Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Oblíbené filmy (10)

Bezstarostná jízda

Bezstarostná jízda (1969)

Svoboda!? Pro mě zcela zásadní film. Být divnej, je těžký všude. I ve "svobodných" USA. Jo a je tu ještě jedna věc. Mám ten starej vinyl se žlutým obalem s Fondou a je snad jasný, že sousedka není ráda, když ho hladí jehla gramofonu. Poznámka nakonec - nikdy, ale opravdu nikdy se nedívejte na dabovanou verzi.

Marketa Lazarová

Marketa Lazarová (1967)

Josef Kemr v životní roli. Filmová poezie Františka Vláčila. Hudba: Zdeněk Liška. Podle knihy Vladislava Vančury.

Osvícení

Osvícení (1980)

Osvícen jsem byl zcela nepřipraven a ke škodě pouze prostřednictvím televizní obrazovky, nicméně to co se na ní odehrávalo mi v těch telecích letech naprosto uchvátilo mysl. Dodnes mám vypálené vybrané obrazy tohoto horroru v hlavě,stejně jako byly vypálené kusy mozku na tapetách v prezidentském apartmánu hotelu Overlook. Stanley Kubrick patří k mým oblíbeným režisérům a Stephen King k zajímavým tvůrcům předloh mnoha filmů. Jejich spojení funguje dokonale. K hereckému obsazení není co dodat a k výkonu Jacka Nicholsona lze říct snad jediné - geniální.Psychická proměna jeho postavy je v rámci žánru patrně nejzdařilejší herecký výkon všch dob. Až po mnoha letech jsem si přečetl i knižní předlohu a musím uznat,že to co ve filmu není,je přesně to,co by filmu ublížilo. Jako čtenář knihy mám ve filmu sice možnost najít skryté reálie a náznaky nebo doslovné dialogy,ale i jako nečtenář jsem byl naprosto dokonale přimrazen a k výbuchu nového nadšení došlo až po přečtení předlohy.Diskutovaný konec považuji za zdařilý a symbolicky se vymezující vůči knižní předloze,která je efektnější,ale pro toto filmové zpracování až příliš okázalá.Jedná se o jeden z mála případů,kdy se knižní předloha a filmový snímek dokonalým způsobem doplňují a fungují zároveň skvěle i jako jednotlivá díla.

Stalker

Stalker (1979)

Se Stalkerem jsem otálel hodně dlouho. A dobře jsem udělal. Daleko lepší snímek než Solaris, daleko lepší film než cokoliv jiného na dané téma. Nejde zde samozřejmě o sci-fi jako takové. To propůjčuje příběhu pouze kulisy. Zde se potkala kvalita Andreje Tarkovského jako režiséra a autorů předlohy bratří Strugackých. Společná práce všech na scénáři je třešničkou na dortu. Jedná se o naprosto dokonalé dílo. Obrazy dialogy a nepřekonatelná zvuková složka filmu se navzájem doplňují tak, že jen sedíte a nevěříte vlastním očím a uším. Chcete být na plátně a účastnit se této velkolepé výpravy do lidské duše a nechat se pohltit Zónou. Není nutné rozebírat zde všechny vrstvy. Myslím, že každý vnímavější jedinec si objeví tu svou nebo jejich kombinaci. To co se nedaří a skřípe v Solaris, je zde dovedeno k naprosté dokonalosti.5+*.

Koyaanisqatsi

Koyaanisqatsi (1982)

Symfonie filmařské zarputilosti(film vznikal skoro 6let),hudby(Philip Glass) a dokonalého rytmického střihu dala vzniknout jedinečné zprávě o nás a planetě na které žijeme. Jedná se sice o dobu předinternetovou,ale právě ten kontrast,který dává tušit ještě větší změny a proměny lidské společnosti a jejímu vlivu na naší matičku Zemi, je to nejcennější,co tento snímek přináší. Technicky naprosto precizní záležitost točená prostředky,které by dnes stěží kdo použil.Faktor husí kůže - pět hvězd! Zajímavé komntáře : Malarkey, zputnik.

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Kde začíná a končí naše představivost a naše poznání? Spolu se sovětskými o 4 roky mladším Solaris a o 11 let mladším Stalkerem tvoří Odysea svatou trojici filmů, která na poli žánru sci-fi nastolila takovou laťku, kteroužto nelze již nikdy překonat. Je to nemožné. Leda by se fikce stala realitou. Amen.

Ikarie XB 1

Ikarie XB 1 (1963)

Poslední československý vědeckofantastický film, který lze nazvat světovým. Hodně se o Ikarii mluví jako o prvním CS sci-fi. Nezapomínáme náhodou na skvěle zpracované Verneovky od režiséra Karla Zemana? Máme tu i Cestu do pravěku, že? Myslím že naše tvorba 50.let to - ač ta doba byla jakkoliv hrozivá v našich končinách - natírala na poli žánru všem západním úsměvným pokusům o sci-fi. Proto se nad Ikarií nelze podivovat. Je to logické vyústění v podobě nastupující režisérské generace, která měla na čem stavět. Ne že ne. Ikarie je speciální ve výběru předlohy a samozřejmě v reflektování již probíhajících vesmírných závodů dvou mocností. Zdvihat obočí nad efekty? Můžeme, ale vždyť se přeci jedná o rok 1963 a směšný rozpočet. I tak se podařilo stvořit dílo, které vizionářsky nastínilo, i přes určitou naivitu, kam že se bude tento žánr ubírat. Výborné je obsazení i hudba.Navíc Jindřich Polák přesně 20 let poté stvořil další kult ;-).