Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pro rodinu s dvěma malými dětmi to měla být dokonalá dovolená. Luxusní hotel v tropickém ráji a hoteliérův tip na tajnou pláž coby potřebná špetka dobrodružství. Na první pohled ta pláž opravdu nemá chybu – je nádherně písčitá, obklopená skalami a blankytně modré moře láká k tomu, abyste do něj okamžitě skočili. Na druhý pohled už to tak ideální není, protože z přítomnosti dalších opalujících se turistů je jasné, že podobný „tajný“ tip dostalo mnohem víc lidí, i když pořád nejde o nic, co by mělo rekreanty znepokojovat. Trable v ráji se projeví až ve chvíli, kdy děti na pláži najdou opuštěné věci patřící jiným hostům hotelu a z moře vytáhnou mrtvolu. Než se z prvotního šoku vzpamatují, čeká je mnohem větší otřes – všichni náhle nevysvětlitelně rapidně stárnou, což je patrné zejména na dětech. Tam, kde před chvílí stáli dva prckové, jsou teď vyděšení teenageři na prahu dospělosti. Všem na pláži je záhy jasné, že pokud se chtějí dožít večera, musí okamžitě vypadnout. Jenže to nějak nejde… (CinemArt)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (438)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pláž, kde rychle utíká čas, je zajímavým motivem pro rozehrání dramatu skupinky postav, co jsou odsouzeny k raketově rychlému prožití zbytku života. Ač je námět lehce mrazivý, příliš tísnivý film není. Něco hutného a temného mi tu chybělo. Možná znepokojení, jaké vyvolává skvělý plakát. Přitom dojde i na několik drsnějších scén jako třeba operace či zlámání si většiny kostí. Naopak mnohé scény jdou mimo kameru a jsou ponechány na divákově představivosti. Kdyby byl film napínavější, nevadilo by mi to. Kvůli pointě a závěru nakonec přidám i čtvrtou hvězdu, s tím jsem byl spokojen. Herecky obstojné, nejlepší byl Rufus Sewell. Krásná pláž, slunce, koráli. A rez, to je svinstvo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

M. Night Shyamalan a tajuplný ostrov, kde se rychle stárne. Občas se objeví zajímavé hrátky s kamerou a ze začátku se dá mluvit i o nějakém napětí. To co se tam začne dít po cca 30 minutách je scénáristický bordel a neumětelství, kterým Moon dokazuje, že první tři režijní počiny, byly souhrou záhadných okolností, díky kterým vznikly poutavé filmy. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Doufala jsem, že Skleněný zůstane trapným excesem v Shyamalanově filmografii, ale bohužel se zdá, že král mystery někde zapomněl žezlo, korunu i hermelín. Začátek je skvělý, atmosféra houstne, ale od momentu, kdy šibne doktorovi, se ze slušně rozjeté mystery stává béčkový horor, tam už chyběly jen mrtvoly vylézající z hrobů (aspoň kosti zemřelých sloužily jako drbátka, že?). Tak takhle tedy opravdu ne, na příští Shyamalanův film již si dám pozor a raději se mu obloukem vyhnu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Pravdou je, že som chcel, aby "Old" dopadlo ako skvelý film. Nápad bol vynikajúci a ponúkal obrovské množstvo skvelých možností. No jedna vec je námet a druhá vec je spracovanie. A tu som mal pocit, že sa M. Night Shyamalan držal trošku pri zemi a je to škoda. Pretože to mohlo ponúknuť viac skvelých vizuálov, ktoré by umocnili atmosféru. V jadre necítiť z filmu ani nejakú výraznú beznádej (hoci je tu pár kvalitných scénok), ani nejaké silnejšie napätie ani nejakú desivejšiu atmosféru. A to je presne to, čo by tento film posunulo niekam. Kto je reálnym zloduchom zistíme už hneď na začiatku (opäť, trošku škoda) a finálny zvrat je spracovaný síce dobre, no neviem či by som ho označil za vynikajúci. Ale som za neho rád, lebo to aspoň dopadlo trošku tak, ako by som chcel. Drvivú väčšinu času som mal ale z filmu pocit, že sa snaží brať celú tú situáciu neskutočne vážne. A potom tam prichádzajú momentky, kde náš doktor rozmýšľa v ktorom filme hrali spolu Jack Nicholson a Marlon Brando. A keby sa to stane raz, som s tým v pohode, ale toto tu bude z jeho strany riešené asi 5x. A film tak podľa mňa mnohými scénkami len zabíja čas. Nemôžem povedať, že to čo sa deje nie je desivé. No film to nevie umocniť, aby to desivé bolo. Plus čo je tiež trošku škoda, vieme určiť, ktoré postavy sa z toho asi živé nedostanú. A mrzí ma to. Pretože mohlo to dopadnúť trošku inak, než by sme predpokladali. Okey film, ktorý ale mohol byť geniálny. Hodnotenie: C ()

choze 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film. Originální mysteriózní zápletka se záhy scvrkává na survival a otázky kdo přežije, jak se dostane z pláže a co přesně má z celé situace hotel - celou dobu víme, kdo za tím stojí, jen nevíme proč. Přesto baví gradujícími peripetiemi postav a před koncem na mě dolehla tíha ze stárnutí a s ním spojenou bezmocí i smířením, plus závěrečné odhalení nastoluje fajn morální dilema. Z filmu čiší shyamalanovsky off atmosféra, nápaditost i onanie (okázale kreativní kamera se mi místy líbila, místy mě otravovala) a postavy si tu příliš neoblíbíte (nechybí další shyamalanovská manželská krize, naštěstí to není taková pakárna jako ve Stalo se). Celkové dojmy jsou smíšené, ale spíš pozitivní. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (10)

  • Snímek je adaptací grafického románu spisovatele Pierra Oscara Lévyho a umělce Frederika Peeterse „Sandcastle“ z roku 2010. (Kuzmik)
  • Režisér a scenárista M. Night Shyamalan dal poprvé vědět o vzniku filmu 26. záři roku 2020, kdy sdílel oficiální plakát a název snímku. (Kuzmik)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Spin-offu G.I. Joe se v kinech nedaří

Spin-offu G.I. Joe se v kinech nedaří

26.07.2021

Hračkářský konglomerát Hasbro a jeho produkční společnost eOne, pod kterou v budoucnu budou vznikat i nové filmy ze série Transformers, jistě doufal, že nový akční snímek Snake Eyes: G.I. Joe Origins… (více)

Co nového chystá M. Night Shyamalan?

Co nového chystá M. Night Shyamalan?

28.09.2020

Režisér M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Rozpolcený) si přes léto sehnal poměrně solidní obsazení pro svůj tehdy nepojmenovaný nový snímek. Nyní však slavný tvůrce konečně odhalil, o co vlastně v… (více)

Reklama

Reklama