Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (70)

plakát

Deadpool (2016) 

Přijde takhle maník s hubou plnou beďarů do baru a říká: "Pool, Dead Pool." ... no tak jsme se nezasmáli.. Dobré efekty a krásná hlavní koc, ale který akční film to dnes nemá? A tak tedy, tento film je stejný shit, jako všechny ostatní marvel hero nonsensy. Co na tom, že se snaží prodat příběh o antihrdinovi, který má rádoby blbý kecy, zneužívá (spíš nevyužívá pro světový mír a záchranu koťátek ze stromů) svoje schopnosti? Takže proč tenhle film vidět? Ehm...nějak mě žádný dobrý důvod nenapadá...no offence comic geeks. Dávám plně nezaslouženou jednu*, a žádám MARVEL, aby nás, nepoučitelné masochisty, dále zásoboval podobnými do gumy narážejícími výrony.

plakát

Ave, Caesar! (2016) 

Tohle je hodně nepovedené. Tam kde lze táhnou zápletku do absurdity, tam, kde se jde motat a překrucovat až je všechno krásně úsměvně propletené, tam kde jde použít krásný absurdní humor a vytvořit taškařici non plus ultra, tak všude tam zůstávají scénáristé impotentní jako necky opřené o stodolu. Komedie, u které se divák nesměje. Mrhání časem a promrhaný potenciál filmu. A ani to nezachrání přehrané scény z Bena Hura. Co je na téhle komedii vlastně komické? Jen dvě věci. Tatum hraje levo-inklinujícího buzíka a ta role mu sedí jako kaťata na prdel, no a ten klaun Clooney, mám trochu pocit, že hraje sám sebe. Toť vše. Kombinace označení filmu komedie/USA začíná být definitivně NO GO ZONE. Dávám jednu*, za scénu s kouřící střihačkou a rozpačitého Ralpha Fiennese.

plakát

Triple 9 (2016) 

Jo. Jo a jo. Tak takhle by to šlo. Syrové krimi z prostředí pokřivených policajtů. Nic originálního, nic převratného. Sice schématické, čitelné a předvídatelné, ale s příběhem. Líbila se mi atmosféra, herecké výkony. Celkově jde sice o film typu "za týden nevím o čem to bylo", ale směle se zařadí po bok Training day a End of Watch, i když oba jmenované mají trochu navrch, ten první dobou natočení, ten druhý originálností kamery. Dávám čtyři ****.

plakát

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (2016) 

Inspirace Call of Duty nemalá... jen mi tam chyběla někde veprostřed filmu hláška: "Nice shooting, MacMillan would be proud". Tolik ke kladům. Jinak příběh nula. Patos maximum, za hranicí snesitelnosti... fakt ve zpomaleném záběru koukat na americkou vlajku jak se chvěje v dešti kulek. WTF? Vše se sice odehrává během třinácti hodin, v noci, ale pozornému divákovi neuniknou nesmyslné změny osvětlení scén. Každopádně Call of Duty je o moc lepší. Dávám jednu*, nějak mám tady těch patos-sraček, recept na instantního hrdinu, po krk.

plakát

Červený trpaslík - Série 10 (2012) (série) 

Tohle je již legendární a kultovní seriál. Schématický a přitroublý. Opakující se. Nevyvíjející se. Ale víte co? Je to geniální i tak. Červený trpaslík je totiž jako baba, co nezaujme na první a možná ani na druhý pohled. Ale když tomu dáte šanci, začnou se dít divy. To platí i pro desátou sérii, která na ničem neztratila. Excelentně koukatelné na několikrát, v peprném originále i povedeném dabingu. Absolutně nejlepší díl Fathers and Suns. Takže...ožrat se, bílý myšky, šnerování pangejtu a pak drsně s láskou...dávám zasloužených 5*****.

plakát

Červený trpaslík (1988) (seriál) 

Tohle je již legendární a kultovní seriál. Schématický a přitroublý. Opakující se. Nevyvíjející se. Ale víte co? Je to geniální i tak. Červený trpaslík je totiž jako baba, co nezaujme na první a možná ani na druhý pohled. Ale když tomu dáte šanci, začnou se dít divy. Přátelé jsou (vlastně byli, už jsme starší kousci) na dlouhé zimní večery fajn, Teorie velkého třesku, Jak jsem potkal vaši máti, Dvě socky jsou taky "fajn"...no Trpaslík, stejně tak jako třeba Black Books, jde ještě o level výše...že by to bylo tím britským humorem? Excelentně koukatelné na několikrát, v peprném originále i povedeném dabingu. Připravte pečenáče, dávám zasloužených 5*****.

plakát

Hlas pro římského krále (2016) (TV film) 

