Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (644)

plakát

Wind River (2017) 

Tahle země není pro starý 0.9.

plakát

Kingsman: Tajná služba (2014) 

Je to jako by Matthew Vaughn klečel před starými Bondovkami, držel je za ruce, zhluboka se jim díval do očí, aby je během vteřiny popadl, ohnul přes koleno a pořádně jim naplácal na holou. Ale obojí dělá s láskou a na výsledku je to sakra znát. Kingsman je parádní jízda, plná šílené akce, fiflajícího Samuela L. Jacksona a zadku švédské princezny, které slabší triky naopak sluší, než by jí ubíraly na příjemném béčkovém vzhledu. Takhle vypadá čistá láska.

plakát

Okno do dvora (1954) 

Nejsem žádný fanatický vyznavač děl mistra Hitchcocka. Čti: nemám Hitche v TOPce, ani se po večerech nemodlím k bustě buclatého pána, ale za Okno do dvora prosím, aby byla tomuto režisérovi vytesána socha z mramoru. Hitchcock tady na ploše jediného bytu rozehrává s divákem hru na kočku a myš, kdy si bude hrát s vaším očekáváním do poslední minuty a jen tak vás nenechá vydechnout. Kde by jiný nudil už během půlhodiny, tam Sir Alfred baví skoro dvě hodiny.Pokud vás zrovna nenutí trnout hrůzou, nebo spekulovat o tom, jestli k vraždě skutečně došlo, či ne, tak vás baví vedlejšími příběhy lidí žijících v protilehlém domě, které do sebe skládá jako střípky z veliké mozaiky a to vše aniž by (mimochodem výtečná) kamera opustila byt, ve kterém ve svém kolečkovém křesle sedí přesvědčivý James Stewart. Po právu je tento kousek řazen mezi absolutní klasiku.

plakát

Rango (2011) 

Před odvahou tvůrců Ranga smekám svůj kulkami prostřílený westernový klobouk. Myslím si totiž, že tento příběh o zbloudilém chameleonkovi se dětem nemůže moc líbit a tím přichází o největší část potencionálního publika. Navíc všechny animáky z poslední doby se řídí frází: "Když se to nebude líbit, tak ať je to alespoň roztomilé. Co nenahrabeme v kině, nahrabeme na merchendinsingu." Rango na tohle všechno kašle. Kašle na dětského diváka, na roztomilá zvířátka, která by se dobře prodávala jako plyšové hračky. Skoro všechna zvířátka, která v Rangovi účinkují jsou... a nebojím se to slovo použít, odporná. Rango je prostě svůj. Zatraceně svůj. Přináší ulítlý příběh plný odkazů a nebojí se dělat si srandu z Leoneho klasiky, z Coppolovy Apokalypsy či Pána prstenů (vrcholným odkazem je ten na Strach a hnus v Las Vegas, kdy do auta, které řídí Johnny Depp, narazí ještěrka, kterou mluví Johnny Depp). Navíc je celý film okořeněný skvělým, občas černým, humorem, parádní hudbou a dokonalou animací. Smekám a tleskám.

plakát

Živě z Bagdádu (2002) (TV film) 

,,Víte co se právě stalo? Staly se z nás zprávy!" Upřímná výpověď o jedné z nejvýznamnějších epizod televizní žurnalistiky, kdy se krize v Perském zálivu stala prvním válečným konfliktem, který byl médii přenášen online a CNN se tak etablovala na krále televizního zpravodajství. Jedná se o velice zdařilý film, který ukazuje události bez příkras, či glorifikování. Novináři zde nejsou neohroženými hrdiny, kteří kličkují mezi vybuchujícími bombami, aby pořídili lepší záběr, ale ani to nejsou bezpáteřní hyeny, kterým je lidský život ukradený, jen aby dostali svůj příběh. Na televizní produkci má Živě z Bagdádu velice pěknou výpravu a perfektní střih, který svým tempem přesně vystihuje tu hektičnost novinářského života. A samozřejmě nesmím zapomenout na perfektní obsazení. V čele se dvěma členy mé herecké TOP 20 Michaelem Keatonem a Helenou Bonham Carter, které to tady pekelně sluší. Skoro démonický David Suchet je již jen příjemným bonusem. Jako vystudovaný televizní publicista nemohu hodnotit jinak :-)

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 (2011) 

Obsahuje spoiler k poslední knize ,,Trhněte si, mudlové!" Závěr ságy o brýlatém čaroději je přesně takový, jaký má být. Film má vysoké tempo, že by ani Michael Schumacher nestíhal řadit rychlosti. Navíc Yates skvěle zvládá filmovou zkratku a zase naopak přesně ví, kdy všechno zpomalit, kdy zastavit hudbu a přidat jen tlumené zvuky. Scénář je tentokrát celkem slušně opracovaný, všechny změny jsou ku prospěchu filmu, i když vynechání Červíčkovy smrti mě trochu zamrzelo (ne, že bych mu ji přál, jen mám rád Timothyho Spalla). Navíc je vše podtrženo skvělou hudbou. Že je zde málo emocí? Bez toho, aniž bych vyhrál týdenní ozdravný pobyt v Guantánamu, přiznávám, že jsem řval jako želva (několikrát) a nestydím se za to:-) Naopak v pravý čas vždy přijde nějaký vtípek, který odlehčí atmosféru. Ty mnohými vytýkaná úmrtí mimo obraz, což je mimochodem věrné knize, jsou v některých případech (hlavně v jednom) tak skvěle natočené a tak intenzivní, že i scéna, ve které by bylo v přímém záběru zabito 10 jedenáctiletých čarodějů, by neměla takovou sílu. Nevadilo mi ani to, že finále není tak epické, jak bylo slibované. Naopak ta "komornost", kdy se neustále cílí na hlavní protagonisty, se mi velice líbila. A epilog? Je stejně tak trapný a zbytečný jako v knize :-) Od roku 2000, kdy jsem si přečetl první knihu, uplynula dlouhá doba, ale pro asi nejvýznamnější část mého dětství, nebo spíše dospívání, budu mít vždy slabost. Takže klidně berte toto hodnocení jako hodnocení fanatického fanouška. U poslední části mé milované ságy, nemohu jinak. Jen doufám, že pokud se bude Harry někdy remakovat (třeba za 19 let:-), tak doufám, že filmy dostanou jednotný styl a hlavně budou na sebe lépe navazovat, ale to je také dáno tím, že se začalo filmovat, aniž by byly všechny knihy na světě. P.S. Poprvé v životě mě zklamalo mé milované multikino Ládví.

