Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Dokumentární
  • Animovaný

Oblíbené seriály (9)

Dark

Dark (2017)

Jedním slovem mind-fuck. První série se ještě dala, druhá to překlopila do další dimenze zamotanosti a třetí tomu nasadila korunu. Když připočtu roční pauzu před 3. sérií, tak mohu s klidným svědomím říct, že víc jak polovinu poslední série jsem vůbec nepobírala. Zdvojnásobení počtu postav - ok..., ztrojnásobení - jakž takž..., ale 9 rovin + jejich časový vývoj?! Tam už se ztrácí všichni, kteří nezhlédli celý seriál na jeden zátah. Možná i z tohoto důvodu nejlépe hodnotím první dvě série, třetí už byla lehce překombinovaná svou náročností na diváka. Také mi přišlo, že poslední série byla trochu natahovaná, ač scénař a souvislosti do sebe skvěle zapadaly, postavy neustále opakovaly tytéž věty: "Was soll das heissen?", "Wer bist du?", "Wie alles zusammenhängt?"... zkrátka většina dialogů byla dost stereotypních. Teď ale na druhou stranu: sériál dokonale pohltí, svou náročností nenechá vydechnout a vy spolu s postavami pátráte po všech vodítkách, kreslíte si rodokmeny a snažíte se spojit desítky tváří dohromady. Soundtracky a dokonalá podkresová hudba vše podtrhuje. Hra s náznaky a neskutečná promyšlenost celého scénáře, který propojuje 3 časové roviny ve třech světech, je důvodem, proč tento seriál stojí vysoce nad svými Netflix kolegy. Zkrátka takové dílo tu ještě opravdu nikdy nebylo.

Roky a roky

Roky a roky (2019)

I am speechless... It made me cry - it was that intense feeling... Zrcadlo společnosti v nejvyšší možné míře, kor teď s aktuální panikou kolem korona viru. Seriál předpovídá budoucnost a dle mého názoru není daleko od budoucí pravdy. Ono se toho totiž už spoustu reálně děje. Perfektně emocionálně silný soundtrack, práce s barvami, průlet časem a rozličné postavy, které spolu dokonale fungují. Seriál vtáhl a nepustil spolu s ideální stopáží 6 dílů. Myšlenky, které popisují proud událostí mě dostaly. Mezi hlavní momenty zmíním např.: Proslov babičky ke konci → "To, jak se svět vyvíjí a mění JE NAŠE CHYBA", Postava aktivistky, která umírá a i přesto či právě proto neustále bojuje za odkrytí pravdy a koná ve jménu spravdlnosti, ač je to mnohdy riskatní a ohrožuje to ji i její blízké, Křehké vztahy našeho století a problematika nesnášenlivosti k menšinám, Narážka političky Vivien na opakování minulosti a na to že rádi zapomínáme na to, co fungovalo (genocida), Narážka na leaking dat, které vláda shromažďuje, Řízené blackouts, Kontrola obyvatel skrze sítě, nařízení a sledování... Zkrátka ten seriál je přesně pravdivý až to bolí. A jsem moc ráda, že vznikl. Pár chybiček sice má a některé detaily jsem trochu nepobrala či jisté skutečnosti jsou nelogické, ale stejně si myslím, že to jako celek skvěle funguje v myšlence: "Years & Years", tedy ukázat velké dějiny na krátké časové ploše. Filmové počiny tohoto typu mají, za mě, potenciál rozvířit důležitá témata mezi diváky and "make them seriously thinking".

Atypický

Atypický (2017)

1. Série: Moc povedené vykreslení smýšlení člověka s autismem. Zejména první půlka epizod byla plna funny momentů, založených především na embarrassing situacích, které z našeho pohledu vyznívají šíleně, ale člověku s tímto vnímáním přijdou běžné. Mrzí mě jen nedotažený konec. Vše bylo uzavřeno příliš narychlo, skoro jako by to naznačovalo další pokračování. 2. Série: Posun nahoru, lepší vykreslení charakterů, stále vtipné, nejlepší série. 3. Série: Stále decentní, ale již propad v uvěřitelnosti vyprávění. Myslím, že tady bych seriál definitivně zakončila, vše se tak nějak sjednotilo a už netřeba nic znovu rozpitvávat. 4. Série: Nakonec celkem milé překvapení. Sam sice až neskutečně začíná zvládat pro autistu náročné situace, ale celý seriál se musí brát trochu s nadhledem - pak se člověk zasměje i mnohým trefným vtípkům. Celý příběh se na všech koncích poměrně optimisticky uzavřel, což také potěší.

Třída - Život poté

Třída - Život poté (2010)

Velmi emotivní seriál. Bylo zajímavé sledovat osudy různých lidí po tragických událostech. Nejvíce mě zaujal díl o Toomasovi. Tvrdě za svou bezcitnost zaplatil, avšak jako jeden z mála měl odvahu začít o všem mluvit a dokonce se omluvit přímo Kasparovi. Jediná část, která se do série moc nehodila byla o rodičích Paula a Anderse. Celkově mi seriál přišel lepší než film. Líbilo se mi nahlížení z psychologického hlediska. Myslím, že dokonale vystihl své hlavní poslání: Jak počáteční drobné hádky mohou přerůst v katastrofu a změnit život mnoha lidí. Nedělat nic je horší než o ničem nevědět. Na tenhle film i seriál dlouho nezapomenu.

Proč? 13x proto

Proč? 13x proto (2017)

1. série mě chytla, rozebrala aktuální téma. Druhá už místy vázla, ale aspoň ukázala odvrácenou stranu lidí v zákulisí. Třetí byla nepovedeným vtipem a čtvrtá propadákem.