Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (964)

plakát

Smrtonosná past: Opět v akci (2013) 

Tak tohle si starouš McClane nezasloužil! Totální hodinu a půl dlouhá nuda, která kromě názvu a hlavní postavy nemá s původní sérií pranic společného! Co naplat Moorova řemeslná zručnost, když snímku podráží nohy snad ve všech ohledech špatný scénář? Nad zápletkou filmu zůstává rozum stát, o koncepci příběhu ani nemluvě, dialogy vržou od začátku až do konce, natož aby zazněla nějaká ta hláška. Akce je sice dobře nasnímaná, je jí zde ale docela málo a je tak okatě nereálná, že zásadně popírá na předchozích dílech tolik milovanou civilnost. Vedlejší postavy jsou ploché, nezajímavé a hlavně špatně zahrané. Což o to, Jai Courtney, seč působí coby Willisův sidekick spíše otravně, se ještě snaží, ale Cole Hauser vyznívá jako jeden ze záporáků už vyloženě směšně. A obsazení do té doby světu takřka neznámého Sebastiana Kocha vnímám jako vrchol zoufalosti. Zkrátka vyložené zklamání, které každému správnému akčnímu nostalgikovi zlomí srdce a místo kýženého úsměvu na tváři vžene slzy do očí.

plakát

Konečná (2013) 

He's definitely back! A tím nejstylovějším možným způsobem! Nekorunovaný král akčního filmu si snad ani nemohl pro svůj návrat vybrat lepší kousek než tuhle parádní řežbu, při jejímž sledování dostane radostí infarkt každý divák, který má srdce na tom správném místě. Zápletka je patřičně béčková, akce strhující a dynamická, hlášky úderné a samotný Arnold je zde i přes svůj pokročilý věk a vrásky na tváři pořád schopen seřezat pár odporných záporáků a být u toho stejně cool jako zamlada. Navíc mu při tom kryje záda několik sympatických vedlejších postav se svými vlastními příběhy, které spolu s Arniem tvoří neodolatelnou policejní jednotku, jíž se prostě nedá nefandit. Takhle komplexní a ve všech ohledech dokonalý akční film jsem už opravdu dlouho neviděl. Jednoznačně pět hvězdiček. A zdaleka ne jenom z nostalgie!

plakát

Nespoutaný Django (2012) 

Tarantinův tvůrčí vrchol a zároveň mistrovská pocta žánru, na kterém vyrůstal nejeden filmový fanoušek. Láska k westernu čiší doslova z každého záběru a člověk ani nestačí napočítat všechny citace ze svých oblíbených filmů, které dohromady tvoří jeden velký originální celek, jehož výjimečnost netkví ani tak v samotné zápletce, nýbrž ve způsobu, jakým k ní mistr přistoupil. Film je stejně jako většina Tarantinových snímků postaven hlavně na dialozích, jenž jsou sice místy trochu zdlouhavé, přesto jím však nechybí invence a hlavně režisérův osobitý černý humor, a také na velkém množství zajímavých a komplexně zahraných postav, z nichž jednoznačně mi v paměti nejvíce utkvěl DiCapriův záporák, z něhož mne mrazilo v zádech ještě dlouho po skončení závěrečných titulků. K tomu všemu ještě věhlasný tvůrce přimíchal krásné exteriéry, naprosto boží muziku a hlavně velkolepé akční finále, které je pro milovníky naturalistických přestřelek hotovou nirvánou. Tarantino zkrátka natočil další zářez do dějin kinematografie a hlavně po letech oživil tím nejlepším možným způsobem jeden neprávem zapadlý žánr. Respekt!

plakát

Přizdis*áči (2011) 

Žánr teenagerských komedií jsem nikdy neměl příliš v lásce a ani tento snímek na tom bohužel nic nezmění. Sice se mu nedá upřít jistá zábavnost a pokus o aspoň trochu inteligentní, i když nekorektní humor, nicméně po slibném úvodu se celý děj až na pár scén zvrhl jen v čím dál tím absurdnější sled bláznivých situací, který se věrně drží všech komediálních klišé a bez jakkékoliv invence směřuje do ryze čitelného a v podstatě vůbec nezajímavého finále, díky němuž na mě film nezapůsobil ani coby odpočinková komedie a v mých očích je jen další velkou nudou. Slabé dvě hvězdičky.

