Reklama

Reklama

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

  • USA 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi (více)
Trailer 1

Jedenácté výročí útoku na newyorská Dvojčata se teroristická bojůvka operující na severu Afriky rozhodla „oslavit" útokem na americkou ambasádu v libyjském Benghází. Její zaměstnanci sice již předem tušili, že se něco chystá, tajné služby však jejich pocit ohrožení relativizovaly. I proto se pracovníci ambasády ocitli tváří v tvář obrovské přesile prakticky bez větší ochrany, kterou by si pobyt v „třaskavém" regionu jinak určitě zasluhoval. Neměli by sebemenší šanci, kdyby v oblasti nepůsobila skupinka „bezpečnostních analytiků", bývalých elitních mariňáků. Ti hodí za hlavu všechny psané i nepsané postupy, především nařízení, aby se do ničeho nevměšovali, a rozhodnou se bránit ambasádu do poslední kapky krve. Časový údaj ve filmu odkazuje k době, po kterou se nerovný boj o ambasádu sváděl. (CinemArt)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (681)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ty krávo. Čestný 1. místo za rok 2016 v kategorii nejtestosteronovější film - jo, sakra, už v únoru. Jenom pro chlapy. Chci víc války, chci víc Baye. A chci si zahrát Call of Duty. Nejepičtější akci současnosti točí Američan, smiřte se s tím. Všechen přepálenej patriotismus a rozstřílený vlajky bez problémů odpuštěný. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

13 hodin to subjektivně končí, Myšák tahá z rukávu jednu patetickou patronu za druhou, nechybí krvavé igelity a americká vlajka... Jinak je tahle snaha uchopit absurditu geopolitické situace realistickým pohledem roztomile cheesy. S většinou hrdinů-kontraktorů byste zašli na pivo a hon na lišku, jsou plnovousatí, prostořecí, jednoduší a na rozdíl od přemoudřelých a převzdělaných operativců "znají mapu". Ale akce servírovaná ve vlnách má balls, gore faktor i dynamiku. Chvílemi ale Bay zapomíná, že se chtěl držet zkrátka a vytahuje svoje typické mortary. Ta stopáž je těžko obhajitelná a ideově se tohle dílo (jako Michaelovi všechny "přemýšlivější" filmy) pohybuje na minovém poli natvrdlosti... ale je to fajnová zábava, ne tak ostře řezaná a soudržná jako Black Hawk Down, ale pořád to spolehlivě vystačí na titul nejupocenější a nejsentimentálnější macho biják roku 2016. Škoda, že se na konci nevynoří Optimus Prime. To by bylo za plnej kotel. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

