Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (309)

plakát

Sebevražedný oddíl (2021) 

Po těch otřesných trailerech je tohle pro mě obrovské překvapení. Původně jsem ani na snímek nechtěl jít, ale po všech těch fajn recenzích, jsem tomu musel dát šanci. A ještě že tak. Jeden z nejlepších kinozážitků letoška. Jediné v čem mě film vysloveně zklamal, je soundtrack. Nebyl špatný, ale na Cruellu v tomto směru nemá ani náhodou. Velmi mě překvapilo tempo, který snímek má už od úvodu, který se nese v duchu Vojína Ryana, kdy se Gunn nebojí řádně pročistit řady našich (anti)hrdinů. Snímku sluší mládeži nepřístupný formát, a tak se tu vraždí o stošest ve stylu Johna Wicka. A to je dobře. Je také super, že někdo v dnešní době dostal tolika volnosti a natočil si prakticky, co chce. A je to vidět. Tolik nápadů (kamerových náletů, členění do kapitol, vraždění) se jen tak nevidí každý den. James Gunn vytvořil prostě skvělou zábavu, která se ani na chvíli nebere vážně a která neskutečně uteče. Skvělé herecké obsazení tomu pak dodává takovou třešknku na dortu. Nejlepšími postavy jednoznačně opět Harley Quinn ale také lasička (ta vypadá jak vlk z Tří bratrů a je to skvělé) a samozřejmě Slyův dabovaný Žralok. Přesto nemohu hodnotit plným počtem. Něco tomu chybělo. Chvílemi tempo polevilo a bylo vidět, že film je vlastně o ničem. Je to prostě jen zábava. Nic víc, nic míň. 8/10

plakát

Expedice: Džungle (2021) 

Expedice: Džungle je novým filmem od Disneyho a krásně nám ukazuje, jak nám podobně laděný dobrodružný film v posledních letech v kinech chyběl, protože se čoověk ve výsledku spokojí i s tímto veskrze průměrným (chvílemi až podprůměrným) filmem. Přitom začátek ve stylu Mumie a eskapád z Pirátů z karibiku je více než fajnovým. Za rytmu orchestrálního Nothing Else Matters se nám vysvětlí hlavní zápletka vcelku i zajímavého příběhu. Načežnse nám představí hlavní hrdinka Emily Blunt, která je chytřejší a silnější než-li všichni muži. Feministky by jistě jásaly radostí. Rukopis Disneyho je více než zřejmý. Snímek je “Family friendly” a tak neuráží nikoho a jsou zde zastoupeni všichni, nehledě na tendence té dobý. Největším kladem filmu jsou rozhodně hlavní dva herci, kdy hlavně Dwayne Johnson a jeho černý humor použitý za každou cenu film skvěle odlehčuje. Největším zklamáním jsiu záporáci z kterých nejde ani na chvíli strach (Zlatá Mumie). Taktéž rozhodně platí, že první polovina je lepší té druhé. Je skvěle odlehčená a báječně utíká. Ve druhé polovině tempo naopak lehce povolí a film je ještě více rutinějším a zde už jsem se začínal i chvílemi dosti nudit. Je škoda, že takováto dobrodružství nevídáme v našich kinech častěji. Bohužel však tohle je až přespříliš průměrný snímek, který táhnou pouze ústřední herci. 5/10.

plakát

Čas (2021) 

Překvapivě ne tak špatné, jak to mohlo být. I když je pravda, že Čas neskýtá příliš zajímavý příběh. Ale ten je naštěstí vytěžen do maxima. M.Night Shyamalan už zdaleka neni v takové formě jako před 20 lety, ale stále si každý jeho další film nenechám ujít. Čas má zcela jednoduchý příběh, kdy je rodina na exotické dovolené. Zde přijmou nabídku nestandartního výletu do tajné zátoky (spolu s další rodinou). Ovšem ta zátoka je speciální. Lidi zde stárnou mnohem rychleji. Dost se mi líbila skupinka lidí v zátoce, kdy každý byl jiného povolání a dle toho se snažil vyřešit danou situaci. Sázka na nepříliš známé herce se také vyplatila. Herci zahráli dobře. Skvělá byla také klasicky u Shye kamera. A nakonec i vyůstění příběhu bylo fajn. Ale délka filmu byla zbytečně dlouhá, postavy jsme moc do podrobna nepoznaly a tak bylo některé dění totálně bez emocí. A jak už jsem zmiňoval příběh byl hodně průměrný až podprůměrný. Přesto ve výsledku nemohu říct, že bych si film neužil. Byl prostě “jen” dobrý. 5/10.

plakát

Loki (2021) (seriál) 

