Reklama

Reklama

Transformers

  • USA Transformers
Trailer 2
USA, 2007, 144 min (Alternativní 138 min)

Obsahy(1)

Transformers patří k nejúspěšnějším hračkám v historii. Roboti, kteří se dokážou přetransformovat v libovolný dopravní prostředek, jsou populární natolik, že se stali hrdiny akčního animovaného seriálu. Mohli by ale být také předlohou pro hraný celovečerní akční film? Pochybnosti hravě rozmetají dva argumenty – úspěšné snímky se v současnosti natáčejí podle mnohem podivnějších námětů (třeba podle atrakcí v zábavních parcích, viz Piráti z Karibiku) a Transformers se navíc mohou opřít o dva velikány světového filmu, produkujícího Stevena Spielberga a režírujícího Michaela Baye (Mizerové 1 + Mizerové 2, Skála, Armageddon). Ti dva mají dostatečný kredit na to, aby se z projektu, který by jinak doprovázely pochyby, stal jeden ze nejočekávanějších filmů léta... Prakticky odnepaměti ve vesmíru kolem nás zuří válka dvou vyspělých mimozemských civilizaci, „hodných“ Autobots a „zlých“ Decepticons. Dosud se nám vyhýbala, ale když tito vyspělí mechanoidi objeví na Zemi zdroj energie, jehož ovládnutí může jedné či druhé straně přinést konečné vítězství, promění se naše planeta v peklo na zemi (nebo spíš ve vesmíru). Jejich invazi prožíváme společně s teenagerem Samem (Shia LaBeouf), kterého doposud trápila pouze škola, absence pořádné káry a slečna jménem Mikaela (Megan Fox), jež dává přednost jeho spolužákům. Ve chvíli, kdy se v televizi objeví první zprávy o ničivých robotech, začne mít o jeden problém navíc. Je to právě on, kdo nevědomky ukrývá klíč k onomu životně důležitému energetickému zdroji, proto má nárok na první místo na seznamu ohrožených druhů. Hned za ním figuruje zbytek naší civilizace… Spojením Stevena Spielberga s Michaelem Bayem vznikl z dětské hračky silný epický příběh, který úspěšně kombinuje dramatičnost Války světů s diváckou vstřícností Dne nezávislosti. Přestože příběhu dominují velkolepé akční sekvence, o které se starali mistři oboru, specialisté z trikového studia George Lucase Industrial Light and Magic, je v něm dostatek prostoru i pro humor a pro originální zápletku. „Nejdůležitější bude přesvědčit lidi o tom, že film, který se inspiroval dětskou hračkou, může být pro dospělé. Stačí ale pár vteřin libovolné akční sekvence a vaše předsudky budou ty tam,“ tvrdí producent filmu Lorenzo di Bonaventura. (Magic Box)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (2 131)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ne a ne a ne. Já bych tomu alespoň čtyři hvězdičky dát chtěl, ale nemůžu. Tyhlety přepísknuté blockbustery prostě nejsou moje krevní skupina. Akční scény jsou naprosto masakrální, těžko bych jim v tomto ohledu hledal nějakou konkurenci, ale já na filmech oceňuju přecijen něco jiného. Jako oddychovka jsou Transformers dobří, ale nic jiného nenabízí. Příběh je předvídatelný, postavy klišovité a jejich chování strašlivě americké. Zkrátka film mě pobavil, ale nenadchnul, podruhé ho vidět nejen že nemusím, ale ani nechci. ()