plakát

Moon (2009) 

Nápadité, ale nedotažené. Film sází na komorní atmosféru a vynikajícího Sama Rockwella v hlavní roli, na kvalitě mu ale ubírají zejména okatě levné triky a především nevýrazný scénář, který obsahuje plno nelogických a hluchých míst, díky nimž jsem se nejednou podíval na hodinky. Kdyby se tvůrce soustředili hlavně na příběh a plně využili jeho nepopiratelný potenciál, mohli vytvořit mnohem víc než jen sympatickou žánrovku na jedno podívání. V této podobě se jedná bohužel o ryze průměrný snímek.

plakát

Temný rytíř povstal (2012) 

Dechberoucí podívaná! Grandioznější zakončení jsem si snad ani nemohl přát! Dle mého názoru se nejedná jenom o jednoznačně nejlepší díl Nolanovy trilogie o Batmanovi, ale zároveň o jeden z nejlepších filmů, jaký jsem kdy viděl! Jen málo které dílo mi dokázalo nabídnout tak dokonalou směsici výborných efektů, propracovaných akčních scén, mistrného příběhu s filosofickým přesahem a skvělých herců, z nichž překvapivě mi nejvíce přirostl k srdci Joseph Gordon-Levitt, jehož horlivý seržant a později detektiv John Blake zde podle mě zastínil samotného hlavního hrdinu. Tahle kombinace mě prostě přibila do sedačky a já na necelé tři hodiny zcela zapomněl na všední realitu a doslova si užíval každou minutu tohoto úžasného počinu. Jeden z mála filmů, kterému v mých očích opravdu není co vytknout!

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Epická jednohubka! Celkem slušně jsem se u filmu pobavil, nicméně ve mně nezanechal ani z poloviny tak silné dojmy jako kterýkoliv díl Pána Prstenů. Snímek je totiž spíše než plnokrevnou fantasy někdy až zbytečně infantilní pohádkou, která sází hlavně na staré a osvědčené prvky v podobě známých postav a vynikající hudby, sama však vyjma nádherných exteriérů a božího Martina Freemana nepřináší vůbec nic nového a vytratí se z hlavy rychleji než je zdrávo. Ve výsledku se samozřejmě nejedná o špatný film, bohužel od takovéto látky jsem očekával mnohem víc než jen bezmála tříhodinovou nostalgickou jízdu. Mrzuté tři hvězdičky.

plakát

Hledám přítele pro konec světa (2012) 

Velké zklamání! Zápletka filmu je sice originální a skýtala spoustu možností, tvůrci jich však nedokázali využít a místo romantické komedie říznuté sci-fi twistem, kterou jsem očekával, vytvořili nepochopitelně melancholický snímek, jehož hrobem je chaotický scénář, jenž navíc totálně potopil potenciál ústřední herecké dvojice. Steve Carell je zbytečně nevýrazný a svojí postavě nedokázal vtisknout nic ze své charakteristické komiky, Keira Knightley je zase neuvěřitelně protivná a její postava si nedokázala za celou hodinu a půl získat moje sympatie. A to ani nemluvím o tom, že nezbytná chemie mezi dvěma hlavními představiteli vůbec nefunguje. Stejně jako celý tento film.

plakát

Skyfall (2012) 

Perfektní práce! I přes poměrně nudnou první třetinu se Mendesovi podařilo vytvořit napínavý špionážní thriller s dechberoucím finále, precizně propracovanou psychologií postav a hlavně komornějším příběhem, který celý film jednoznačně posunuje o level výš. A přesně něco takového látka potřebovala. Evoluce agenta 007 v komplexního moderního akčního hrdinu 21. století konečně dokončena! Daniel Craig je zkrátka bůh! A Javier Bardem ďábel!

plakát

Chaos (2005) 

Ve všech ohledech průměrná a klišovitá detektivka, která se celou dobu tváří jako epizoda z nějakého tuctového televizního krimiseriálu, aby v posledních dvaceti minutách divákovi zamotala hlavu zajímavým, i když trochu kontrontroverzním dějovým twistem. Oceňuji scénáristickou snahu o sofistikovanou podívanou, ale klasické přímočaré akční béčko, ve kterém si to Statham rozdá se Snipesem a které jsem také původně očekával, bych si užil mnohem víc.