Loki je pro mě osobně zatím nejlepší z trojice nedávných seriálů (Wandavision a The Falcon and the Winter Soldier) a to docela s přehledem. Seriál mě především překvapil svou nápaditostí a svým celkovým pojetím. Je hodně podobný jiné taškařici Thor: Ragnarok. Antihrdina Loki (Tom Hidlestone) zvládá svým charismatem a herectvím seriál utáhnout s přehledem a má k tomu navíc dva zdatné parťáky Owena Wilsona a Lokiho v dámském provedení. I když musím se přiznat, že mě seriál nejvíce bavil z počátku, které sršely nápady a byly hodně zajímavé a tak utekly jako voda. Ve druhé polovině už jsem se chvílemi i nudil a celkově cítím, že z tématu šlo chvílemi vytáhnout více (různé apokalypsy a TVA). Konec seriálu ukázal potenciální budoucí odvíjení Marvelovského (multi)universa. Stále se však nemůžu rozhondout zda mě to těší či ne. Celkově Loki je pro mě spíše milým překvapením, které však má taky nějaké to “ale” kvůli kterému jsem ani na chvíli nad plným hodnocením neuvažoval. Loki rozhodně uteče, pobaví a někdy i překvapí. A za vidění rouhodně stojí. Zřejmě i proto jak bude nejspíš pro Marvel důležitý v orientování se v dalších filmech. 70%.

plakát

Black Widow (2021) 

Black Widow je pro mě velkým zklamáním a filmem, jenž se zařazuje po bok vůbec těch nejhorších Marvelovek (Kapitán Amerika 1 a Iron man 2 zdraví). Přitom úvod a vlastně celá první polovina je skvělá. Už od prologu je Black Widow překvapivě temná a relativně přímočarým akčňákem se skvělými akčními scénami a fajn titulky po vzoru bondovek, kde nám je ve zkratce ukázán Nataši výcvik. Z jejího mládí toho vidíme po hříchu málo, avšak i po skoku do současnosti (tedy do období mezi Civil a Infinity war) se toho o ní nic moc nového a zajímavého nedozvíme. Příběh nám ukáže jednak krásy Norské krajiny, tak i Budapešť (bohužel ne tu co bychom určitě všichni vidět chtěli), Maroko a jakési vznášející sídlo těch zlých. Jak jsem jim napsal tak první polovina je lepší té druhé. A to o dost. Zhruba do scény než jsem opět na scéně objeví David Harbour v roli jakéhosi Sovětské verze kapitána (soudruha?) Ameriky. Ten hláškuje a ztrapňuje se o stošest, přesto jasnými královny filmu jsou hlavní hrdninky (Scarlett Johansson a Florence Pugh). Obě hrdinky se správně doplňují a je radost na ně pohledět. Od vysvobození Harboura jde snímek do kopru. Tempo uvadlo, temnota upadla do zapomnění a krom veškerého hláškování, tvůrci nekde pozapomněli funkční a nepředvítalný scénář. Protože ve druhé polovině se snímek překlopí v jeden velký klišé digibordel s nezajímavým vyůstěním děje, který je násilně roubován k tomu, aby se mohl vyjádřit k MeToo kauze. A nedaří se mu to. Akční scény už po Tenetu ničím nemohu překvapit a oslnit. Obzvláště závěrečná bitva je nudou obrovskou, kde se děje tolika nemožných věcí až na tom zůstává rozum stát. Druhá polovina byla pro mě opravdu velkým utrpením, které nespravilo ani následné nečekané objevení Olgy Kurylenko v roli hlavní záporačky. Přitom právě silný záporák s charismatem a možností zvítězit tu opravdu hodně chybí. A je jednu z hlavních příčin kvalitního úpadku druhé poloviny snímků, kde nefungovalo takřka nic. Ani jakoby nečekané plány hlavních hrdinů. Black Widow je velkým zklamáním, avšak fanouškovi Marvelu asi stejně nic jiného než shlédnutí doporučit nelze. Jinak se asi nebude dát za chvíli vyznat v tomto universu. Byť je to snímek zhola zbytečný a nic nového nepřinášející. 35%

plakát

Něco z Alenky (1988) 

Můj druhý viděný Švankmajer a musím říct, že jsem hrdý, že náš stát se může chlubit takovýmto osobitým tvůrcem světového významu. Něco z Alenky vypráví příběh Alenky z říše divů trochu jiným způsobem. Dětský pohled střetávající se s realitou snu. A musím se přiznat, že jsem se toho trochu obával a z počátku se i nejistě ošíval a říkal si jak vydržet tohle skoro hodinu a půl. Poté se mi nejspíše podařilo naladit na tu správnou vlnu a film jsem si neskutečně užil. Dětská představivost je nádherná věc a tohle  zobrazuje naprosto skvělým způsobem. Dokonce balancuji s myšlenkou, že tahle Alenka je tou lepší s porovnáním s Timem Burtonem. Tahle myšlenka se ve mě zrodila hlavně pár dní po shlédnutí, kdy na snímek musím čas od času myslet. Myslím si že pravdivost tvrzení mi ukáže třeba někdy následné opakované shlédnutí. (Ovšem to mě v nejbližší době jistě nečeká). Proč tedy nakonec jen za 4? Nejspíše proto, že prvních 20 minut nebylo ideálních a ne úplně jsem si tento snímek užíval. Opakované shlédnutí jistě ukáže víc. 80% zatím.