13 Hodín je značne rozpoltený film. To preto, že je to film Michaela Baya. Hneď vysvetlím. 13 hodín je niekde úplne inde, ako zvyšok jeho produkcie a tak naňho použijem aj náročnejšie kritériá. Za prvé je tu ten Bayov pátos, ktorý funguje medzi robotmi a na meteorite, ale v krvavom aktuálnom príbehu rozprávajúcom o našom svete pôsobí trochu nepatrične. Našťastie to s ním nepreháňa, lenže ak po precízne natočenej akčnej scéne, ktorá v ničom nezaostáva za tými najlepšími od Greengrasa príde na radu doslovnosť, kde slová vyjadrujú zmätok v hlavách vojakov, ale my tento ich vnútorný zmätok takmer až metaforicky dokážeme vyčítať na základe zmätku počas akcie, je to absolútne zbytočné. Sentimentálny záver toho ničí pomerne dosť, napríklad moje rozhodnutie prikloniť sa k nižšiemu hodnoteniu. Každopádne Bay otvára nejaké tie otázky o súčasnom svete a už tento fakt je takmer zázrakom v jeho tvorbe. Prepad filmu je nespravodlivý, Bay sa skutočne snažil a v mnohom prekročil svoj tieň. Jeho fanúšikovia bohužiaľ nie, tí sa viac tešia na....ani sa mi to nechce písať....70% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Každej vousatej chlap vypadá tak trochu jako Rumcajs a co si budeme povídat, orientovat se v těch urostlých vousatých chlapech v Benghází byl trochu trabl. Základní orientační prvek byly zuby těch Rumcajsů, ti hodní měli zuby bílé a chrup plný, ti zlí měli v hubě krátery a thymolinovým úsměvem se zrovna pochlubit nemohli. Po stránkách filmu v kategorii akce, humor, napětí to kolísá mezi čtyřmi a pěti hvězdami, ale právě proto, že to kolísá, mi to plný počet nedalo. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Aké príjemné vidieť, že Michael Bay nie je ešte úplne odpísaný, keď po nekonečnej sérii Transformers, z ktorej aj tak za niečo stál len prvý diel, pričom ani pri ňom si nie som istý, či by ma to ešte dnes bavilo a jednej hlúpej komédii prichádza konečne s nejakým lepším filmom. Určite musím aj pochváliť, že si vybral žáner, ktorý mám rád, ale v americkej áčkovej produkcii sa už prakticky nevyskytuje, vojnové filmy zamerané na akciu už takmer vôbec netočia a ten Bayov militaristický štýl, ktorý využíva aj vo filmoch iných žánrov som si vždy vychutnával, keďže nikdy nebol tak prehnane patriotistický, kde by vojaci umierali za svoju vlasť v nezmyselných vojnách, ale bol o partii správnych mužov, ktorí sa rozhodnú urobiť správnu vec a to je presne aj tento prípad. Dejovo sa určite nejedná o nič výnimočné, prišlo mi to ako taká trochu komornejšia variácia na kultový Čierny jastrab zostrelený, čo ale určite neberiem ako zápor. A navyše tu nemám žiadny problém ani s touto nadpriemernou dĺžkou. Úvodná rozbehová trištvrtehodina ideálne zoznámi s pár hlavnými hrdinami a celou situáciou, pričom ale prinesie aj pár napínavejších situácií, takže mi to neprišlo len ako povinné čakanie, no a následne sa už rozbehne dynamická akčná jazda, ktorá už s pár krátkymi prestávkami vydrží až do konca. Po akčnej stránke si tu moc nemôžem sťažovať, síce sa nemuseli tak moc využívať digitálne kamery, kvôli ktorým explózie, ale aj streľba nepôsobia až tak úderne a akcia všeobecne mohla byť aj trochu rozmanitejšia, aj keď zase chápem, že táto konkrétka situácia väčšiu pestrosť ani moc neumožňovala, ale inak je výborne natočená a dynamická presne, ako mám pri Bayovi rád, poteší viacero výborných momentov a nápadov a čo sa týka drsnosti, tak mi prišlo, že sa celkovo trochu držala na uzde, ale aj tak sa vždy raz za čas našiel nejaký zaujímavý moment. Takže v akcii som sa bavil neustále. V rámci obsadenia ma síce prekvapila úplná absencia výraznejšie známych hercov, ale to neberiem ako zápor, aspoň sa ťažšie určuje, kto prežije a navyše tým pár hlavným hrdinom som fandil. A ani hudba nebola najhoršia. Takže v rámci žánru sa síce nejedná o nejakú nezabudnuteľnú záležitosť, ale ja som dosť spokojný, Michael Bay ma po dlhých rokoch konečne potešil a určite som Tajných vojakov z Benghází nevidel posledný krát. 76% ()

Galerie (205)

Zajímavosti (27)

  • Údajný „americký“ film, o kterém žoldáci ve filmu mluví, který pobouřil muslimské obyvatelstvo, měl být film „Innocence of Muslims“. Žádný takový film s názvem „Innocence of Muslims“ nikdy natočen nebyl. Původně vznikal jako „Dessert Warrior“, příběh o kmenové válce zapříčiněné příletem komety a ani po jediném veřejném promítání pro minimum diváků nic nenaznačovalo protináboženský charakter. Posléze se na internetu objevil chaotický a nesourodý sestřih z onoho filmu, ve kterém ovšem byly bez vědomí herců části dialogů primitivně a zřetelně předabovány protimuslimským obsahem. V této podobě bylo video přeloženo i do arabštiny a rozšířilo se po celém světě. (Hawaj)
  • Nejednalo se útok na americkou ambasádu, nýbrž o útok na konzulát. (Frajer42)

Související novinky

Affleckové a Rudá četa

Affleckové a Rudá četa

31.08.2017

Ben Affleck se po necelé dekády režírování u Warner Bros. vydává ke konkurenci. Jeho nový projekt se jmenuje Red Platoon a natočí ho pro studio Sony, které s ním určitě prahne po oscarových… (více)

Mizerové 3 s novým režisérem?

Mizerové 3 s novým režisérem?

10.06.2015

Michael Bay má plné ruce práce. Momentálně točí akční thriller 13 Hours a do budoucna ho chce urvat hned několik projektů. Nejhlasitěji o něj bojují válečný akčňák Sabotage, sci-fi Time Salvager a… (více)

Reklama

Reklama