Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Horor

Recenze (938)

plakát

Metoda Markovič: Hojer - Chyba systému (2024) (epizoda) 

Tísnivá atmosféra prvních dílů je ta tam. Mám skoro pocit, že se z toho tvůrcům pod rukama stává spíš nechtěná komedie místy. A je to škoda. PS: v posledním díle by se mohlo pokračovat ve fackování Mišíka... drobná kompenzace za jeho tristní účast v tomto jinak solidním seriálu.

plakát

Metoda Markovič: Hojer - Poslední facka (2024) (epizoda) 

Nuže po shlédnutí třetího dílu, se zdá, že tu máme nový seriálový fenomén. Takže co všechno musím pochválit? Především režiséra i scénáristu, protože tohle je prostě skvěle napsáno i natočeno a na to tady bohužel už dlouho nejsme moc zvyklí. Hned za nimi musí následovat veliká chvála hercům, především tedy oběma Petrům - Uhlíkovi (Hojer) a Lněničkovi (Markovič). Uhlík v téhle náročné roli prostě exeluje a Lněnička je jako vyšetřovatel Markovič taky naprosto přesný (musel přibrat 10 kg, změnit účes, kotlety) Neužil (např. Zátopek) je taky výborný. A proto hned musí následovat chvála ostatním tvůrcům, kteří měli na starost dobovost (osumdesátky). Výprava, interiéry do nejměnších detailů, kostýmy, účesy. Snad jen u některých hereček se mohlo na dobových účesech zamakat trochu víc, ale pánské účesy jsou povětšinou výstižné  Takže v rámci porevoluční české produkce za mě velká pecka.Asi jediná vada na kráse je obsazení mladého Mišíka, jinak nemám co vytknout. Naštěstí ho tam moc není vidět, tak se to dá přežít

plakát

Oppenheimer (2023) 

Tříhodinový film, z něhož je povedená tak třičtvrtě hodina a zbytek je téměř nekoukatelný. Tím povedeným myslím události před výbuchem a během něj a závěr. Jinak je to nejukecanější film všech dob. Dialogy probíhají v opravdu zběsilém tempu. Včetně střihu. Film mi chvílemi připadal jako sestříhaný dynamický trailer k filmu, nebo hudební videoklip. Hromada nezapamatovatelných jmen a nesmyslné neustálé skákání v čase. Nesnáším nekontinuálně běžící filmy vyprávěné v retrospektivě, ještě navíc v několika různých časových rovinách. Nolan se navíc ani neobtěžuje divákovi ujednodušit přehlednost alespoň titulkem, ve kterém jsme zrovna roce. Tohle vážně miluju. Navíc všechno krom výše zmíněného povedeného je neskutečná vata, politikaření, výslechy, soudy, komise bla bla bla. Nolan místo aby využil tematického potenciálu okolo svržení první atomové bomby, se raději rozhodl diváky unudit nezáživným tlacháním. Takže první třičtvrtě hodina je neskutečná pruda a můžete ji raději celou přeskočit. A pak taky spoustu dalších scén... ano - ó jak bylo prozíravé moje rozhodnutí, nechat si ujít projekci v kině (to by mě zabilo) a místo toho si raději film vychutnat na svém domácím "IMAX projektoru" z postele.  Co se týče herců, můj oblíbenec Cillian nezklamal, Downey taky dobrý, ale hraje postavu v příběhové lince, která mě nezajímala.  A chlápek co hraje Einsteina na něj není vůbec podobný - to už byl víc i Smoljak v Kulovém blesku! :-)) Speciální pochvalu ovšem nutno uznat za krátký, leč dokonalý výstup Gary Oldmana v roli prezidenta Trumana: "Už sem toho ufňukánka nepouštějte!" Ovšem suma sumárum, myslím, že těch, co by zatoužili po druhé projekci asi moc nebude... Velká škoda - potenciál byl velký.

plakát

Simpsonovi - Springfieldští svatí (2023) (epizoda) 

Ehm...jak tohle hodnotit? Na začátku jedna z nejnápaditějších gaučových scén seriálu za 10*, leč zbytek na odpad. To že je Jiří Havel už starý a nemocný je samozřejmě pochopitelné a smutné, ale koho proboha napadlo ho nahradit mladým Brzobohatým? Vůbec se na to nehodí a je to naprostá katastrofa. Ostatně jako všechny nové díly bohužel. Říkám to nerad, ale seriál je načase ukončit. Už si dělá jen ostudu.