plakát

Ledová archa (2013) 

Bong Joon-ho mě poprvé zklamal. Ledová Archa za mě tedy ani z daleka nedosahuje kvalit jeho jiných filmů (alespoň těch co jsem zatím viděl) a je to škoda. Námět skrýval nadějí na dobrý film se zajímavou myšlenkou (obzvláště od Bonga...). Jediné v čem predikce nezklamala je opět fajn sociální kritika a samozřejmě herecké výkony. Chris Evans se vyprofiloval do sympaťáka, jenž utáhne snad již jakýkoliv film. A zde se mu to opět daří. V čem však snímek hodně ztrácí je nezajímavý scénář, který dle méhoo dost mrhá potenciálem zmrzlého světa, který brázdí vlak, který nezastavuje. A vněm poslední přeživší světa, jenž si vytvořili svou společnost se značnými sociálními rozdíly. Tudíž se nic nezměnilo, jen prostor k žití je jaksi menší a neustále se pohybuje. Je opravdu škoda, že příběhově je snímek nezajímavý až běda. Dokonce i přes vstřícnou délku, která neslibovala nudu, nakonec film nudný byl. 40%.

plakát

Tiché místo: Část II (2020) 

Musím říct, že se mi překvapivě dvojka Tichého místa líbila více něž jednička. Asi to je tím, že jednotka krom úchvatného prologu a hodně zajímavého nápadu nic jiného nenabídla. Dvojce se naopak již daří hodně zlehka načrtnutý svět z jednička zdařile rozšiřovat. Prologu se opět daří skvěle zaujmout.  Ukáže nám konečně jak invaze začala a to je podívaná, která opět za to stojí. Má to skvělou atmosféru a i se daří navodit jisté napětí. I příběh dokáže zaujmout už a má své opodstatnění. Avšak i nadále zůstává leckdy rozum stát nad chováním některých postav. Johnu Krasinskému se ale i přes jisté neduhy opět podařilo zaujmout a bude bezesporu zajímevé sledovat nadále jeho kariéru. Řemeslně totiž není filmu, co vytknout. Cillian Murphy skvěle doplnil Emily Blunt a herecky je film tedy perfektní. Do třetího dílu by bylo fajn ještě lépe promyslet příběh, protože jde vidět, že tento svět má rozhodně co nabídnout a jeho potenciál lze ještě nějakou tu dobu konstruktivně ždímat. Tiché místo 2 lze tedy rozhodně bez problému doporučit. Nečekejte však bezchybný film, ale jestli se Vám líbila jednotka, dvojku minout nesmíte. 70%.

plakát

Cruella (2021) 

Můj první letošní film v kině a musím říct, že zklamaný vůbec nejsem. Šel jsem především na snímek kvůli Emmě Stone, ale výsledek překvapil. Obsazení bylo ve výsledku ještě lepší než jsem čekal, především Richard Jewell hodně potěšil. A Emma Thompson zvládla hlavní záporačku úplně famózně. Přesto hlavním plusem filmu je skvělý soundtrack (rockové 60’ a 70’ léta ja prostě miluju). Scénaristicky film už tak originální není. Zápletka je vcelku tuctová, ale natočeno je to (na Disney) dosti nekonvenčně. Londýn své doby se povedlo vystihnout skvěle i jejo atmosféra. Obzvláště módní souboj mezi Cruellou a Emmou Thompson je skvělý a nápaditý. Cruella je film, který je vtipný a i přes svou délku (na rodinný film od Disneyho delší než je zvykem) stejně nenudí. Hlavní postava není (po vzoru Jokera) typickou kladnou postavou, která je do morku kosti hodná a ctnostná, ale přesto jí fandíte i tak. I když ve výsledku by spíše bylo přesnější přirovnání k Deadpoolovi než-li k Jokera. S tím má Cruella společného hlavně skvěle využitý soundtrack. Je to sice jednohubka, ovšem jednohubka která zabaví nadočekávání a nenudí. Hodně slušných 75%.

plakát

Portrét dívky v plamenech (2019) 

Jeden ostrov, samé ženy a 18. století. To je Portrét dívky v plamenech. Francouzské romantické drama o malířce, jejíž úkol je naportrétovat jednu ženu, které zemřela sestra. Avšak nesmí o tom vědět. Pomalinku však slečny mezi sebou zažehnou city, které sami neočekávaly. Mnohokrát omílané téma s viditelným závanem feminismu (což není výtka!) a velmi pomalým tempem. Je to však nádherně nasnímané a zahrané drama s uvěřitelnými emocemi. Délka sice mohla být kratší, přesto je mé hodnocení stále na hraně (mezi plným počtem a čtyřmi hvězdičky) a myslím si, že ještě nějaký čas bude. 8 a půl/10.