Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Atlas mraků

Atlas mraků (2012)

Filmové potěšení. Natočeno až absurdně, kdy jednotlivé zdánlivě nespojité kusy dávají dohromady ucelený snímek s přesahem, který ale mnohé odradí. A možná je tomu tak dobře. Ne všechny filmy musejí být přijímány masy diváků, ale sem tam se objeví vizionářské a nadčasové dílko, které zasáhne a postupem času nekoroduje jako ostatní skvosty, ale uchovává si ten příjemný odlesk po staletí. Film jsem již viděl několikrát a s chutí jsme se pustil i do knižní předlohy. Srovnávat tyto dvě díla nemá moc cenu, protože jsou takřka identické. Kniha je jedinečná ve stylu a film ve své podstatě také. Koncert hereckých výkonů nemá ani smysl komentovat, protože tuto sehranou symfonii se vidí málo kdy. Původně jsem chtěl na každém filmu najít alespoň něco dobrého případně špatného, nepovedeného. Udělám vyjímku a ponechám si tento kousek jako něco "co nemá chybu". Sečteno a podtrženo: Když chcete někam plout....

Strážci Galaxie

Strážci Galaxie (2014)

Jestli se nějaká Marvelovka od zlatých časů Avengers povedla, tak jsou to právě GoG. Vtipná galaxy kovbojka, která nenudí. Děj se řítí rychlostí warpu 8 bez jakéhokoliv sáhodlouhého vysvětlování, kdo je kdo, kde to jsme, jak to funguje a proč. Prostě jízda na vlně zlatých songů, které ač mohou působit rušivě dodávají tu trochu naroubovanou lehkost bytí. A přece dějová linie nebyla nijak složitá a vlastně měla i pár děr, které nebyli ani nijak maskovány. Ono při tomhle tempu nejde vysvětlit vše. Osobně bych rád uvítal větší vhled a vysvětlení "universe". Podvědomě jsem veškeré narážky, připomínky, odkazy pochytil, ale potřeboval bych více času na vstřebaní a poskládání si všech kousíčků dohromady. Ale to až po druhém shlédnutí. Jediné z čeho jsem trochu v rozpacích, byla závěrečná battle a způsob zničení hlavního záporáka. Trochu to postrádalo logiku, kdyby vzápětí vtipně neodkryli rodinné vztahy na place. Byla to prostě paráda, bez zbytečného patosu, konečně žánrovka s příchutí komixu, lehce béčková. Palec nahoru pro celý tým :).

Coherence

Coherence (2013)

Zrovna ve chvíli, kdy jsem si začal zoufat, že téma sci-fi se posunulo někam do říše laciných bijáků, narazím na tento klenot. Ono označení sci-fi je poměrně nadsazené. Spíše se jedná o multidimenzionální psychologické drama (v překladu Mind-Fuck). Roztřesená zamlžená kamera, výborně napsané postavy, děj propracovaný do posledního vlákénka zašmodrchaný v pavučině světů a lidí. Není třeba vznosných mezigalaktických lodí, výbuchů planet a laserových přestřelek. Úplně stačí jeden barák, šest normálních smrtelníků, jedna dlouhá noc a jedna nevyzpytatelná kometa. Není to pro každého, spoustu lidí to bude...hmmm...srát...možná i nudit. Ale fanoušci tohoto žánru si přijdou na své i za hranice svého vědění a chápání.

Hunger Games

Hunger Games (2012)

Začátek dlouhé ságy je opravdovým klenotem, alespoň pro mě tedy...Všechny další filmové (i knižní) pokračovaní nestály ani za lístek do kina. Proč zrovna první díl je nejlepší? Za prvé příběh a jeho dynamika: autoři nevysvětlují všechno polopatě a nemusejí nic vysvětlovat dvakrát. Za druhé atmosféra: jak se děj šíří splašeným tempem, tím více se prohlubuje atmosféra. Strach, nenávist, nejistota, rozhodnutí. Všechno je to tak nějak cítit ve vzduchu. A zatřetí Jannifer Lawrece. "May the odds be ever in your favor!"

Divoké historky

Divoké historky (2014)

Absolutní super majstr štych. Už při úvodní povídce jde rychle poznat, do čeho jste se to namočili. Úžasná kamera, snad nejlepší co sem měl možnost vidět v tomhle roce. Záběry z pozic nečekaných a neuvěřitelně efektních. Celková gradace všech historek je absolutně famózní a když už si říkáte, že dál to pokračovat nemůže...může...a mnohem více. S komedií mám vždycky strach a hrůzu, ale tady se trefili do černého a výborná černá zábava zaručena.