Reklama

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Michaelu Bayovi nejde podle jeho vlastních slov o nic jiného než bavit diváky. V tom případě konstatuji, že nejsem jeho cílová skupina, protože víc zábavy pociťuji v zubařském křesle. Měl jsem možnost zhlédnout během několika dní všechny tři díly Transformerů a ani jeden jsem nedokázal dokoukat. Tohle je už zkrátka úplně mimo záběr toho, co považuji za stravitelnou kinematografii. Michael Bay není ani tak zástupcem určitého žánru, jako spíš diagnóza. Spousta akce, bombastické triky, toporné dialogy, které vnímat přináší až fyzické utrpení, scénář a příběh na úrovni malého dítěte. Bohužel dávno mi už není osm a ještě dlouho mi nebude osmdesát, abych zdětinštěl, takže mě Bayova nabídka neoslovila. Uvažoval jsem, jestli bych přece jen nedal 1* za triky a výpravu, ale to si raději zajdu na kouzelnickou šou. Celkový dojem: 10 %. Moje volba pro film z prostředí dětských hraček by směřovala ke kterémukoliv dílu Toy Story. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Pearl Harbor mínus Japonci plus Roboti. Za bombastické peníze bombastické triky, patetická hudba, patetické kecy a máme tu pestrobarevnou noční poluci zastydlého pubescenta vrcholící muckáním se šaška Shii a sličné semenotvůrkyně Megan na kapotě žlutého Camara, to vše pod ochranným dohledem voyeurských Autobotů, jejichž ctnostný kápo pronáší k hvězdám proslov a tře si při tom ústí výfuku. Stop represe vůči teenagerům a kvarteto Optimus Prime, Sport Billy, Mirek Dušín a Standa Gross do předsednictva rady OSN! Bay je blázen ve svěrací kazajce s motivem hvězd a pruhů, který čas od času ve svém luxusním blázinci vynechá sedativa a natočí něco podobného. Místní znalci oceňují, jak si nabubřelý Michael pohrává s hloupostí námětu, ale pro mě je to odírání jeho genitálií o ostnatý drát plotu nataženého kolem cvokhousu. Nicméně svět je plný bláznů, takže možná, že já jsem za tím plotem a to všechno se děje venku mimo areál léčebny, ale to můj náhled na věc rozhodně nezmění. Ostatně, o dva roky později mu krom sedativ přestali dávat i studené zábaly a všichni víme, jak to s pokračováním o transsexuálních robotcích dopadlo. Jen aby na mě teď drobinkami nezaútočil rozhořčený decepticonský toaster.. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Od filmu o hračkách věru nečekám zázračný příběh, ale zde mě jeho duševní nahota iritovala v mnohem větší míře, než jsem očekával. Michael Bay by byl zázračným prodavačem v hračkářství, ale podat nějakým smysluplným způsobem celistvý příběh aniž by se divák nemusel za tvůrce stydět je pro něj očividně nepřekonatelný oříšek. Na obranu tvůrců však musím uznat, že napsat film o zlých a hodných robotech, co se vždycky seskládají do nějakého vozidla, aniž by z toho vznikla nevážná legrácka dost dobře nejde. Blockbuster jako vyšitý, příště však raději bez mé účasti...ledaže by se sympaťák Josh Duhamel nechtěl připravit o dobře rozjetou kariéru. Tak tedy napřesrok v kině, Joshi. ()

Galerie (222)

Zajímavosti (158)

  • Sam (Shia LaBeouf) říká, že jeho prapradědeček provedl expedici v roce 1887, ale když o něm robot Frenzy (Reno Wilson) objeví na palubě Air Force One v počítači článek, je v něm uveden rok 1895. (GreatestFan)

Související novinky

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

Hasbro zakládá filmovou a televizní divizi

17.08.2023

Hračkářský konglomerát Hasbro spustil novou filmovou a televizní divizi, skrze kterou nyní hodlá ve velkém produkovat vlastní projekty na základě svých značek. Nová produkční společnost vznikla… (více)

Nový Sonic drtí všechny rekordy

Nový Sonic drtí všechny rekordy

11.04.2022

Kdo by to ještě před pár lety řekl, že tím prvním filmem podle videohry, který prolomí ono proslulé prokletí nepovedených, a především neúspěšných herních adaptací na stříbrném plátně, bude až Ježek… (více)

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

Nový Star Trek, Tiché místo i Sonic

16.02.2022

Studio Paramount v rámci prezentace pro investory oznámilo kupu novinek, a jelikož je toho opravdu hodně, asi se do toho rovnou pustíme. Tou největší zprávou je čtvrtý Star Trek. Nové pokračování… (více)

Studio Paramount upouští od blockbusterů

Studio Paramount upouští od blockbusterů

12.09.2021

Studio Paramount v příštích letech čekají velké změny. Současný šéf Jim Gianopulous odchází a místo něj přijde Brian Robbins z americké kabelové stanice Nickelodeon. Nový ředitel studia pak nejenže… (více)

Reklama

Reklama