Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Mysteriózní

Recenze (21)

plakát

Prolomit vlny (1996) 

Já nevěřím na nebe ani na peklo ale Bess je možná jedna z těch která si to první zaslouží. A je dobře že Emily Watson Oscara nedostala. Dnes by měla u profilu na ČSFD daleko víc modrých políček.

plakát

Konečně neděle! (1983) 

Výborná detektivka napínavá od začátku do konce.. Truffaut Hitchcocka otrocky nenapodobuje a zůstává svůj. Dobrý nápad byl zvolit černobílou kameru. Podařené jsou i některé scénky které s hlavním dějem nesouvisí jako blondýna ucházející se o místo sekretářky v Trintignatově firmě rekordmanka v psaní na stroji jedním prstem nebo Albánec žádající něco před půlnocí o politický azyl na policejní stanici. Když je Fanny Ardant v bytě uvaděčky z kina vzpomněl jsem si na Lynchův Modrý samet i když tady nepřijde sadistický psychopat Frank ale úplně někdo jiný k tomu povedená pointa na konci filmu.

plakát

Městečko Twin Peaks (1990) (seriál) 

Pro mne naprosto přelomová věc. Viděl jsem to poprvé v roce 1993 a do té doby jsem až na pár vyjímek žánr TV serialu už několik let většinou ignorval. Je sice pravda že po "vyřešení" otázky Who killed Laura Palmer to trochu ztrácí ale závěrečný díl to dostatečně vynahradí. A vlastně Who killed Laura Palmer?

plakát

Kabaret (1972) 

Asi vůbec nejlepší muzikál aspoň z těch co jsem zatím viděl.

plakát

Barevný závoj (2006) 

Kitty žije ve společnosti kde aby ji nemusela rodina živit je nutné se za každou cenu vdát a proto přijme první nabídku ke sňatku která ji potká od poněkud chladného a odměřeného bakteriologa Waltera. Vynikající drama podle předlohy Somerseta Maughama o lásce, nevěře, odpuštění a smíření hlavně díky hlavním představitelům. Ve vedlejší roli slabošského a poněkud zbabělého diplomata Liev Schreiber.

plakát

Mulholland Drive (2001) 

Samotná zápletka jestli jsem ji pochopil správně je dost banální. Nenaplněné ambice - vražda - šílenství - sebevražda. Ale ta forma "vyprávění".

plakát

Dvě Angličanky a kontinent (1971) 

Film natočený podle románu Henri-Pierre Rocheho (s zřejmě autobiografickými prvky) stejně jako asi nejslavnější Truffautův film Jules a Jim. Opět milostný trojúhelník, ale pohlaví prohozené aneb dilema muže, který se rozhoduje mezi dvěma ženami, která jsou navíc sestry. Hudba jednoho z nejvýznamnějších filmových skladatelů Georgese Delerua a nádherná kamera připominající obrazy impresionistického malíře se stejným křestním jménem jako hlavní hrdina filmu, opět představovaný Truffautovým alter egem Jeanem Pierrem Leaudem. Na rozdíl od Julese a Jima film nemá tak tragické vyznění, i když jedna z Claudových partnerek umírá na tuberkulozu. Milostná scéna na konci filmu do jisté míry vysvětlující psychosomatické problémy Muriel by potěšila jak slavného doktora z Vídně, tak představitelky lesbian movement. Dvě Angličanky a kontinent se mi líbily ještě o něco víc než Jules a Jim.

plakát

Sedmikrásky (1966) 

Jeden z nejpovedenějších filmů české nové vlny. Ne tak známý jako Hoří nebo Ostře sledované vlaky.

plakát

Ráj hned teď (2005) 

Palestinsko - Israelský konflikt je spíš lokální podobně jako Severní Irsko nebo ETA ve Španělsku, takže bych ho nechtěl srovnávat s filmy dotykající se 11 září. Z filmu jsem si odnesl dvě věci. Jednak že radikální politické postoje mají často dost jednoduché psychologické motivy (otec jednoho z potenciálních teroristů byl popraven jako kolaborant s Israelci a syn má potřebu jeho zradu odčinit) a za druhé že lidé, kteří mají možnost odstupu (postava Lubny Azabal, která nějakou dobu žila na Západě a má ráda japonské minimalistické filmy) se dokážou na problém dívat z víc úhlů a tak snadno nepropadnou jednoduchému fanatismu.

plakát

Persepolis (2007) 

Ta jedna hvězda minus protože knížka se mi líbila víc. Marjane je ale skvělá. Tady v Česku asi ten film ale asi budou vnímat trochu jinak lidi co nezažil jako školou povinníi Husákův režim.