Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární
  • Krimi

Recenze (618)

plakát

Jako letní sníh (2021) 

Za mě pouze 3 hvězdy. Film měl být spíše dokumentem s průvodcem a pozvanými historiky, kde by hrané pasáže sloužily jako ilustrující materiál. Jako jo, historie se snímek docela drží, ale snaží se o dramatizaci, která prostě fungovat nemůže. Skáče se z místa na místo a veškeré motivace nepůsobí příliš uvěřitelně. Zkrátka scénář trpí tím, že se do dialogů snaží vecpat veškerá možná témata. Tím jsou ovlivněny i herecké výkony, které logicky nemohou být uspokojivé, i když tu jsou přítomna slovutná jména. To ale neplatí o A. Švehlíkovi a I. Barešovi, jejichž interakce fungovaly výborně. Zároveň tím chválím, že byla použita myšlenka s portrétem. Za to velký plus. A ještě poslední věc. Jasně, Komenský byl biskupem a zároveň produktem svojí doby, nicméně - a to prosím nechci, aby z něj byl vytvořen raně novověký Carl Sagan - působil celý film - a zvlášť závěr - jako pomyslná náboženská agitka. K tomu je zde přítomno docela dost patosu. Na druhou stranu tu mohly být trochu více rozvedeny Komenského pedagogické myšlenky.

plakát

Wonder Woman 1984 (2020) 

Dávám tomu 2 hvězdy. Tu jednu za Zimmera. Jasně - recykluje sebe samotného, ale poslouchá se zkrátka dobře. Tu druhou za Gal Gadot. Jasně - herecky tu nic převratného nepředvádí, ale určitý smysl také uspokojuje. Jinak co dále k filmu. Prostě nefunguje. Zaprvé je děsně dlouhý. Řada věcí tu v podstatě nemusela být. Například již úvodní scéna v pseudo Řecku. Nicméně zde musím podotknout, že jsem se vyloženě nenudil. I když si myslím, že moje pozornost byla stimulována výše zmíněnými faktory. Co je ale naprosto fatální? Scénář a tematická náplň. V prvním případě mluvím především o nelogičnostech, scenáristických dírách a nadmíře patosu. V druhém případě o tom, že námět o sobě je docela zajímavý, ale v důsledku neblahého ztvárnění působí jako těžká píčovina. Naprosto ostudné je mít v ansámblu takového borce, kterým je Pedro Pascal, a dát mu takovou blbou roli. Jeho antagonistická postava je zkrátka děsný vocas, který připomíná tuctového televangelistu. To jako ne-é. Postava Kristen Wiig je zpočátku docela zajímavá, ale v samotném závěru je také zazděna. Koneckonců v závěru je spousta věcí zazděných. Především díky již zmíněnému patosu. Toť asi vše.

plakát

Chlast (2020) 

Dánové to prostě umí... Možná nejlepší film, co jsem za poslední rok viděl. Zároveň snad nejlepší filmový počin o alkoholu ever. Především oceňuji, že tato problematika je zde rozebrána ze všech možných úhlů. Není zde žádná moralizace a žádné předsudky. Co dále říci? Úžasné herecké výkony (Mikkelsen opět dokazuje, že je dokonalý herec), skvělé postavy, vypiplaný scénář... A hlavně ty uvěřitelné emoce. Doporučuje 5 najebaných učitelů z 5.

plakát

Amonit (2020) 

1 hvězda za zvolené prostředí, 1 hvězda za paleontologii a 1 hvězda za Kate Winslet a Saoirse Ronan, které podaly přesvědčivé herecké výkony. Naopak -1 hvězda za natahování a celkovou nudu a -1 hvězda za celkovou nedotaženost. Takže uděluji 3 koprolity z 5.

plakát

Pro balík prachů (2020) 

Je to další film, kde Liam Neeson hraje Liama Neesona. A mě zase bavil. Někdo v komentářích uvádí, že je zde přítomna naivita. A já souhlasím. Přesto je nutné ocenit relativní originalitu a nezastavitelné tempo. Je jasné, že je to jednohubka, ale pořád kvalitní. Uděluji filmu 4 po domácku vyrobené bomby z 5.

plakát

Mank (2020) 

Další film, který mě opravdu sere. Vím, že je zde přítomno mnoho kvalit definujících režisérské schopnosti Davida Finchera. Po technické stránce brilantní, hravé. Několik scén je velmi dobře vypointovaných, a to i díky přítomnosti břitkých dialogů. Výprava je rovněž velmi vydatná. Také stylizace spolu s ozvučením představují velký klad. Nezbývá též zmínit skvostné herecké obsazení. Oldman opět splývá s rolí. Dále zde máme Charlese Dance, který si opět střihl "Tywina". Z hereček mě potěšila přítomnost Amandy Seyfried a Lily Collins (musím opět o ní napsat topoi - tedy to, že je prostě nádherná a cute). K čemu ale to všechno, když po dějové stránce se jedná o děsnou nudu? Filmu chybí nějaký náboj, který by ho vedl vpřed. Zároveň snímku příliš nepřispívá to, že se podle mě ztrácí ve své mnohovrstevnatosti. Řeší se toho zde příliš hodně, až je toho ve výsledku příliš málo. Zkrátka zklamání. Uděluji filmu 3 v bedně schované flašky z 5.

plakát

Chalífát (2020) (seriál) 

Oceňuji především odvahu a nekompromisnost tohoto seriálu. S kontroverzními tématy se rozhodně nemaže. Jednu hvězdičku z možného stoprocentního hodnocení přeci jen odebírám. A to kvůli určitým nedostatkům scénáře v závěrečných epizodách a stupiditě některých postav. I když druhý případ mohl být výsledkem určité intence. Takže 4 hvězdy.

plakát

Lucy (2014) 

Film by se spíš měl jmenovat "Sjetá Scarletka". Za ni uděluji aspoň tu 1 hvězdičku. Jako ok. Jedná se o ambiciózní snímek, který by sám o sobě mohl být neškodnou jednohubkou s několika drobnými vědecko-filozofickými přesahy. Nicméně... z filmu se postupně stává děsnej maglajz, což je korunováno naprosto WTF koncem, který měl být zřejmě parafrází na 2001 Výsledek však působí katastrofálně. Film se k tomu tváří tak vážně, až je to paradoxně k smíchu. Prostě jedna hvězda a never again.

plakát

Americká elegie (2020) 

Za mě velmi dobré. Poutavý příběh z prostředí amerických rednecků, které bylo vykresleno (asi) dosti přesvědčivě. Film stojí na řemeslně dobře provedené práci R. Howarda a na skvělých hereckých výkonech. Myslím si, že Amy Adams si jde pro Oscara. Její výkon byl vskutku přesvědčivý. Potěší i soundtrack od dua Fleming - Zimmer. Na závěr však musím podotknout, že mi z nějakého důvodu vadí to, že na konci amerických biografických filmů je nutné prezentovat pasáž s autentickými fotografiemi a videi skutečných aktérů. Jako jo, ocenil jsem podobnost mezi nimi a herci. S tím nemám problém. Spíše tento přístup vnímám jako kýč. Filmu tedy uděluji 4 dávky heroinu z 5.

plakát

Mistrovská úroveň (2020) 

I když se jedná o jednohubku, uděluji 5 hvězd. Podle mě skvělá šílenost, která se nebere vůbec vážně, je plně funkční a především - kurevsky zábavná!!!. Tedy na rozdíl od Tenetu, že... Kanonáda akce, hlášek a brutality. Zkrátka YES!