Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi

Oblíbené seriály (10)

Dexter

Dexter (2006)

Řekl bych snad klenot mezi kriminálkami. Nemůže snad být nic napínavějšího, než když sériovej vrah pracuje pro policii, kde ukrývá svoji identitu a samozřejmě je tak uprostřed všeho dění. Nejen že se snaží vždy svojí briliantní logikou vybruslit z jakéhokoliv vodítka, které by mohlo vést k jeho dopadení, ale on sám by mohl dělat detektiva, který by řešil jednotlivé zločiny. Samozřejmě pro něho je řešení zločinů trochu jiné, než u ostatních - on je nechce dostat za mříze, ale nejlépe rozsekané na kousky na dně oceánu. Aneb nádherný etický prvek toho, že účel světí prostředky. Příběh je tak napínavý, že jsem začal pomalu hltat díl za dílem, kdy už takové vysoké napětí se začalo čím víc stupňovat. Akorát mě zklamal tak trochu konec, čekal jsem ho jinak. I když bych řekl, že člověk nemohl očekávat něco světobornýho, protože přece jenom už je problém vyřešit, co udělat s hlavním hrdinou, když je svým způsobem záporák.

No Game, No Life

No Game, No Life (2014)

Tak tohle anime je opravdu masakr. Dokonce by mohlo soupeřit i s hranýma trhákama. Mnohdy jsem se po shlédnutí nějakého dílu přistihl s běhajícím mrazem na zádech. Žádné nudné anime, které se zaměřuje pouze na jednu hru, ale zaměřuje se na hraní samotné. V žádné hře nehraje hlavní roli štěstí, ale strategie, výpočty, znalosti a umění předvídat. Animace je výborná a hudba taky.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Konečně seriál, který snad předčí všechny ostatní skoro ve všem. Hned tu člověk vidí několik prvků, které opravdu jen tak nikdy nevidí. 1) Realističnost doby - konečně to pravé vystihnutí středověku, kdy jsou zde ukázány všechny ty surové situace, tak jak tehdá byly (nejsou respektive eticky osekány a znechutit se tu člověk může jednoduše). Především se mi líbí všechny ty politické intriky. 2) Nepředvídatelný příběh - člověk běžně dokáže odhadnout, kam se bude příběh odebrávat, ale zde je všechno naprosto naruby a vše je naprosto možné (i ty nejhorší scénáře). To byl však záměr autora, aby se odlišil od ostatních. Příběh je s každým dílem víc napínavější a pokud člověk nečte knihy, tak neustále s nejistotou očekává, co bude dál. 3) Dobré smíšení žánru dobružství-fantasy - i když to vypadá jak nějaké další historické dílo, tak jsou zde lehce zakompovány fantasy prvky, které tam spíše vypadají, jako by se jednalo o skutečnost, než o smyšlenost. Hudební linka k tomu také sedí jak má. Jediné co bych tomu asi vytknul je to, že jsou zde nedotažené bitvy, kdy člověk se těší jak si užije průběh nějaké bitvy, ale jsou zobrazeny pouze přípravy a pak pobitevní stav. Sice později v příběhu si tu člověk může nějaké ty průběhy užít, ale není to úplně ono - čekal bych něco epičtějšího (něco ve stylu Statečného srdce alespoň). I když po čtvrtý sérii to s těma bitvama musím vzít trochu zpět. Boj o zeď byl celkem zajímavý, i když pořád by se to dalo vylepšit.

ef - a tale of memories.

ef - a tale of memories. (2007)