To, že v české produkci vzniká historický film je třeba vždy náležitě ocenit. Ať už to byl třeba a nejen, Tmavomodrý svět, Zločin v Polné, Jan Hus (jen tak co si hned teď vybavuji). Co na tom, že postava Karla IV je tak trochu sporná, vždyť mezi slepými je jednooký králem. Aneb je třeba si uvědomit, že školákůžel, každá učebnice dějepisu znásilňuje realitu, až je ta chudinka, z toho celá černobílá. Filmaři se snažili o trochu plastičtější, skutečnější obraz. V rámci možností se jim to vcelku i povedlo, nebýt nelogických obratů v markraběho mysli, alá vykastrovaný pán, bububu na hradě atd. I když Buškovo vysvětlení, že ho něco shodilo ze židle a pak po něm hodilo i pohár (vše v opičce nejlepší a největší) stojí za to. Atmosféra špinavého a uprděného středověku nebyla úplně taková, jaká mohla být, ale kostýmy byly velmi povedené. Skoky v ději dobře obsáhly děj, intriky a jejich motivy byly pochopitelné. Líbil se mi soundtrack a i závěr, který nekončil scénou plnou patosu u Crécy, byl velmi dobrý. Hlas pro římského krále je na české poměry vydařený film. Hodnotím 4****, a to ještě přidávám, protože to mohlo být o dost lepší.

plakát

Jan Hus (2015) (TV film) 

Film je to vlastně lehce nadprůměrný. Ostatně cokoliv z české produkce, co nebylo zasaženo bezduchostí toho kdysi možná průměrného piss-álka Vývega a jemu podobných, ke rdění trapný nehumor píšících a vytvářejících tragédů české fušeřiny (filmařiny), má šanci jakžtakž obstát. Dost to kazí soundtrack, který se opravdu nehodí. Trochu to kazí délka, kterou tvůrci chtějí využít k co možná nejpropracovanějšímu popisu sledu událostí a vlastně celého „problému“. Jak moc se jim to daří? To je otázkou. Chvílemi ano, chvílemi ne. A tak se děj ukecaně vleče, a my, zdegenerovaní akčními scénami plnými krve, vykouknuvších kůzlátek a všudypřítomného (nejen)lesního pichu (hrdinní střelci zelení prominou), se tak trochu nudíme. Vlastně dost. Výkony herců nebyly vůbec špatné, za všechny, třeba Vladimír Javorský zahrál luxusně, vlastně bych si Václava IV nedokázal představit nijak jinak. Kolem a kolem, to ale není dost. Hodnotím 3***.

plakát

Expanze (2015) (seriál) 

Velmi příjemný seriál vycházející z tuším, pořád nedopsané a neukončené, knižní předlohy Leviathan Wakes, Caliban's War, Abaddon's Gate a Cibola Burn. Všechna ta atmosféra, detektivní linka proplétající se s linkou „motáků, co se připlantali k něčemu co neměli“, důraz na enviroment, složitá sociální situace, Mars a Země na kordy... prostě dobré. A dobré proto, že je to stejné jako všechny ostatní vesmírné čuprptákoviny, ale přece jen hodně, hodně jiné. Jako jisté vodítko pro váhající – komu se líbili Battlestar Galactica, tomu se bude líbit i toto, bez toho aniž by příliš srovnával, no a v tom je to kouzlo. Postava detektiva Millera je naprosto boží, a to i přes stereotypyzaci - detektiv= funkční alkoholik = zvrácený smysl pro morálku = „mám to v prdeli“ attitude, která zde však funguje a je odpustitelná. Charakter jedna báseň. V knize je jaksi ještě kořeněnější. Pal to čert, tohle si 4**** zaslouží! Otázkou je, jak přeměnit i tuto rozsáhlou knižní podobu v ucelenou pointu, viz Game of Thrones a podobné, a neztratit při tom poslední zbytky důstojnosti a soudnosti.

plakát

V srdci moře (2015) 

To co začne životní příběh a útrapy Thora, ano to je ten maník, co se musí přeučit z vrhání kladiva na vrhání harpuny, záhy končí potopením velrybářské lodi Essex, strastmi přeživší posádky etc. Příběh je to strhující, ale pojďme na začátek. Když se totiž kolem roku 1810 začaly šířit zprávy o tom, že u ostrova Mocha (kousek od pobřeží Chille) byl spatřen bílý velrybí samec úchvatných rozměrů, začal doslova hon na velrybu, kterou mezitím ne příliš originálně pojmenovali, podle onoho ostrova, Mocha Dick (to až Herman Melville zmrvil jméno na Moby Dick ve svém románu Bílá velryba). A ona velryba si to rozhodně nechtěla nechat líbit jen tak.Tento neurvale inteligentní bílý kytovec je, hned spatřen tudle, hned onde, potápí jednu loď za druhou a na svědomí má okolo čtyř desítek confirmed kills. Jak jinak, sám je zabit (čti humánně uloven) hned několikrát a na několika místech. Že by jich bylo víc? A nebo zkrátka legenda je legenda... Film In the Heart of the Sea není úplně špatný, má hezkou linku retrospektivního vyprávění, dýchne na diváka atmosférou. Některé věci jsou sice dost nedotažené, ale celkově je to dobrý krok od nudného románu, ze kterého vychází. Dávám za 3***.