Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Recenze (419)

plakát

Chlapec a volavka (2023) 

Považuji se za velkého Mijazakiho fanouška a tak jsem spěchala do kina. Není možné si jinak vychutnat všechnu tu nádheru, ty drobné detaily a fascinující postavy. Čekala jsem, že bude vyprávět tak trochu příběh o sobě a zpočátku jsem si myslela, že vypráví o svém dětství. Byla jsem unešena do jeho světa pomalým vyprávěním o chlapci. Ale s postupným zrychlováním děje a prolínáním světů jsem se ztrácela v příběhu a nestačila vnímat vše, co se dělo. je to škoda a asi budu muset film shlédnout ještě jednou, abych pochopila všechny souvislosti. Mijazaki ale naštěstí ke konci zvolnil a dovolil mi pochopit , proč se vlastně hlavní hrdina musel dostat do jiného světa.  Zpočátku poetický, pak dobrodružný film tak ke konci dostal ještě jiný rozměr - naději. I přesto mám nejraději jeho Zámek v oblacích.

plakát

Betlémské světlo (2022) 

Myslím, že Jan Svěrák zraje jak víno. Je mi smutno z některých komentářů, ale není člověk ten, aby se zavděčil všem...Já to vnímala jako velmi citlivé propojení tří na sobě nezávislých povídek v kombinaci s velmi jemným a vtipným pohledem na stáří. Vše je natočeno bravurně  a do detailu promyšleno. Způsob, jakým film začíná, a to včetně titulků, je prostě geniální. Je pravda, že ta genialita se prostě nedá udržet přes celý film, ale každičká vteřina má podle mě smysl a každá postava má svůj život a ve filmu svoji silnou chvilku. Místy je to nostalgické, místy k zamyšlení, a vše je prosyceno jemným humorem. Film je blízký Vratným lahvím svým dějem i humorem, ale režijně je lepší. Nejvíc na mě zapůsobila povídka Betlémské světlo, i když to tak zpočátku nevypadalo, ale děj  gradoval velmi pomalu vzhledem k charakterům postav.  K nejsilnějším scénám patří ta úvodní a všechny  s Vojtou .  Z vedlejších postav se mi líbil Jiří Macháček. Jsem ráda, že dobrý český film ještě neumřel, i když to tak poslední léta vypadalo.

plakát

Buko (2022) 

Rozhodně milý film, místy dost naivní, místy trefný, ale vesměs povedený. Nicméně Alice Nellis umí i líp. Výborná Martha Issová.

plakát

Il Boemo (2022) 

Vojta Dyk ve své určitě nejtěžší roli. Nevím nakolik se film drží historie, ale  je velmi působivý. Trochu mi vadil stereotyp v první polovině , ale vynahradila to druhá polovina, která byla velmi emotivní . Uvědomila jsem si, že slavní lidi to mají těžké odnepaměti ( Ježíš ? ) Ne všichni si dokážou zachovat zdravý rozum a neztratit tvář. Kolik slavných zpěváků holdovalo drogám ...Je to víc jak 200 let a popravdě se toho moc nezměnilo, když vezmu v potaz přízeň publika, intriky rivalů nebo  sebezničující práce. Myslím , že Mysliveček měl dost velkou smůlu v tom, že byl současníkem Mozarta. Kdyby se narodil v jiné době, byl by určitě  slavnější.

plakát

Spolu (2022) 

Po shlédnutí mám dost rozporuplné pocity. Herecky vynikající, ale scénář dost děravý. Hodně neuvěřitelný... od chvíle, kdy Terina bere Michala do práce...přes téměř okamžité umístění do ústavu a korunu tomu nasadil konec. Dovolím si nesouhlasit s řečma o odkládání jakkoli postižených  dětí do ústavů. Sice si nikdo  nedokáže představit, jak se asi cítí, ale podle mě jim tam může být i líp než doma. Stejně žijou ve svém vlastním světě. Michalova matka je příkad toho, že obětovala celý svůj život Michalovi, a jakoby umírala zaživa, Nebyla schopna vnímat nic a nikoho jiného.  Teriny mi bylo moc líto, muselo to být pro ni těžké žít vedle Michala  a chápu její pocit křivdy.Byl to moc smutný příběh a osobně mám Veroniku Žilkovou nejradši v Miláčkovi.

plakát

Gump - pes, který naučil lidi žít (2021) 

Něco mezi Lassie, Psím poslání a Bimem černým uchem ( to je mimochodem pro mě nejkrásnější a nejsmutnější film o psím přátelství ). Trošku namixované od každého něco , ale od slibného začátku s výborným Bolkem to sklouzne dost pod úroveň. Možná je na škodu že těch příběhů je tam vlastně moc.  Přesto je to dojemný film  a k zamyšlení je pak hlavně množství psů v útulcích.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Velmi trefné na dnešní dobu, zpočátku  jsem byla skeptická, ale hned mě to vcuclo do děje  a nestačila jsem se divit! Ono je to vlastně hrozně  smutný film o lidstvu na počátku zkázy...tedy v naší přítomnosti. A mám takový pocit, že kdyby to bylo drama, tak by to ani nedorazilo do kin. Takže to musí být trochu komedie a snad to lidi nakopne, protože takhle se už vážně žít nedá !!!

plakát

Matky (2021) 

Úroveň českých filmů klesá a klesá. I když má film některé zajímavé momenty ( hádka s revizorem v tramvaji ), je jich málo a zbytek je spleť dost omletých  příběhů, které už byly x krát odvyprávěné v jiných filmech.  Sympatická byla žena se dvěma malými dětmi.

plakát

Vlčí pouto (2021) 

Nádherní vlci, nádherná příroda, ale příběh nic moc.  Hodně děravý scénář, dost  naivní a některé scény doslova přitažené za vlasy. ( např. návrat Mysteryho ke škole nebo postřelení ). A připojení vlka k czí smečce ? Je vidět, že filmaři toho moc o vlcích nevěděli...

plakát

V nemilosti (2021) 

Výborná Sandra v pořádně drsném příběhu, který plyne ze začátku velmi pomalu, ale nabírá obrátky. Závěr je sice sice trošku sladký, ale  úplný happy-end to zase není. Takže pro mě příjemné překvapení.