Dokonalost. Opravdu tomuto dílku nemůžu nic vytknout. Hudební stránka perfektně sedí a působí na emoce diváka. Animace je jedna z nejlepších a nedá se jí také nic vytknout. Příběh jako takový není nudný ani žádný zašlý stereotyp. Dá se to rozdělit na tři příběhy, které se odehrávají na dvou různých místech ve stejný čas, kdy je zde mezi nimi mnoho kontrastů a spousta filosofických myšlenek (za které by se ani filosof nestyděl zamyslet). Mnohým mi to připomíná novější dílo Atlas mraků, i když nemůžu porovnávat, protože přece jenom tohle dílko bylo o několik let dříve. Dramatická stránka je též perfektní, člověk je napnutej jak kšandy už od prvního dílu, až do konce. Romantická stránka není klasicky přihlouplá a dává zde určitý rozum. Pokud člověk chce ale toto dílko opravdu ocenit, tak se na to musí podívat vcelku, protože když udělá mezi tím pauzu, tak musí hodně koukat zpátky, aby pochopil, co se tam stalo. Navíc nestačí se podívat na to asi jenom jednou, protože člověk hodně toho během sledování nepochytí a tudíž může pochopit, až po opětovném shlédnutí.

ef - a tale of melodies.

ef - a tale of melodies. (2008)

Emocionální horská dráha opět pokračuje a nejen to, zase spousta hlubokých životních myšlenek, jako v předcházejícím dílu. Krom toho zde můžeme naleznout mnoho odpovědí na otázky, které nebyly v první "sérii" zodpovězeny. Postupně sílí napětí a jeden dílek puzzle zapadá do dalšího (nebo jak by se dalo říct v rámci tohoto díla, jednotlivé nitě osudu se začínají projevovat ve své prostoupenosti). Animace opět briliantní a to samé i hudební stránka. Opět se tu dočkáme ale určitého nepochopení všeho, protože je toto anime zase příliš komplexní, že se to nedá za jednou shlédnutí vše pochytit. Ale to tomuhle dílu nevadí - životní filosofie není nikdy jednoduchá na pochopení.

Californication

Californication (2007)

No tenhle počin je opravdu těžký popsat - kdo neuvidí, nepochopí. Najednu stránku se to může jevit jako sexismus, ale nejlepší je snad na to všem ten sarkasmus. Z Hanka ale vyzařuje taková správná aura, i když je mu naprosto všechno jedno, užívá se prostě života takového, jaký je a z ničeho se prostě extra nestresuje. Sice je to takový dospělý puberťák, ale když už něco pronese, tak si člověk řiká, že to tak prostě je. Jako jeden z mála se snaží dostat z klasického smýšlení ovcí společnosti a poukazuje tak na mnoho absurdností v životě.

Kimi no iru mači

Kimi no iru mači (2013)

Tento seriál mě opravdu překvapil. Zpočátku jsem čekal typický zamilovaný příběh, kde obě strany dělají drahoty a nakonec se dají dohromady (jak to většinou bývá u anime), ale zde bylo něco jiného. Hlavní hrdina není typický ňouma a když si něco vytyčí, tak jde za tím. Nejvíce se mi ale líbilo, že veškeré problémové situace se tu oproti jiným seriálům tohoto typu řeší vcelku logicky (dospěle). Když vezmu seriál jako takový, tak nemá nějak nudnou část, respektive každý další díl je o něco lepší, než předchozí, kdy člověk na každém konci dílu zažívá slušné napětí. Animace je také unikátní (zatím jsem tenhle styl nikde neviděl). Postavy jsou realistické, ale jedinou chybičku bych mohl akorát vytknout tomu, že se animátorům moc nepovedlo sladit pohyb rtů při mluvě, kdy postavy vypadají spíše jako "roboti" nebo občas vynechávají pohyb rtů úplně. Po hudební stránce se nedá vůbec nic vytknout, vše podtrhuje tu správnou atmosféru, i když repertoár není extra bohatý. Příběh vcelku odpovídá i manze, i když je zde vynecháno pár detailů nebo určité situace jsou jiné. Každopádně manga jako taková pořád vychází a její příběh je mnohem rozsáhlejší. Sice ještě vyšli další dva díly seriálu navíc, ale snad se dočkáme plánovaného pokračování, který by mělo být někdy v roce 2014.