plakát

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 (2010) 

Kouzelnickou hůlku na srdce, (upíři, s tím kusem klacku si dejte větší pozor) ono by se to nechalo zkrátit, aby se celý děj vešel do jednoho filmu, ale proč? Ty peníze navíc filmařům rád zaplatím a užiji si o nějakou tu hodinu v potterovském světě navíc. Já si tento cestopis a průvodce kempování po zapadlých koutech britských ostrovů užil. Ty tábornické scény by se sice daly ořezat, ale tak když už se tvůrci rozhodli striktně držet knihy, tak proč ne. Jen škoda, že filmaři občas nepřidali alespoň letmý pohled do budování fašistické společnosti. Jestli je poslední Potter v něčem silný, tak jsou to jednotlivosti (nový totalitní vůdce ministerstva kouzel při projevu nervózně poklepává rukou stejně jako jeden slavný diktátor, který se proslavil svým knírkem a zároveň se Yates snaží o větší propojení s předešlými díly atd.) a silné emotivní scény (horová v Godrikově dolu, ničení viteálu, platonický tanec Harryho s Hermionou, či dojemný závěr). Výborné herecké výkony, vizuál a triky jsou již standardem. Veliké plus za kouzelnické souboje, které jsou natočené jako regulérní akční přestřelky. No a navíc je tady ještě úchvatný Příběh tří bratrů. Už jen za to, jak se Yates dokázal poprat s absencí Bradavic, které vždy utvářely atmosféru Harryho skopičin, si zaslouží plný počet. Výrazně lepší, než předešlý díl. A jdeme do finále! P.S. Nefanoušci knižních předloh, berte toto hodnocení s rezervou.

plakát

Voda pro slony (2011) 

Snímek dvou rozličných polovin, kdy se mi více líbila ta první, uvolněnější, kdy se seznamuje s prostředím cirkusu. Druhá vážnější polovina na mě působila již trochu utahaným dojmem, ale vše zachránila grandiózním finále. Nikdy bych nečekal, že toto napíšu, takže pozor je to tady: Robert "Jsem bledý outsider, miláček všech dívek" Pattinson mi tady nijak nevadil, role mu seděla a navíc se s ní dobře popasoval. Uf. Reese Witherspoon je jistota, ale tím, kdo si krade film pro sebe je úžasný Christoph Waltz, který tak po nevýrazném záporákovi v Zeleném sršni konečně dostal další zajímavou roli a jeho věčně opilý principál dává skoro zapomenout i na plukovníka Hanze Landu. Scéna, kdy si jde rozzuřený Waltz vyřídit účty se slonicí, která mu chvíli před tím vzala dráhu, patří k těm nejhnusnějším scénám, které jsem za poslední dobu viděl. Kromě dobrých herců disponuje Voda pro slony pěknou atmosférou (v první polovině mi připomínala Velkou rybu), zajímavou hudbou a skvělým vizuálem. Z Francise Lawrence nám roste obrovská naděje.

plakát

Do toho (2001) 

,,Anglie vynalezla fotbal a dala ho světu. Takže teď si ho vezmeme zpátky." Bez jakékoliv nadsázky je post manažera národního mužstva v Anglii jedním z nejprestižnějších a mediálně nejsledovanějších zaměstnání... Kdysi významný autor videoklipů Steve Barron si plní dětský sen snad každého Ira, když si ve snímku Mike Bassett: England Manager dělá srandu ze zkostnatělého anglického svazu, herního systému i fotbalových legend. Celý film je pojatý jako reportážní dokument, čímž sice ustupují některé narační složky do pozadí, ale i tak si snímek drží dobrý náboj, čemuž pomáhá výborný scénář plný vtipných hlášek (,,Co vás bolí?" - ,,Zápěstí."-,,Tak si sundejte kalhoty."). K tomu, aby mohla vzniknout takováto satira, zřejmě hlavně přispělo to, že reprezentace Albionu v roce 2000 vyhořela na evropském šampionátu a tak britská společnost zřejmě cítila, že se s tímto potřebuje vypořádat. Mike Bassett: England Manager je zajímavý snímek, který potěší každého fotbalového fanouška, plný výborných scének (Návštěva laboratoře, kde se zraní několik hráčů, či trénink bez míče.) P.S. Hodně potěšil Pelé, který jako favorita šampionátu označí snad každé mužstvo s výjimkou Anglie.