Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Horor

Recenze (841)

plakát

Ženy v běhu (2019) 

Strhávám hvězdičku za prvoplánový závěr a telenovelní scénář, ale přesně to samé měl vysoce hodnocený film Láska nebeská. Film je dobře vtipný, nekonfliktní a romantický. Neřeší sociální ani společenská dramata a soustředí se pouze na rodinu. Vztahy v rodině jsou poněkud utopické a pokud se někdo chová špatně, jsou to lidé zvenčí. Navíc autor asi bude fanatický pejskař, protože psa tam má snad každý a když někdo hned na psa nadšeně nekývne, je špatný. Na vyčištění hlavy od starostí ideál, ale spíš pro ženy. Pro chlapy je vhodnější akční nářez.

plakát

Panství Downton (2019) 

Je to taková nostalgie s oblíbenými herci. Nicméně dramata seriálových postav byla vyřešena, a tak všichni vypadají uvolněně jako na třídním srazu, kde jsou spory dávnou minulostí. Prostor tak dostává pozámčí (nebo spíš podschodí), kde je králem nechtěně pošpiněna profesionální čest celého služebnictva. Ti se postarají o vtipnou složku, která kontrastuje s obavami panstva, jak obstojí v budoucnosti. Jako televizní film by si dílo zasloužilo 5/5, ale do kina bych na další epizodu Panství Downton nešla.

plakát

Doktor Spánek od Stephena Kinga (2019) 

Dávám slabší hodnocení, protože i předloha mi přišla na Kinga slabší. Příliš politicky korektní, příliš sluníčková, což doprovází Kingovu seniorskou tvorbu. Tvůrci filmu se to snaží napravit změnami v závěru, aby to lépe navazovalo na Osvícení. Každopádně mi chybí v dlouhatánskému filmu víc prostoru pro záporáky. O nich akorát víme, že se živí dětmi a jdou dlouhověcí. Z nějakého důvodu vynechali, že to jsou kolotočáři. Pak film kazí dětská hrdinka, která zvládá z emocí akorát sebevědomý úsměv.

plakát

To Kapitola 2 (2019) 

Vždycky se mi líbil systém, že příběh je vyprávěný z pozice dospěláků a prokládaný flashbacky na dětské hrdiny. U nové adaptace nešetřili filmovým časem, ale bohužel místo důkladného prokreslení hrdinů se vše vyplýtvalo na trikovou klauniádu. V závěru, když začnou padat hlavy, je mi jako divákovi jedno, kdo přežije a kdo zahyne. Závěr jako z pohádky tomu taky nepřidal vysvětlení, proč to muselo být tak dlouhé. Ale kolem a kolem je to povedený film s dobrým obsazením, kde se dostalo i na trošku psychologie.

plakát

Divoké historky (2014) 

Je to takové ze života s morální pointou, kam až může zajít banální situace, když se setkají blbec s idiotem. I když tušíme pointu, stejně dokáže scénář překvapit a hlavně pobavit.

plakát

Marie Terezie - Série 1 (2017) (série) 

Jako historická romantická vztahovka nemá série chybu. Kostýmy a interiéry dělají české produkci radost. Co se týče historické (ne)přesnosti, televize už nějakou dobu nesupluje školství a wikipedie je dostupná pro všechny. Nicméně dramatická zápletka s nevěrou nemá vůbec žádné historické podklady a taky bych řekla, že kněz by měl problém s vyzrazováním zpovědního tajemství. Asi nechtěli mást ateistické české diváky, tak něco takového ani nezmínili.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

Jediná věc konzistentní na SW, která zbyla, jsou souboje stíhaček. Vzdálená galaxie nikdy neoplývala inteligentním dějem. Ale co se v původních epizodách líbilo jako akční triková pohádka, v posledních epizodách vypadá jako vykradená slátanina sama sebe. Jde vidět, že místo příležitosti k originalitě Disney preferuje nadbíhání fanouškům a Abrams s Lucasem pečou pejskokočičkový dort, který obsahuje vše, co se kdy ve SW líbilo. Je nejvyšší čas, aby poslední Jedi už konečně umřel.

plakát

Divočina (2014) 

To muselo dát práce ... a přitom taková blbost. Zpracování, dramatizace a vizuál je na plný počet, ale to úsilí by si zasloužil lepší příběh. Hlavně mi vadí, že to utvrzuje šovinisty, jaké jsou ženy pipky. Začíná to palivem do vařiče, končí to botami. Túra asi nebyla tak náročná, když se dala ujít v sandálech polepených izolepou. Jasně, mělo to být o nevzdávání, ale bylo tam pár scén, kdy by pár kroků zpět udělalo větší posun vpřed. Pipka měla štěstí, že kromě vlastní blbosti ji nic neohrožovalo a pak se ještě napakovala na knížce.

plakát

Dokonalý šéf (2015) 

Nevím, proč bych měla fandit týpkovi, který má problémy v sociální sféře a chová se ke kolegům jako k něčemu, co nechcete mít na podrážce. Celý film je o tom, jak to nabubřelé ego máme litovat, protože má "issues" a přát mu ty hvězdičky, protože má talent. Nicméně do kuchyně drahé restaurace se člověk jen tak nedostane, tak dávám body za zajímavé prostředí.

plakát

Ztracené město Z (2016) 

Pro některé velké překvapení, že realita není Indiana Jones v Avatarovi. Prostě Britské impérium. Přišli, viděli, zvítězili. Nebo dostali šípem do zad a zvítězil někdo příště. Film beru jako oslavu hrdinství, rozvážnosti a cílevědomosti. Mužských vlastností, kterých se v dnešní době nedostává. Asi to bude tím, že málokdo musí napravovat "špatnou volbu svých předků".