plakát

Batman (2022) 

Wau a tohle že napsal a natočil ten stejný nýmand Reeves, co zmrvil druhý díl nové Planety opic a třetí díl téhož úplně zabil? Hmm... zajímavé. No asi už se chlapec trochu něco naučil. Myslím, že lze směle říct, že jde o nejlepší velkofilm posledních let. Má hutnou atmosféru, spoustu známých jmen viděných už dříve jinde (mimochodem Jeffrey Basquiat Wright začíná vypadat, jako černější brácha Ládi Menšíka v témže věku...), Colina F. tu fakt nepoznáte! a můj oblíbenec Paul Dano konečně dostal roli ve velkém filmu, které si bezesporu zaslouží a o kterém jistě jěště uslyšíme, byť se tady zrovna mohl předvést trochu líp - minimálně ve Zmizení předvedl, že na to herecky rozhodně má. Andy Glum Serkis sice taky potěšil, ale předchozí herci v téže roli u Burtona i u Nolena mi tam seděli určitě víc. Naopak John Turturro byl velmi příjemným překvapením. Celkově zkrátit aspoň o půl hoďky a místo 125 verze Batmana tentokrát ve stylu Seven, raději se stejným hereckým ansámblem natočit regulérní krimošku ve stylu Seven - bylo by to nejspíš za jednoznačných 5*. Třeba se někdy dočkáme. Každopádně po nedávném ultra útrpném zážitku z Jokera, byl tohle balzám na duši.

plakát

Monstrum (2022) (seriál) 

Seriál, který navnadí skvělým pilotem, jež vtáhne rovnou do centra dění, leč další díly očekávání vůbec nenaplní. Naopak sklouznou v patlání se Dahmerovým dětstvím, rodinným zázemím, rasovou otázkou, neseriozností policie atd. Poslední tři díly jsou jen utahané tlachání. Škoda.

plakát

Monstrum - Kassandra (2022) (epizoda) 

Kdyby tam netflus nesral tu politiku a rasizmus, mohlo to bejt za 5. Sendvič scéna je mrazivá do morku kostí - na oskara pro oba zůčastněné... Z následné scény kdy se ozívá z Dahmerova bytu zvuk pily se mi udělalo zle. Jednoho vyšinutého souseda ze kterého šel občas podobný strach jsem nedávno měl, takže se mě tento díl, narozdíl od minulého opravdu dotknul. Lynchovic holka se po pár divných filmech, které mě zklamaly, vypracovala ve zručnou režisérku a jde v papínkových šlépějích velmi dobře.

plakát

Monstrum - První díl (2022) (epizoda) 

Olalá...tak tomu říkám rozjezd! Dobrá sada hned od začátku - nebo spíš od konce? Finsherovsky pomalé, ponuré - mnohem lepší než filmové zpracování z roku 2002. A Peters je k posrání podobný skutečnému Dahmerovi. Jsem kurevsky zvědavý na další díl.

plakát

Monstrum - Skříňka hodného kluka (2022) (epizoda) 

Nějak mě to přestává bavit. První díl nastavil laťko hodně vysoko a zdálo se, že se seroš bude ubírat tímhle směrem, leč dětství a rodinné trampoty pana Dahmera mě fakt nezajímají. Peters je sice skvělej, ale debilní děj nevytrhne ani jeho herectví.

plakát

Moonfall (2022) 

Je to sice extrémní šílená pitomost i v rámci Emerichovek, na druhou stranu se to nebere rozhodně vážně jako Prd Bílého domu, je to zábavnější než všichni Aquameni a Avendžeři či Transformeři a rozhodně jsem u toho neusínal jako u Interštelaru nebo Prométhea. Navíc doktor z mekáče Samwel Tárly, který sice vyměnil zbroj Noční hlídky za fešnou kosmonautskou kombinézu, ale pořád zůstal tím naším milovaným chytrým ňoumou, tady potvrzuje, že je kus výborného herce, který kupodivu dokáže být zajímavějším tahounem i blogbástrového megaspektáklu, než takový Gerald Butler, od kterého by to člověk očekával mnohem víc! Nechci sejčkovat, ale myslím, že o tomhle obtloustlém sympaťákovi bez přílišných ambicí ještě uslyšíme. Takže tomu hodlám napálit s klidným svědomím 4 a nikdo mi v tom nezabrání!