Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (723)

plakát

Advokátka Věra (1937) 

V podstatě Falešná kočička naruby, jen asi tak o dvě třídy lepší. Zásluhu na tom má velice povedený herecký výkon Trudy Grosslichotvé v titulní roli, netradiční role pro Oldřicha Nového, silné obsazení vedlejších rolí a povedená hudba. Navíc je film dost krátký na to, aby nepřestal být svou naivitou roztomilý.

plakát

Třicet případů majora Zemana (1974) (seriál) 

Tento seriál nejsem při nejlepší vůli schopen hodnotit. Tuny ideologického slizu servírované v profesionálně vyvedeném balení, se zástupy výtečných herců, napínavými scénami a slušně zapletenými zápletkami. Ne, nemůžu hodnotit.

plakát

Podezření (1972) 

Napínavý snímek s výbornou hudbou Zdeňka Lišky, jistým režijním vedením Jiřího Krejčíka a moc dobrým obsazením. Jarmila Košťová v hlavní roli je řekněme adekvátní - nic úžasného nepředvedla, ale ani nijak neublížila - zato zbytek rolí je obsazen hereckými esy. Nejen ty rozsáhlé (Voska, Brzobohatý, Macháček aj.), ale i drobné (Slávka Budínová v další roli nešťastné ženské - tady na ni měla slabé dvě minuty a jak to krásně zvládla!). Vřele doporučuji!

plakát

Kantor Ideál (1932) 

S tímhle filmem bych neměl žádný problém - nebýt faktu, že jsem při jeho sledování měl neodolatelné nutkání uhodit Anny Ondrákovou něčím hodně těžkým po hlavě. Normálně bych mouše neublížil, ale Ondráková - podobně jako například Ferbasová - má v sobě něco, co ve mně probouzí surovce. Lamač v titulní roli je místy parádní, místy už tolik ne. Parádní naprosto pořád jsou potom Světla Svozilová coby pověrčivá učitelka Plašilová a Darja Hajská jako třídní práskačka. S tradičně solidními Nedošinskou, Pištěkem a Šléglem - a neodolatelnou Natašou Gollovou, která má ve filmu rozhodně víc než jednu větu a už tehdy neměla problém přehrát všechny v okolí - tvoří důvod, proč se na tuhle značně nablblou komedii dívat.

plakát

Pěnička a Paraplíčko (1970) 

Nejslabší ze série celovečerních Hříšňáků, ale i tak perla. Překrásně zahrané všemi (včetně paní Bohdalové, kterou silně nemusím), a navíc ta hudba! Zdeněk Liška byl génius.

plakát

Záhada v Karibiku (1983) (TV film) 

Divadelní a filmová legenda Helen Hayesová je v roli slečny Marplové naprosto neodolatelná - škoda, že zbytek ansámblu byl už typicky televizní.

plakát

Touha Sherlocka Holmese (1971) 

Musím se omluvit - asi bych neměl hodnotit, viděl jsem jen asi dvě třetiny filmu. Přesto si myslím, že jsem schopen nějaké kritické reflexe. Lukavský a Voska jsou naprosto fantastičtí v rolích Sherlocka a Watsona, a ani další obsazení nezůstávají pozadu (dokonalí Brodský, Macháček, Rosůlková, Herz aj.). Problém spočívá v tom, že se ten film děsně táhne - některé gagy a slovní hříčky jsou famózní, ale mezi nimi je často dlouhatánská pauza. Většina zábavy tak nakonec stejně spočívá ve sledování herecky dokonale sehrané ústřední dvojky.

plakát

Studujeme za školou (1939) 

Obsazení velice slibné, ale scénář dost kulhá... Mimochodem - snad jsem paranoidní, ale v některých záběrech mi pan Smolík připomínal Hitlera.

plakát

Hymna aneb Urfidlovačka (2000) (divadelní záznam) 

Zdá se, že záměrem Ladislava Smoljaka bylo především sdělit, že Tylova Fidlovačka není moc dobrá hra. To je ostatně pravda, ale s kvalitou Urfidlovačky si rozhodně nemůže nijak vyskakovat. A pomineme-li text, ani představení samotné není dobré. Pěvecké výkony zúčastněných byly mírně řečeno nevyrovnané. Herecké výkony naopak vyrovnané byly, ale bohužel v nesprávné části kvalitativní škály. Zatímco v cimrmanovských hrách předstíraně špatné výkony působí roztomile a humorně (a má to své odůvodnění), zde to jednak nedává smysl, jednak to dost ruší. Navíc jsem měl dojem, že z velké části se nejednalo o herectví předstíraně špatné, ale prostě jenom špatné. Docela ostuda. Když si člověk pomyslí, kolik skvělých inscenací po celé republice volá po zaznamenání pro příští generace, sledování tohoto jalového žertíku bolí dvojnásob. /// Pokud byste se na Hymnu přesto chtěli podívat, najdete ji v internetovém archivu ČT.