Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Horor
  • Komedie

Recenze (376)

plakát

Agora (2009) 

Bylo pro mě bolestné sledovat osud této ženy, pro kterou bylo vědění, logika a svoboda její náboženství, jak uvízne v síti fanatiského křesťanského extrémismu, protože se stala nepohodlnou. Nicméně tento příběh dobře reflektuje současnost. Nemyslím konkrétně křesťanství, kde věřím, že většina jsou vzdělaní lidé, kteří vidí boha každý pod svým úhlem a neberou Bibli jako neotřesitelný fakt, ale spíše současný stav Islámu. Ten nejlépe vystihuje tehdejší situaci - kdo není s námi, je proti nám. Démonizuje cokoli, co by mohlo ohrozit jeho pozici a využivá nevzdělanosti lidí k dosažení vlastních cílů jakýmkoliv způsobem. Vypálení alexandrijské knihovny, centra všeho tehdejšího vědění byl počátek doby temna, kdy se k moci začínalo dopracovávat křesťanství a byl potlačen rozum.

plakát

Akta X: Chci uvěřit (2008) 

Čekal jsem více mystiky a tajemna, kterého nebylo takřka ani cítit. To mě vadilo na celém filmu asi nejvíce. Celý film bych zhodnotil jako prodloužený, průměrný díl ze seriálu, který se více věnoval vztahu mezi Mulderem a Scullyovou než až tak chudému ději. Celkově tedy zklamání. Pokud nepatříte mezi X-fandy seriálu, uberte bod.

plakát

Amazing Spider-Man (2012) 

Nejsem zastáncem brzkých remaků, proto jsem se úžasnému pavoukovi vyhýbal. Nepochopil jsem proč by se nemohlo pokračovat v úspěšné sérii dále? Vadila někomu ta infantilita nebo nedostatek invence? Nicméně to bylo zbytečné, stejně jsem podlehl a určitě jsem udělal dobře. NEW Spiderman je jiný, už ne tak dětinský, je temnější, jednoduše řečeno dospěl. Tématem neodbíhá od svých předchůdců. I tady je unikátním způsobem modifikovaný záporák, který to s obyvately NY nemyslí dobře. Zastavit jej může samozřejmě pouze No.1. Motivace a chování určitých postav je sice pro mě povrchní nebo nedořešená (možná jen nedostaly prostor), ale jde poznat určitý posun k lepšímu. Co je ale to nejvíc nejdůležitější. Bavilo mě to!

plakát

Amazing Spider-Man 2 (2014) 

I když nový spajdíí byl další úžasná podívaná a občas i pobavil, nenabídl už nic nového. Přijde mi už jako několikátý recyklát vztahů, motivů a emocí, které jsme už v podobném, ale jiném úhlu viděli dříve. Kdyby šlo jen o to, rozumím a snesu to. Je to Spiderman a musí se držet nějakých mantinelů. To co mi ale vadilo nejvíc byly záporáci. Přesto že Electro byl vizuálně výborně zvládnutý, jeho charakter byl zoufalý. Jako hlavního oponenta Spidermana mentálně narušeného autistu nedávám. Stejně tak motiv obou proč z pavouka dělat sekanou byl přinejmenším chatrný. Tady se mělo přitlačit na pilu a přidat více emocí. Když přimhouřím oko ještě nad několika logickými nedostatky, nemůžu už nic dalšího vyčítat.

plakát

Americký ninja 3 (1989) 

Zoufalý film, kde by měly dominovat bojové scény, tentokráte proti ninjům. Jenže souboje zde vidím jako největší slabinu - nulová choreografie, protivníci jsou jako strašáci v zelí trpělivě čekající na pěst po které se hroutí mrtví k zemi. Bojové umění je zde degradováno na chvilku postůj, než tě praštím. Jsou tu i docela vtipné scény, jako přistávání rogala na jedoucí auto nebo nutnost roztrhat tričko Stevemu, aby nám ukázal svou hruď. O to zoufalejší to je, že se všechno tváří vážně. Jednu hvězdu za počáteční souboj na mistrovství.

plakát

Anthropoid (2016) 

Je zvláštní slyšet Čechy v Praze ve filmu o českých hrdinech mluvit anglicky z českým přízvukem. Dá se na to, ale zvyknout. Každopádně duch Prahy v tomto nezáviděníhodném období byl vykreslen autentickým způsobem. Stejně tak veškerý děj byl uvěřitelný. Ovšem celému filmu vévodila strhující půlhodinka v kostele, kterou naštěstí režisér neodbyl. Za tuto akci jsem rád, protože jinak by z toho bylo jen historické drama se špetkou romance.

plakát

Ant-Man (2015) 

Vtipný, akční, jednoduchý komiks s pořádnou špetkou nadsázky, kde fyzika dostává pořádně na frak. Je ale dobře, že Marvel trochu zariskoval a rozšířil už tak obsáhlé portfolio supermachrů o tohoto týpka, který není takový samožer.

plakát

Apokalypsa: 2. světová válka (2009) (seriál) 

Nejlepší dokument o druhé světové válce co jsem viděl. Velice poutavým způsobem přibližuje všechny podstatné události tohoto světového masakru. Podstatná věc, která jej odlišuje, je kolorizace černobílého filmu v barevný. Prostředí nebo přímo zobrazovaní vojáci jsou tak mnohem blíže a člověk se s nimi snadněji asociovat. Navíc hodnotím pozitivně, že v celé sérii jsem nenašel ani jeden opakovaný záběr, které mě u jiných dokumentů dokážou unudit. Jednu malou kaňku jsem ale našel a to částečné upřednostňování konfliktů ve Francii, které proti ostatním nebyly zajímavé ani důležité. Jelikož se ale jedná o francouzskou práci, je to umluvitelné.

plakát

Appaloosa (2008) 

Poklidně ubíhající příběh ochránců zákona v jednom zapadlém městečku (ne)divokého západu rozhodně nezapadá do klasické škatulky amerických westernů. V žádném případě nečekejte divokou akci nebo přehršel přestřelek. Ne, že by na ně nedošlo, ale jsou nějak stejnou součástí filmu jako ranní posezení u čajíčku. Nebylo to přesně to co jsem očekával, ale hodnotím vysoko, protože si cením odvahy natočit něco takového v tomhle žánru.

plakát

Atomic Blonde: Bez lítosti (2017) 

Parádní špionážní retro, kterou v několika místech překoná jen rychlá akce. Pokud tento druh filmu opravdu nemusíte, přeskočte alespoň do druhé třetiny filmu, kde začíná nezapomenutelná, desetiminutová nesestříhaná akce na schodech, která nemá obdoby.