Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Recenze (2 320)

plakát

Okamžik zlomu (2007) 

Fracture je solidní snímek s parádním obsazením, který mohl být geniální, kdyby ho točil někdo jako Brian De Palma či Martin Scorsese. Přišlo mi, že režisér si vypůjčil z knihovny "I ty můžeš natočit svůj pokus o noir film!' a řídil se podle této příručky. Bohužel moc doslova a hlavně bez nápadu. Provedení tohoto filmu bylo totiž neskutečně průměrné a to nakonec trošku srazilo mé hodnocení dolů. Pro žádný film asi není dobrá vizitka, když jeho divák každých pět minut přemýšlí nad tím, jak by tahle scéna vypadala, kdyby ji točil ten a ten, nebo jak by tenhle herec to zahrál, kdyby ho režíroval někdo, kdo ví, jak se to dělá. Na jedno podívání tenhle film zabaví, ale ta pointa a ten casting měl rozhodně na víc, než na "zabavení". 65 %.

plakát

Galaxy Quest (1999) 

Galaxy Quest je jedním z nejlepších příkladů, jak natočit parodii tak, abys si ji užili jak ti nejvíc hardcore fanoušci, tak lidi, kteří moc neví o filmech/seriálech, které jsou parodované. Zatímco Spaceballs (parodie na Star Wars filmy a dalo by se říct "předchůdce" tohoto filmu) je vtipnou záležitostí, která ale bohužel má slabší chvilky, které speciálně dneska bijí do očí (některé vtípky zestárly více, než by bylo potřeba), tento film nic takového nemá, protože není "doslovnou" parodií, jako právě Spaceballs. Galaxy Quest totiž mimo parodování (převážně) Star Trek seriálů/filmů vypráví ucelený příběh o partičce herců, kteří se (jak jinak) naprostým nedorozuměním dostanou do vesmírného konfliktu. A film čerpá humor z tohohle faktu, spíše než z kopírování celých scén. A právě proto, i po více než 16 letech od vydání, jsem se u něj opravdu pobavil a hlavně jsem byl hodně překvapen, jak dobře je udělán. Rozhodně si jej pustím znovu. 100 %.

plakát

Osamělý jezdec (2013) 

Po té vlně nenávisti, která se proti tomuto filmu strhla prakticky ihned po premiéře, jsem se dlouho zdráhal na tento film podívat, až jednou jsem samou zvědavostí nevydržel a film si pustil. Takhle, je to něco, co si pustím podruhé? Ne. Předvádí zde Johnny Depp něco jiného, než v posledních cca 10 letech? Ne. Měl mít tenhle film tak monstrózní rozpočet, jaký ve finále měl (není známé přesně číslo, ale odhaduje se, že i s reklamami a různými promo akcemi se rozpočet vyšplhal až k 300 miliónům dolarů!!!)? Rozhodně ne. Ale na nejdůležitější otázku je naštěstí odpověď taky ne a to "Je ten film opravdu tak špatný?" The Lone Ranger není vyloženě špatný film, troufám si dokonce říct, že je to ideální jednohubka na sobotní večer. Není to nic, co byste museli vidět, nicméně pokud se na něj podíváte, dostane se vám filmu, který i když má přes 2 hodiny a 20 minut, tak uplyne poměrně rychle a na ten čas vás zabaví. Je jen škoda, že stejně rychle na něj taky zapomenete… 55 %.

plakát

Divočina (2014) 

Wild je fajn film, který se snaží říct něco, co před ním už řekli (a mnohem lépe) jiné filmy (Into the Wild) a pokud mám být hodně upřímný, tak Reese je sice zlatíčko, ale nominace na Oscara je trošičku mimo… V téhle roli si umím představit jakoukoliv jinou herečku, Reese do téhle role nepřinesla nic, co by mě donutilo říct, že tohle nemohl zahrát někdo jiný. Naštěstí film není nudný a skončí tam, kde už začne trošku nudit, takže nemůžu říct, že bych byl zklamán. Jak jsem koneckonců napsal na začátku mého komentáře, tohle je fajn film. Nic víc, nic míň. 70 %.

plakát

Whiplash (2014) 

Zhlédnuto v kině. Z filmů, které šly do kina v roce 2014, je Whiplash pravděpodobně můj favorit. Možná je to tím, že jsem nečekal, jak precizní, skvělý a napínavý film se z tohoto nenápadného a malého filmu vyklube. Jak Milles Teller, kterého jsem si nezapamatoval z filmu Divergent, mě doslova donutí si zapamatovat jeho jméno tím nekompromisním výkonem, který podal. Jak budu nenávidět někoho, jako je J. K. Simmons, ale zároveň ho chápat a opravdu mu rozumět, o co se snaží. Tenhle film je možná malý, co se týče rozpočtu, ale je to perfektní ukázka toho, že někdy na penězích opravdu nezáleží. Pokud jste tento film ještě neviděli, tak přestaňte číst můj komentář a upalujte si ho pustit, věřte mi, že neprohloupíte. 100 %.

