Reklama

Reklama

Jak krtek ke kalhotkám přišel

  • Československo Krtek a kalhotky (více)

Obsahy(1)

Krtek si chce udělat kalhotky, a tak poprosí ostatní zvířátka, aby mu pomohla. Ruku k dílu přiloží mravenci, čáp, ba dokonce i rak. Když je hotovo, začne se krtek obdivovat ve svém zrcadle a je se sebou spokojen. (skinny9)

Recenze (195)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Zatímco jedinci, co nemají to štěstí jako já a svým výzorem i intelektem připomínají hlavonožce, zde prudí, pohazují větami ,,jak si krtek sešil tangáče, jak krt stříkal rakem gaťky, hmyzožer end tesilky, kterak má dáma uschovat krkta pod lacláče poté, co pomočí len" a podobně, já k instruktážnímu videu o dělbě práce v socialistické společnosti doplním jen jediné. Nemám toho zjeba rád. Již jako jiskru jasnou mi jeho zjevné zaostávání v rozumovém vývoji lezlo na nervy a věkem se to nikterak nelepší. V reálu s idioimbecily vcelku soucítím, málokdy jde o jejich volbu, pominu-li zasloužilé čichače toulenu, ovšem tato unylá zvěřena, která se navíc stala nevoleným symbolem Zemanovo-čínského přátelství, je vskutku otravnost sama. Dvě za to, že dílo je vcelku krátké. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Popis výrobního procesu, dalo by se říct ... A je překrásný! Hned v prvních 50 vteřinách se na rozkvetlé louce objeví asi 20 kvetoucích rostlin. Jsou vyobrazeny tak věrně, že se dají rozpoznat (koukol, jitrocel kopinatý, zvonek luční, řebříček, vlčí mák, smetanka lékařská, kapraď samec, jahodník, sedmíkrásky, netřesk, mařinka vonná, třezalka tečkovaná). Ponechme stranou, že v tomto složení by na louce nikdy současně kvést nemohly, jako pozadí jsou úžasné. Pod borovicí vykukují mochomůrky červené, mezi borůvkami se krčí václavky. Také plejáda zvířátek je pozoruhodná. Krtek má ještě ocásek a není tak stylizovaný jako v pozdějších letech, je tu myška, co se pohybuje a skutečně vypadá jako myš, krásná babočka kopřivová, rak, hlemýžď, poměrně vzácný rákosník tamariškový (na rozdíl od rákosníka obecného je krásně vybarvený s typickým proužkem přes oko), len napadly broučci a housenka (dle zbarevní také babočka kopřivová), včelka, skokan zelený, který nechodí po dvou, ale skáče, jak se na žábu sluší a patří, komár, který je sice stylizovaný, ale má svůj charakteristický bzukot, čáp, ježek, tři křižáci obecní soukají len, armáda čtyřnohých mravenců se osvědčí jako tkalci, sameček roháče stříhá nit, čmelák troubí na kvítek, druhý hraje na list jako na basu, cvček na housličky. Závěrečné zveršované shrnutí jsme si s dětmi přeříkávaly na procházkách. Takto má vypadat animovaný film pro děti - nešizený s dobrým scénářem, profesionálně nadabovaný s podmanivou hudbou. ()

Reklama

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem prý krtečka milovala. Alespoň rodiče mi to říkají. Bylo to naštěstí v době, ze které si pamatuji opravdu hodně málo věcí. Můj vztah ke Krtečkovi je momentálně dost jinačí, protože sice chápu že je to Česká klasika, a samozřejmě též musím uznat že děti (I dospělí) ho už po generacích milují. Ale ptám se, taky vás na něm něco obtěžuje? Není ta jeho roztomilost někdy snad až příliš? ()

zelvicka. 

všechny recenze uživatele

Jako kluk jsem měl vždycky problémy s tím, že jsem měl v kapsách příliš mnoho věcí (a to tam kolikrát nebyl kapesník) a otázka kapes a módy mě trápí doteď, protože mít mobil, peněženku s doklady a klíče v jedněch kalhotách se vždycky na kapsách podepíše. Velice naučné, doteď si pamatuji technické zpracování lnu, zajímalo by mě, co si děti odnáší za poučení z Pokémonů a podobných krávovin. ()

vlcekmirek 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika, na které vyrostly snad všechny děti, narozené v Česku a Slovensku od roku 1950. A další miliony po celém světě. S nejmladším členem rodiny na to koukáme znovu a znovu, protože tenhle krtek je sice průkopník, ale ze všech nejlepší. Další seriály o krtkovi vznikly až po "kalhotkách" a rozrostly se v dětskou klasiku, která provází caparty dodnes. A přiznejme si to, kdo z dospělých se na některý díl nepodívá s potomky i dnes? ()

Galerie (5)

Zajímavosti (10)

  • Kromě mnoha zvířátek nakreslil Zdeněk Miler do filmu i množství rostlin, které jsou v naprosté většině zcela konkrétní. Jsou jimi (víceméně chronologicky podle scén filmu): zvonek okrouhlolistý, jitrocel prostřední, kohoutek luční, podběl lékařský, pcháč oset, drchnička rolní, vesnovka obecná, mařinka vonná, škarda dvouletá, mák vlčí, pampeliška obecná, borovice lesní, jahodník obecný, bojínek luční, třezalka tečkovaná, řebříček obecný, pomněnka, sedmikráska chudobka, smolnička obecná, kokoška pastuší tobolka, hvozdík kropenatý, čekanka obecná, trojštět žlutavý, zeměžluč okolíkatá, rozrazil, heřmánek pravý, blatouch bahenní, vodní mor kanadský, rákos obecný, len setý, bodlák obecný, kopretina bílá, jetel plazivý, heřmánkovec nevonný, mateřídouška vejčitá, masité oplodí jírovce maďalu, lupina mnoholistá, mrkev obecná, jetel luční, růže šípková, devaterník velkokvětý, vřes obecný, brusnice borůvka, přeslička rolní, ploník obecný, pryšec chvojka, máčka ladní, jílek vytrvalý, ocún jesenní, několik kapradin a další. Kromě toho je také možno spatřit tři druhy hub: muchomůrku červenou, václavku obecnou a lišku obecnou. (Thanoris)
  • Jedná se o prvního a zároveň jediného dabovaného Krtečka. O jeho hlas se postaral tehdy pětiletý Jiří Prager. (Roman.Ticka)

Reklama

Reklama