Sword Art Online

Sword Art Online (2012)

Tenhle seriál musím prostě rozdělit na dvě části, na první část (1. - 14. díl), kdy se odehrává asi nejlepší část, kdy se pohybujeme ve světě SAO, a druhou část (15. - 25. díl), která se prozměnu odehrává ve světě ALO. Jako hráči MMORPGček se mi samozřejmě tenhle seriál líbí - komu by se nelíbila ona představa virtuálního hraní. Ona první polovina si udržuje správné napětí, díky tomu prvku že jakmile jednou zemře, tak prostě zemře napořád. Navíc zde člověk vidí postupný vývoj od nějakých těch počátků, až k těm vyšším levelům hry. O akci není nouze a ještě k tomu je tu i ta romantika. Druhá část je celkem oproti tý první části zklamáním, protože příběh je hrozně urychlenej. Akce je pořád tak nějak na stejno, kdy je boje jsou rozdílné oproti té první části, ale už tu chybí to napětí té permanentní smrti. I když taková honba za záchranou své milované tomu dává taky určitý tón, tak pořád se jedná o určité klišé (samozřejmě není na škodu). Animace bych řekl je jedna z těch nejlepších jaké mohou být, kdy postavy jsou realisticky vypracované (samozřejmě pokud pominu fantasy prvek druhé hry). Hudební stránka je prostě perfektní, vše přesně sedí, tak jak má. Navíc bych řekl, že se jedná o určitý kompromis, kdy vystihuje atmosféru seriálu a i to, jako kdybychom hráli nějakou hru. Každopádně se těším na druhou sérii.

Log Horizon

Log Horizon (2013)

Zprvu jsem tenhle seriál odhodil po prvním díle. Jenže jsem mu dal druhou šanci a postupně jsem zjistil, že začal být příběh zajímavější a zajímavější - natolik, že to hodnotím pět hvězd, i když bych to spíše viděl něco mezi 4-5. Ano hodně se to podobá Sword Art Online, ale komu se líbilo tohle anime, tak Log Horizon je stejně tak dobrý, protože k tomuto žánru přistupuje z úplně jiného pohledu. SoA se zaměřovala čistě na boj a sem tam nějakou tu romantiku. LH je na druhou stranu zaměřeno na osvětlení jednotlivých prvků MMORPG a také hodně na strategii + samozřejmě onu otázku okolního prostředí (politika, obchod, státní správa atp.). Ono vysvětlování může připadat hráčům MMORPG jako mě otravné, ale člověk musí brát v potaz to, že ne každý je hráčem a zná to - i když na druhou stranu, lidi co nehrají, pak nemůžou najít extra zalíbení v tomhle seriálu. Také potom jednotlivé MMORPG mají různé systémy, takže je lepší se ujistit, že i tady to znamená to, co to má znamenat. Největším plusem bych pak viděl intriky "Zloducha v brýlích" :). Animace je perfektní a hudební stránka působí také hodně příjemně - jako vystřižena z nějaké hry. Každopádně se těším na druhou sérii, která bude na podzim.

Star Wars: Klonové války

Star Wars: Klonové války (2008)

Popravdě zpočátku jsem nevěděl co od tohoto očekávat, řikal jsem že vzhledem k tomu, když člověk viděl filmy, tak o čem tohle může být. Když si to ale uvědomí, tak mezi dvojkou a trojkou je určitý skok v čase. Přesto ale je příběh do určité míry upraven, ale komu se líbí prostředí hvězdných válek, tak mu to ani nevadí. Je to nádherné doplnění pozadí jednotlivých postav a vztahů mezi nimi. I když je to sice animované, tak animace není zrovna nejhorší, ale určitá snaha o zlepšení by mohla být. Nejlepším na celé sérii asi byl vztah mezi Anakinem a jeho padawankou. I ten konec se jim celkem povedl vyřešit tak, aby to pořád navazovalo na filmy.