Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (1 216)

plakát

...a bude hůř (2007) 

Bál jsem se toho a bál jsem se hodně... ono sfilmovat tohoto tuzemského Bukowského, kterého četl snad každý, kdo se jen o alternativní kulturu jen otřel, totiž mohlo dopadnout totálně katastrofálně. Naštěstí měl režisér Nikolajev dost rozumu, aby příběh pojal nikoliv jako prvoplánovitou agitku proti komunistickému režimu, ale jako syrovou výpověď. K tomu geniálně zvolil černobílou kameru, neherce a autentickou hudbu DG307. Všechno dohromady tvoří dokonalý mix, který hyzdí jen uspěchaný konec. Jak mám k řadě Nikolajevovým filmům výhrady, tady trefil hřebíček na hlavičku. Dávám pět tykadel...

plakát

A co když je to pravda? (2005) 

Když jsem viděl poprvé, tak mě překvapilo, že i americká romantická komedie může být vtipná, zároveň i dojemná a udržet jistou dávku napětí. Teď po druhé jsem už střízlivější, ale přesto připouštím, že se na Just Like Heaven kouká příjemně a i když víte, jak to všechno dopadne, srdce se na konci stejně zatetelí blahem a bránice během dějových eskapád zůstane neušetřena. Pak dokážete odpustit i ty v jiných komentářích zmiňované nelogičnosti. Po vystřízlivění tedy za silnější tři... pěkně zahrané, nevtíravě milé a k tomu mé oblíbené San Francisko.

plakát

Adaptace (2002) 

Že Kaufman je magor par excelence, je mi jasné už nějaký ten pátek - v podstatě žádný jeho scénář nebyl tuctový - ale, že do nějakého filmu zakomponuje sám sebe, vytvoří si imaginární dvojče, zveřejní své mindráky a pochybnosti a do celého příběhu ještě zamotá vyprávění o orchidejích, by se nadál jen málokdo. Navíc tenhle celý mišmaš je plný narážek na scénaristické řemeslo, na tvůrčí krizi i na Holywood obecně. Ta motanice je ale chvílemi trochu velká, takže někdy Adaptace trochu ztrácí dech, ale to fanoušky psychoanalýzy asi nemůže rozhodit. Já jsem spokojen, ač k dokonalosti mi chybí lepší závěr a možná bych celkově trochu ubral...

plakát

Ad Astra (2019) 

Vzhledem k nízkému hodnocení jsem čekal nějaký propadák, ale opak je pravdou ... Ad Astra je existenciální bomba odkazující na Vesmírnou Odysseu, Solaris nebo svým niterným přístupem k Tenké červené linii. Tenhle film mi hodně sedl a ač uznávám, že nemusí být pro každého, považuji jej za nedoceněný. Pomalé a přemítavé tempo vyprávění skvěle sedí k vizuálu i hudbě a vytváří zvláštní přemýšlivou atmosféru. Pitt, Jones a Sutherland .... co dodat?

plakát

Adéla ještě nevečeřela (1978) 

"Hrátky v kanalizaci? Ó vy muži, někdy jste jako rozverní školáci," tahle věta perfektně vystihuje celý film. Nesmírná hravost, promyšlené vtipy, ukryté hlášky, Švankmajerův propašovaný surrealismus... Adéla zkrátka jede a i po letech umí překvapit. A ten skvělý pocit, když můžete s hrdiny odříkavat najednou, nebo ještě lépe o trochu dříve, jejich repliky? No slast...

plakát

Adelheid (1969) 

Sudety 1945, Körner a Vláčil ... stačí? Dobrá, přihodím ještě Čepek, Vostrčil a Černá. A nyní již máte dostatek indicií, abyste pochopili, že toto je jeden z nejlepších tuzemských filmů všech dob.

plakát

Agent bez minulosti (2002) 

Po letech jsem se zase pustil do Bournovic ságy ... a stále baví. Úvodní film už sice trochu vyčpěl a nefunguje tak syrově a surově jako kdysi, ale pořád je tenhle příběh o jedné amnézii, kontě v Curychu a holce, co nemá kam jít, dost super. A v bojových scénách na blízko dokonce brilantní. Kde to moc nevalí, je ta konspirační linka, která je až moc klišoidní. Ale to je jen drobnůstka ....

plakát

...a jitra jsou zde tichá (2015) 

Je to u mě někde mezi třemi a čtyřmi. Pro čtyři hovoří originální námět (nebudeme-li brát v úvahu, že je to remake), fakt hezké soudružky vojačky, koupací den, krásná příroda, minimum propagandy, Pzkpfw III a 38(t) a odsýpající děj. Proti rambovitost soudruha staršiny, nálet dopravního JU 52, přitroublost německého speciálního oddílu, to že to je remake a taková těžko popsatelná pohádkovost.

plakát

...a jitra jsou zde tichá (1972) 

Relativně nedávno jsem viděl remake, který byl sice fajn, ale trochu ramboidní. Nabízí se tak srovnání ... verze z roku 1975 je realističtější a asi i trochu krutější. Je rozvláčnější a trpí úpornou snahou o jakousi artovost, která se projevuje především v otravných snových retrospektivních scénách. Bojové scény krapet naivní, ale přesto celkem obstojně natočené. Velkým plusem je dobře vymyšlený a originální nápad zápletky konfliktu ženské jednotky s německým výsadkem. I přes svou stopáž si Jitra divákovu pozornost obstojně drží a řadí se k tomu lepšímu v žánru válečného filmu, co sovětská kinematografie nabízí.

plakát

Ajťáci (2006) (seriál) 

Boží! Ze začátku vždy pomalejší rozjezd, ale u pár dílů jsem se doslova válel smíchy po zemi. Suchý anglický humor té nejlepší kvality a absurdní scény, které vám bránici spolehlivě rozemelou na kaši. Řekl bych, že tenhle seriál byl trochu inspirací pro Teorii velkého třesku ... dva totální nerdi vs. hezká holka i normální zbytek populace. Vedle ústřední trojky, zbožňuji i oba Reynholmy a samozřejmě gotského zabijáka za červenými dveřmi ... A fascinuje mě i obrázek Jeho Božstva - Velkého špagetového monstra v IT kanclu v prvních sériích. Je vidět, že autoři mají pro různé subkultury velké pochopení - snad z nich i sami pocházejí. Zkusili jste to vypnout a zapnout?