Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Drama
  • Komedie
  • Pohádka
  • Animovaný

Recenze (333)

plakát

Columbo - Smrt nabízí pomocnou ruku (1971) (epizoda) 

Detektivka, u které zná divák od začátku vraha, je jako matematický příklad s předem uvedeným výsledkem. Obojí se smrskává na postup bez napětí z toho, jak to dopadne. Možná by se Amíci cítili hloupě, kdyby to nevěděli od začátku, nevím. Každopádně takovou detektivku nezachrání ani sympatický detektiv. Podle obsahů uvedených u dalších dílů je jim tento nešvar společný, takže jim šanci nedám. Navíc v tomto díle nějak vyšuměla zápletka s nakrátko ostříhanou gorilou.

plakát

Solaris (1972) 

Po Stakerovi a Andreji Rublevovi mé třetí setkání s Andrejem Tarkovským a mé největší zklamání. První část byla velmi slibná. Tajemství obklopující Solaris bylo hmatatelné a jeho účinky na člověka tísnivé. Z hostů mrazilo. Druhá část se však rozplizla do absurdního vesmírného románku a nekonečných záběrů na postavy, které buď mlčeli, nebo pronášeli patetická moudra. Zkrátka nudila. Sestříhání by filmu prospělo.

plakát

Pan Holmes (2015) 

Detektivní sklerotikon a hezký melancholický příběh o stáří, osamělosti a přátelství. Detektivní zápletka není nijak komplikovaná, ukazuje ovšem, co se může stát, když se vyšetřovaná osoba zachová iracionálně, což je mé tajné rebelské přání ve světě strohé Holmesovi logiky odhalující minulé a předvídající budoucí konání lidí. Podruhé jsem film viděl s manželkou a líbil se nám oběma. Jen to závěrečné uctívání kamenů si mohli tvůrci odpustit. Hltači akčních slátanin trestuhodně srazili hodnocení do neuctivé modré oblasti.

plakát

Píseň o Bernadettě (1943) 

Milý a překvapivě historicky věrný film. Jeho první polovina byla více naivistická, druhá zase emotivnější a duchovnější. Několika zjednodušením se sice nevyhnul, například v případě uvěření děkana nebo rozhodnutí Bernadetty pro vstup do kláštera, ale vše se do rozumně dlouhé stopáže zkrátka nevejde. Za nejjímavější scénu považuji rozhovor o utrpení. Je paradoxem Boží prozřetelnosti, že zřejmě nelepší knihu o zjevení Panny Marie v Lurdech napsal žid Franz Werfel.

plakát

Jdi a dívej se (1985) 

Ano, válka s sebou přináší spoustu zla, ale kvůli tomu ještě nemusím přes dvě hodiny koukat na ubulený ksicht přehrávajícího Kravčenka – že by nomen omen? – a ostatních pološílených herců a poslouchat hučící psychedelickou antihudbu. Pokud jde o zvěrstva, ty páchali Němci i Sověti. Je jasné, že v SSSR k tomu měli větší příležitost Němci. Sověti si to potom vynahradili v Německu. Celé mě to nějak otrávilo.

plakát

První velká vlaková loupež (1978) 

Jednou stačilo. Škoda, že se scénárista a režisér v jedné osobě nedržel celou dobu groteskního zpracování, ta prachsprostá vražda komplice ke gentlemanskému zlodějíčkovi vůbec neseděla. Ve srovnání s Podrazem (1973), v němž divák též nahlíží zlodějům pod ruku, je První velká vlaková loupež znatelně slabší.

plakát

Endeavour - Rekviem (2018) (epizoda) 

Slušný díl s hutnou atmosférou, ovšem představa, že vrah svlékne oběti košili a nechá ji na místě činu, zatímco těla se zbaví, je směšná; skoro stejně směšná, jako byla ta „manželská dvojice“ detektivů.

plakát

Plány a touhy (1991) (seriál) 

Přestože první díl a poslední díl jsou zbytečně ukecané, závěr je prvoplánově akční, některé zápletky jsou absurdní (ekoteroristi) a policie po Pištci vůbec nepátrá, mě tahle série celkem bavila. Jen figuríny jako mrtvoly opravdu nepůsobily příliš uvěřitelně.

plakát

Endeavour - Kvartet (2018) (epizoda) 

Povedená špionážní detektivka. Zavzpomínal jsem si při ní na ještě povedenější seriál Tinker, Tailor, Soldier, Spy.

plakát

Ztratili jsme Stalina (2017) odpad!

Přivedlo mě sem 20 % udělených v časopisu Českých drah. Zajímalo mě, jestli jsou oprávněné. A odpověď: Nejsou! Tohle je jasný odpad. To opravdu někomu přijde vtipná pomočená mrtvola nebo soudní tribunál v garáži? Pokud někdo stojí o inteligentní satiru stalinismu, doporučuji mu Pokání nebo Antiformalistický jarmark.