Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (956)

plakát

Hořící Mississippi (1988) 

Nedokázal jsem se rozhodnout, který detektivní postup je lepší, přestože se zde ukázalo, který je efektivnější. Sice mám nějaké znalosti o podobných událostech a dokáži si je v hlavě představit, ale přesto je pro mě obtížné skutečně pocítit to, čím si konkrétní lidé museli projít. Proto adoruji každý podobně laděný film, který mi umožňují aspoň na chvíli se do jejich kůže vcítit. Tento mě sice nerozložil tolik jako jiné snímky, jelikož přišlo zadostiučinění, ale to, že i dnes má velkou výpovědní hodnotu, mu odpárat nelze.

plakát

Čekej do tmy (1967) 

Spoustu času se věnuje uvedení do děje a rozdání karet. Ty však dostane jenom divák, takže když se poprvé na scéně objevila Audrey Hepburn, tak jsem ani nedutal. Podobných momentů se přitom ve filmu objeví víc, přičemž například k jednomu z nich bohatě postačila pouhá černá obrazovka a ťukání slepecké hole. A postupně jsem měl radost čistě z toho, že jsem se na snímek mohl koukat a užívat si jeho preciznost.

plakát

Proč? 13x proto - Série 1 (2017) (série) 

Zaháčkovalo mě to už od samotného začátku, i když mi na seriálu něco nesedělo, jenže jsem neuměl přesně popsat, co to přesně je. A teď už to ani nedokáži odhalit, jelikož ten pocit v polovině série úplně zmizel. Poté mi zbyl jen děsivý, smutný, ale potřebný příběh s co nejlidštěji napsanými postavami, s absencí černobílého vidění světa a bez povrchních a ukvapených soudů. Prolínání dvou časových rovin, přesný střih, práce s hudbou a prostor pro různé teorie mě naštěstí ujišťovaly, že se stále jedná o pouhou fikci, jakkoli detailní a pravděpodobnou. (Netflix)

plakát

Mission: Impossible - Fallout (2018) 

To nejlepší, co série v minulosti přinesla, si tenhle díl vypůjčuje a přetváří v čirou filmovou esenci. Vyčítat se mu dá pouze to, s čím žánr běžně operuje. Další kroky a dějové zákruty se sice dají odhadnout dopředu, ale jsou tak precizně vysoustružené, že navzdory tomu dokáží ohromovat a lahodit zároveň. I když jedna akce střídá druhou, tak se nezapomíná ve správnou chvíli zpomalit a ani na postavy, které jsou tím nejdůležitějším, což ne vždy platilo. Ale i když je díl sebelepší, tak se nemůže zbavit toho, že už se v některých fázích začíná opakovat, ale naštěstí mi to vzhledem ke kvalitě sledování nekazilo. (Brno, Velký Špalíček)

plakát

Vikingové - Série 4 (2016) (série) 

Možná jsem na seriál příliš mírný, ale nižší hodnocení bych dával s těžkým srdcem. Na to, že se zdvojnásobil počet dílů, se o rozmělnění kvality nedá mluvit. Stačí si vzpomenout na ty nejvýraznější momenty této řady, které u mě stojí po boku toho nejlepšího, co seriál v minulosti předvedl, a je jasné, že se o žádné dojení nejedná. Navíc si tvůrci zaslouží obrovský palec nahoru za odvahu, za to, jakým způsobem přistupují k postavám, a za předávání pochodně. Už kvůli tomu nedám na seriál dopustit. (Netflix)

plakát

Černé zrcadlo (2011) (seriál) 

Už první díl ukáže, jestli bude seriál pro Vás. A ta atraktivita morálních otázek, potencionálního vývoje technologií, většinou mrazivé atmosféry a vyhrocených situací si mě získala okamžitě. Přestože je postupně rozmanitost dílů čím dál výraznější, tak většina z nich drží laťku proklatě vysoko a u spousty z nich bych si dokázal představit přetavení nápadu do celovečerní stopáže. Díky kratšímu času jsou však o to intenzivnější, ale i ty slabší vždy přijdou s nějakým nápadem nebo ozvláštněním. Oblíbené epizody: The Entire History of You, Be Right Back, White Christmas, San Junipero, Hated in the Nation. (Netflix)

plakát

One Punch Man (2015) (seriál) 

První epizody mi přišel zajímavější nápad než samotný seriál a k dalším dílům jsem se musel prokousávat. Ale nakonec jsem mu stejně propadl a od čtvrtého dílu jsem si je pouštěl automaticky. I když by se mohlo zdát, že akce bude jednotvárná, tak tomu tak není, jelikož se představí spousta rozmanitých protivníků i hrdinů, z nichž je spousta často bizarní. Z toho plyne i nenásilný, i když ne zrovna sofistikovaný humor, je to však bohatě vynahrazováno parodováním superhrdinských klišé. A potitulkové scény byly příjemným bonusem. (Netflix)

plakát

Avengers: Infinity War (2018) 

Je to tam. Několik dní před premiérou jsem nemohl usnout, jak jsem se nemohl dočkat, a stejně tak jsem nedokázal pořádně spát ani po ní, jelikož ze mě nechtělo vyprchat nadšení. V kině pro mě totiž bylo nachystáno spoustu různorodých lahůdek a překvapení, mi z hlavy jen tak nezmizí. Film se nesesypal jako domeček z karet pod návalem obrovského množství postav a jejich dějových linek, které se postupně protínají a neúprosně ženou dílo do finále. Dokonce se podařilo eliminovat chyby, které se většinou v marvelovkách objevují, a právem tak Infinity War zatím sedí na pomyslném trůně. A kdyby se jednalo o poslední snímek MCU s pár drobnými změnami, tak bych se ho nebál postavit po boku Temného rytíře. Kvalitnější blockbuster letos v nabídce pravděpodobně nebude. (Praha, IMAX)

plakát

Deadpool 2 (2018) 

Jelikož jsem si jedničku velmi užil, tak jsem se ani nesnažil snižovat svá očekávání, a tentokrát se je tvůrcům dokonce povedlo naplnit, a to vrchovatě. Sice se všechny známé ingredience objevují pouze ve větším množství, ale stále se jedná o trefu do černého a absence momentu překvapení filmu nijak neubližuje. O to víc potěší, když sem tam probleskne originalita v podobě ztvárnění záporných rolí nebo se úspěšně představí vedlejší postavy, které chci určitě znovu vidět. Nevadil mi ani vážnější začátek a pomalejší rozjezd. Případný třetí díl by už ale nemusel být jen další porcí toho samého, i když bych si asi ani tak nestěžoval. (Brno, Velký Špalíček)

plakát

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (2016) 

Už od začátku mě snímek chytil za srdíčko a nejednou jsem měl slzy na krajíčku, i když to nutně nemuselo být kvůli dojemnosti. Humor totiž fungoval stejně dobře. Film si mě získal i kvůli inovativnímu zacházení s tradičním pohádkovým schématem, který byl posunut ještě dál než v případě Ledového království. Ale na rozdíl od něj mě bavil celý film a z písniček mě nebolela hlava. A nádherné scenérie pak výsledný dojem podtrhly. (Netflix)