokonce ve mně vzbudil svým počinem zájem o novou filmovou podobu MK, a to i o děj! Myslím, že jako fanoušek, co měl naprosté minimum finančních prostředků, odvedl skvělou práci. Nebýt několik slabších dílů (např. Johny Cage...), šel bych asi ještě výše.

plakát

Domek z karet (2013) (seriál) 

Myslím, že si to zaslouží plnou palbu. Je to jeden z dalších progresivních "pokusů" na bitevním poli seriálů, jehož mouchy pod bedry fantastického Kevina Spaceyho ztrácejí význam. Nejedná se sice o výplach typu "Spartacus", kde divák vypne a nechá se unášet, ale tím lépe. Opravdu velmi slibně rozjetá série, která místy velmi dobře zrcadlí "boj na život a na smrt" v politice.

plakát

Kon-Tiki (2012) 

Velký příběh, který je technicky pěkně zpracovaný. Natočeno je to však trošku mdle a chyběl mi tu jako divákovi jakýsi prvek, který by do děje vnesl něco trošku ozvláštňujícího; ať už by se jednalo o zajímavější dialogy, hudbu či charismatičtější herce. Také by neškodil lépe zpracovaný "rozjezd". I tak jsou to ale silné 3*.

plakát

Maniak (2012) 

Úžasně natočené. Velmi sugestivní kamera z pohledu ústředního představitele dává snímku nový rozměr a je využita na 100%, i co se detailů týče. Hudební podkres je zajímavý, ale mohl být ještě lepší - místy se k vystavění jakési melancholicko-bizarní atmosféry výborně hodil, jindy naopak škodil. To vše si kladlo jediný cíl - co nejrealističtěji ztvárnit chorou mysl vraha. Proto je paradoxní, že děj a hlavně jednotlivé vraždy, ač jsou provedeny efektně, nejsou vůbec realistické a tak výše uvedenou snahu autorů krapet potápí. Nebýt toho, možná by to bylo i 5*.