Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (44)

plakát

Deadpool (2016) 

Parodie jsou dobrá věc, ale není parodie jako parodie. Deadpool naštěstí patří k tomu nejlepšímu druhu - tedy těm, které se občas až bolestivě strefí do žánrových Achillových pat (třeba již v úvodních titulcích) a místy jsou opravdu vtipné. Ovšem ve druhé polovině kvalita značně poklesá a humor je již poněkud úporný a úmorný. Na film se podívejte, jste-li schopni dvě hodiny vstřícně přijímat koňskou dávku prostších žertíků, měsíční nálož originality za každou cenu i minimálně týdenní doporučenou dávku červené barvy. Na film se nedívejte, pokud preferujete konvenční superhrdiny, cizí milostné životy jsou vám skutečně ukradené a nefandíte drzým postavám.

plakát

Gauneři (1992) 

Musím zcela upřímně konstatovat, že do chvíle, kdy jsem pročítala zdejší recenze, jsem si neuvědomila, že prakticky celý film se odehrává v jedné budově. Byla jsem tak zaujatá dialogy, fascinovaná hereckými výkony a napjatá nepředvídatelným dějem, že mi to doopravdy ani jednou nepřišlo na mysl. A to je, myslím, pro Reservoir Dogs ta nejlepší vizitka... Na film se podívejte, pokud rádi sledujete začátky nynějších velikánů, s potěšením odhalujete skryté zrádce a užíváte si flashbacky. Na film se nedívejte, jestliže ke správnému zážitku potřebujete působivé exteriéry, nelibujete si v krvi a jste přesvědčeni, že většina postav by měla přežít.

plakát

V zajetí démonů (2013) 

Klasický to horor. Skutečně se vším všudy - prázdným domem, blikající žárovkou, trochou latiny a zasvěcených termínů, krví, oběšenkyní, imaginárním kamarádem, pololidskými příšerami i otevírajícími se dveřmi. Tato ozkoušená směsice nezklamala a nic lepšího už se z ní nejspíš dostat nedá; pokud vám však kromě strachu jde i o trochu originality a překvapení, není Conjuring nejlepší volbou... Na film se podívejte, jestliže máte rádi velké rodiny, typické exorcisty a děsivou pachuť "podle skutečných událostí". Na film se nedívejte v případě, že nenesete dobře leknutí, strašidelných domů už jste pár viděli a také pokud se chystáte stěhovat.

plakát

Frida (2002) 

Skvělá Salma Hayek (i když bez knírku), scény velmi vtipné i velmi dojemné, romantické i politické, spousta obrazů. Byla bych opravdu nadšená... jen kdyby se autoři od začátku rozhodli, zda film chtějí muzikálově a animačně prolínat (což se stylem Fridina umění docela koresponduje) a nezačali tak činit od prostředka. Na film se podívejte, pokud vás chytá za srdce pravá mexická atmosféra, rádi odhalujete příběhy za jednotlivými díly - a rozhodně si počkejte na nádherný závěrečný citát! Na film se nedívejte, jestliže absolutně nemůžete vystát nevěru, nelíbí se vám pohled na cizí bolest a vždycky doufáte v happyend.

plakát

Kobry a užovky (2015) 

Kdyby se kvalita filmu posuzovala podle četnosti vulgarismů, Kobry a užovky by jednoznačně získaly pět hvězd; jakmile však přihlédneme k dalším kritériím, hodnocení poněkud klesá. Herecky brilantní, ale zdlouhavý a ze začátku zbytečně parodický film s nelogickým poselstvím a zoufale alibistickým koncem. Na film se podívejte v případě, že vás pouhé slovo "drogy" přesvědčí, že se jedná o hluboké a psychologické dílo. Na film se nedívejte, jestliže nemůžete vystát jazyk jednadvacátého století, věčné H/hádky a celou řadu nepříjemných lidí.

plakát

Ex Machina (2014) 

Celou dobu je jasné, že se schyluje k velkému finále s dějovým zvratem. Brilantní komorní atmosféra poskytuje ideální podhoubí pro vznik konspiračních teorií... a skutečná pointa se pak (možná nevyhnutelně) stává značným zklamáním. Na film se podívejte, pokud jste obdivovateli technického pokroku, jeho souboje s morálkou, panenské přírody a zdravé porce klamů. Na film se nedívejte, jestliže vás nepotěší trocha sloupávání kůže či programátorské hantýrky, a především pokud s oblibou zkoušíte předvídat děj - pravděpodobně vymyslíte lepší závěr, než jakého se skutečně dočkáte.

plakát

Valčík s Bašírem (2008) 

Vždycky se cítím trochu provinile, když mě film na tak závažné téma neosloví - ale Valčík pro mě byl jedním z největších zklamání poslední doby. Přibližně od chvíle, kdy se zdůvodní přítomnost šestadvaceti psů, se film rozpadá výtvarně i příběhově v nesourodou podivnost bez pointy. I mě, coby skalnímu odpůrci patosu, chyběly jakékoli emoce, ať už na samotných nakreslených tvářích nebo v plochých chroptivých hlasech; tentokrát forma "působivé úsečnosti" nezafungovala... Na film se podívejte, zakládáte-li si na tom, že sledujete i něco jiného než hollywoodskou produkci. Na film se nedívejte, pokud od něj jakožto válečného očekáváte buď dojímavost, nebo faktičnost - nedočkáte se ani jednoho.

plakát

Sherlock: Přízračná nevěsta (2016) (TV film) 

V rámci detektivek snad mírně nadprůměrné, v rámci Sherlocků značně podprůměrné. Myšlenkový palác a přeskoky v čase vůbec nebyly špatné, ovšem z linie feministické sekty mi cukalo oko. Velmi slabé čtyři hvězdy. Na film se podívejte, máte-li rádi pachuť nadpřirozena, vůni minulých století a jemné kvílení melodramatu. Na film se nedívejte, jestliže vám jde o dobrou detektivku a disponujete intelektem dosahujícím minimálně úrovně doktora Watsona.

plakát

Juno (2007) 

Výtvarně velmi sympatické, příběhově v podstatě také, ačkoli děj by se dal převyprávět dvěma holými větami. Ovšem karikatury místo postav se po první hodině poněkud omrzí. Na film se podívejte, jestliže jste proti potratům, potrpíte si na podivné existence a máte rádi slang. Na film se nedívejte, pokud vám vadí nepravděpodobné postavy i situace a každého drzého spratka byste na potkání přetáhli.

plakát

Carrie (1976) 

Atmosférou knize velmi podobné. Možná by nezaškodilo zdůraznění náboženské linie, závěr ovšem opět úroveň pozvedá. Vlastně mám (kromě změny jména učitelky tělocviku, ke které nevidím pražádný důvod) jedinou podstatnou výtku - některé scény jsou skutečně dlouhé přes míru a člověka spíš než "působivé" napadne "úmorné"... Na film se podívejte, pokud se vám líbila knižní předloha, zakládáte si na co nejtragičtějších koncích a vyžíváte se v trestání zla. Na film se nedívejte, pokud neradi sledujete domácí násilí, mladí lidé vám lezou na nervy či pokud hledáte inspiraci k profesionální šikaně.