plakát

Birdman (2014) 

Zhlédnuto v kině. Po dlouhé době se mi stalo, že mě ČSFD hodně překvapila, protože po zhlédnutí tohoto filmu jsem předpokládal, že zde bude mít hodnocení kolem 80 %, ne 68 %, ale co už, i to se stane… Birdman je film, který ví, co chce říct a vzhledem k tomu, jak minimalisticky je natočen (vynikající kamera a technika střihu, skvělý soundtrack, kde slyšíte prakticky jen bubny, všichni herci hrají spíše pro divadlo než film, jsou zde narážky na filmy/herce, kteří jsou momentálně v móde díky snímkům od Marvelu) mu to vychází a místy se tak jedná o docela kousavou kritiku toho, co tvoříme za umění a co chceme tvořit, k čemu aspirujeme. Líbilo se mi, jak nám film ukazuje oba extrémy a přitom to nepůsobí lacině. Konec tohoto filmu to krásně podtrhuje, přeci jen, je to jenom na nás SPOILER!!! jestli vzlétneme, nebo ne… KONEC SPOILERU! U mě rozhodně za 100 % s tím, že se opravdu těším, až si tento film zopakuji znovu. Rozhodně patří k TOP 3 roku 2014.

plakát

Gremlins 2 (1990) 

Pokud jsem u jedničky napsal, že je to klasika, u které nechápu, jak se klasikou stala, tady musím napsat, že nechápu už vůbec nic. Druhý díl je o třídu horší a hlavně nudnější. A to je to, co nechápu, když zde máme daleko více akčních scén, daleko více Gremlinů… prostě typické pokračování, vše, co znáte z předchozího dílu, akorát ve větším a tupějším balení. Za pár dobrých scén ještě dám 40 % a půjdu přemýšlet o tom, co je na těchto dvou filmech klasického či opravdu skvělého…

plakát

96 hodin: Zúčtování (2014) 

Zhlédnuto v kině. Zatímco druhý díl byl neškodný a pořád vcelku zábavný akční film, trojka už ždímá i to, co je dávno suché. Na Tak3n je krásně poznat, jak je Megaton špatný režisér a tak se to snaží vynahradit naprosto zběsilým střihem, který je místy až rušící. Nepamatuju si, že bych si něco takové řekl u předchozích dvou filmů, ale tady mi opravdu místy přišlo, že snad každá sekunda má střih, což je opravdu otravné. Jinak k příběhu, není to nic, co by divák, který už něco nakoukáno má, nedokázal odhadnout dopředu. Hlavně díky Liamovi, Forestovi a Maggie dám ještě tu třetí hvězdičku, ale jinak musím chtě nechtě konstatovat, že tohle je typický příklad filmu, který když v životě neuvidíte, tak se opravdu nic nestane. 50 %.

plakát

Gremlini (1984) 

K tomuto filmu jsem přistupoval jako k další velké, nedotknutelné klasice. Bohužel po zhlédnutí ale nechápu, proč se tento film klasikou stal. Gremlins je hodně zvláštní polotovar, kde na jednu stranu chce mít nějakou mytologii, ale na druhou ji nerozvine pořádně. Na jednu stranu se snaží být "zábavná" komedie, na druhou ale nám servíruje scény, které by zapadly i do průměrného slasher filmu. Ono by to ani nevadilo, kdyby to režisér uměl nějak skloubit dohromady, ale nestalo se. Nebudu lhát, pár scén bylo slušných/zábavných, ale místy mi přišlo, jako by tenhle film měl přes 3 hodiny, což je u filmu, kterých těch hodin nemá ani dvě, docela průšvih. 50 %

plakát

Ona (2013) 

Her je jeden z těch filmů, které si musím za nějaký ten čas pustit znovu, abych si ujasnil pár věcí. Do té doby napíšu jen, že po jeho zhlédnutí chápu, že někteří lidé chtěli, aby Scarlett byla nominovaná na nějaké ceny za svůj výkon, byť nebyla ve filmu vidět. Protože ona byla hlavní hvězdou filmu a to není nic proti skvělému Joaquinovi. Vyjádřit takovou škálu emocí a přitom fyzicky ve filmu vůbec nebýt, to je dle mého hodno nějakého ocenění… 80 %.