Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Krimi

Recenze (45)

plakát

Temný případ - Part 2 (2024) (epizoda) 

Po prvním dílu, který byl famózní, jsme se dočkali nepěkného sešupu. Ono tedy už v úvodní epizodě bylo vidět, že někdo sakra přepálil start a držet laťku takto vysoko bude dozajista problém a přesně to druhá epizoda splnila. Vadí mi také až moc ezo nádech celého případu, a jestliže máme zůstat v naší realitě, vysvětlení celého zločinu bude asi hlasitě skřípat. Dosavadní série True Detectiv byly perlou neo-noir detektivního žánru na poli TV zábavy, ale teď je nám zatím nabízen hororový mišmaš, který paradoxně temnou a pomalou atmosféru předchozích sérií obrací naruby, i když mám dojem, že záměr to nebyl. No, uvidíme co dál čtvrtá řada nabídne.

plakát

Běžící muž (1987) 

Monumentální brak, který jsem poprvé viděl coby žák ZŠ na sklonku socialismu u kamarádů s videem (sídliště bylo z půlky plné fizlů, STBáků a vojáků). Běžící muž patřil ke kánonu filmů s Arnym. Faktem je, že na rozdíl od Conanů, Komanda, Total Recall a Terminátora nedosahoval RM takového ohlasu, ale hory svalů a násilí se počítají a kdo to neviděl, jakoby nebyl. Simultánní dabing, zrnitý obraz a nekvalitní kopie dodávaly filmu jistou patinu a desetiletý parchant si chrochtal blahem. Dnes se ovšem jedná o jeden z nejhorších filmů, který lze shlédnout. Z nostalgie a kvůli slavnému autorovi knižní předlohy (která je ale úplně jiná) dávám **.

plakát

El Camino: Film podle seriálu Perníkový táta (2019) 

Zdařilý přílepek k finále Breaking Bad a pokud máte slabost pro tragiku Jesseho Pinkama, tak budete spokojeni. Zub času poněkud ubral některým aktérům svěžest, ale protože jde především o úlitbu fans, tak ti to jistě přejdou úsměvem. To co Vince vybudoval, přidáme-li ještě opus Better Call Saul, je to nejkompaktnější a nejpropracovanější, co na poli TV zábavy bylo kdy natočeno.

plakát

Volejte Saulovi (2015) (seriál) 

Král mezi seriály. Protiváha k Breaking Bad. Neskutečný Bob Odenkirk. (Opět) nadupaný soundtrack. Spin-off dovedený k dokonalosti. Staří známí. Neuchopitelná atmosféra. Lalo. Nepřekonatelné? Pravděpodobně.

plakát

Na západní frontě klid (2022) 

Vizuálně poměrně zdařilé zobrazení zákopového pekla Velké války. Líbilo se mi i více nežli opěvované 1917, ale nemůžu se zbavit dojmu, že kniha která mnou kdysi otřásla, nese více myšlenek a dívá se do hlav nebohých účastníků masakrů na západní frontě s daleko větší naléhavostí.

plakát

Zaklínač - Série 3 (2023) (série) 

Sérii č.2 jsem hodnotil bídně. Trojka, ač se většina diváků rozčiluje, až tak hrozná vlastně nebyla. Jde o návrat ke knižní předloze. Samozřejmě snaha slepit rozbité dílo nejspíš jako celek nezachrání, nicméně na Henryho se kouká hezky. Je škoda, že nebude pokračovat. Hlavně je ale chybou, že se tvůrci pustili do fantasmagorií a nedrželi linii od začátku. Geralt je srdcovka a hořkost na jazyku zůstává. 3 hvězdy za geniálního Henryho a stejně tak působivou Freyu. Jenže scenáristi, ti by si zasloužili dobře mířený Aard na solar plexus.

plakát

Jan Žižka (2022) odpad!

Tak hele, nebudu nadávat na historické nesmysly. Viděno bezprostředně po přečtení skvělé knihy od Petra Čorneje - Jan Žižka. Je až s podivem, že o Žižkovi nevíme vlastně skoro nic. Vojevůdce je opředen hlavně legendami a jakékoliv detaily a podrobnosti jeho života a činů prostě neexistují. Tím spíš by se dalo čekat, že z těch střípků a náznaků by zdatný scénárista mohl teoreticky udělat skvělé fantasy. Že se Jákl věnuje Žižkově předhusitském období by také nemuselo být špatně. Bohužel výsledný produkt, a záměrně nepíši film, protože toto nazývat filmem chce velkou odvahu, je otřesný případ nezvládnutí absolutně všeho co film dělá filmem. Absence příběhu, tragický scénář, otřesný střih, zmatek v postavách, neschopnost režiséra vést herce, to vše podtrhuje Budař na vozové hradbě s písní Ktož su Boží bojovníci na rtech a to už berete jen jako nechtěně komické zakončení této zmatené tragédie. Závěr - naprostý odpad a dozajista i kasovní propadák. A přitom ten nevyužitý potenciál vyložené při sledování bolí a volá po ráně krumpáčem do hlavy.

plakát

Zaklínač - Zrnko pravdy (2021) (epizoda) 

Po nadějné první sérii se jedná o pěkný sešup. Knižní předloha rozcupována na kousíčky. Zdá se, že se seriál nebude držet předlohy. Hodnotím první díl, kde je zcela neadekvátně znásilněna povídka s Nivellenem. Zakomponování jedné z nejlepších povídek do hlavního děje se vážně nepovedlo. Bohužel, očekávání bylo veliké, výsledek je zatím velmi průměrný. Edit: Když filmově zpracuji první sérii, která se původní předlohy víceméně drží, a pak rozjedu úplnou haluz v sérii druhé, není to totéž jako říct, že si seriál půjde vlastní cestou a knihami se jen inspiruje. Hry se inspirovaly a byl z nich hit. Tohle(druhá série)je paskvil.

plakát

1917 (2019) 

Tak takhle ne. Nůůůůůůůůda. První světová je téma, které si zaslouží mnohem, ale opravdu mnohem lepší scénář. Tady nefunguje nic. Lautr nic. Chudák Erich Maria se musí obracet v hrobě.

plakát

Vodník (2019) (seriál) 

Na Vodníka jsem se těšil. Po poslechu načtené adaptace knihy Michala Sýkory Ještě není konec, jsem ale čekal trochu víc. Předloha, i když se vyznačuje jistou úsporností, je velmi zajímavá detektivka, která dokáže zaujmout a nenechá čtenáře se nudit. Televizní Vodník nezvládl to, co je v knize tak dobře vystavěno a to sice časové roviny vyprávění. Scénář je zkrátka odfláknutý a to je u tak zajímavého příběhu škoda. Melíšková jako Velká Sova hraje osvědčenou roli. Exceluje Neužil. Po druhém dílu zatím za 2*.